En kommentar till ”Våga ta debatten”

Jag läste att Sofia Hård skrivit bra om Gamex i sin artikel Våga ta debatten och eftersom hon skrev så klokt och insiktsfullt i övrigt så tänkte jag att hon kanske ville bli uppmärksammad på att hon på en punkt totalt missförstått hur det ligger till, så jag skrev ett svar till henne. Det blev såhär:


Hej Sofia,

Mycket bra skrivet och du ställer vettiga frågor. Dock, på en punkt är du ute och cyklar:

Redan nu vill jag dock poängtera att jag inte är någon anhängare av Piratpartiet som politiskt parti och min inställning till piratkopiering är att vi ska betala för oss. Punkt slut.

Det finns inget som helst motsatsförhållande mellan Piratpartiets politik och att betala för sig, snarare är det så att vi är övertygade om att ett friare förhållningssätt till upphovsrätten kommer främja artisterna och i slutändan resultera i att mer pengar hamnar hos just artisterna.

Motsägelsefullt? Inte alls. Innan Internet hade nöjesindustrin skaffat sig ett i princip totalt monopol över försäljningskanalerna. Ville du som artist nå ut till fler än en liten trogen skala och tex lansera dig själv nationellt eller internationellt var du tvungen att göra det via de här kanalerna men på grund av monopolet satt uphhovsrättsindustrin i en så stark förhandlingsposition att de kunde diktera villkoren, vilket sällan gynnade artisten kan vi säga.

Stefan Stenudd, frilandsjournalist, har skrivit lite kort om det här:

http://stenudd.blogspot.com/2009/04/artisterna-tjanar-minst-pa-skivor.html

Marie Andersson skriver om artister som konkurrerar med gratis:

http://opassande.se/index.php/2010/01/28/artister-som-konkurrerar-med-gratis/

Lite längre ner i artikeln skriver du:

Piratkopieringen kommer inte att försvinna bara för att dess förespråkare stängs ute från olika forum. Våga ta debatten istället för att falla för påtryckningar!

Det är helt korrekt och Piratpartiet har länge varnat för att de enda sätten att stoppa fildelning är rent drakoniska i sin utformning. Tyvärr är det den framtid vi nu ser. I USA debatteras just nu två lagförslag som kallas SOPA respektive PROTECT IP. Det ger upphovsrättsindustrin skrämmande makt över Internet där de kan kräva att siter plockas bort utan någon som helst rättslig prövning:

http://www.huffingtonpost.com/christina-gagnier/sopa-and-protect-ip-what-_b_1099471.html

En väldigt informativ video kan du se här (den är inte så lång, jag lovar) och det finns ett par bra länkar i kommentarsfältet med:

http://opassande.se/index.php/2011/11/15/hur-langt-ska-vi-lata-upphovsrattsindustrin-ga/

Det här känns, för mig, som en ren parallell till när hovkanslern i Sverige kunde tysta en tidning när denne behagade. Eller ja, det här känns faktiskt till och med värre! Vi kan bara hoppas att någon ikläder sig Lars Johan Hiertas roll och ser till att ta upp kampen.

I Europa går det inte mycket bättre, EU har tex förlängt upphovsrättstiden från 50 till 70 år:

http://christianengstrom.wordpress.com/2011/04/10/copyright-term-extension-will-be-voted-this-week/

Se gärna även den videon, den är väldigt informativ, men en kort sammanfattning är att det här definitivt inte gynnar artisterna den här gången heller.

Jag skulle kunna fortsätta och rada upp exempel efter exempel på att situationen aldrig handlade om att betala för sig utan om att upphovsrättsindustrin försöker återskapa sitt monopol, oavsett hur mycket våld som krävs för att uppnå det för det är det frågan egentligen handlar om.

Piratpartiet har adrig drivit sina upphovsrättsfrågor för att slippa betala för sig utan för att försvara Internet och allas rätt, och möjlighet, till yttrandefrihet. Utan internet hade vi tex aldrig fått se Arabic Spring, det är mycket viktigare än att upphovsrättsindustrin ska få fortsätta tjäna pengar på sina föråldrade affärsmetoder.

Så vår politik är kanske inte så hemsk trots allt?

MVH

Martin Persson (stolt Pirat)

4 Responses to En kommentar till ”Våga ta debatten”

 1. Pingback: opassande » Blog Archive » Hur mycket kostar det att köpa internet?

 2. Pingback: What Does It Cost To Buy The Internet? - Falkvinge on Infopolicy

 3. Sten says:

  ”Piratpartiet har adrig drivit sina upphovsrättsfrågor för att slippa betala för sig utan för att försvara Internet och allas rätt, och möjlighet, till yttrandefrihet. ”

  Har du inte yttrandefrihet?
  Och vad har det med upphovsrättslagar att göra?
  Finns någon aspekt av någon upphovsrättslag som hindrar din yttrandefrihet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: