Nu börjar häxjakten på allvar?

Nyheter24 har en artikel om Hr piratjägare Pontén. Det är främst en sak som slår mig när jag läser artikeln.

I mars i år anmälde Svenska Antipiratbyrån en man som bara laddat ner och delat andras torrentfiler för upphovsrättsbrott. Mannen har erkänt i förhör och förundersökningen pågår. Ett genombrott och en ny taktik, enligt Svenska Antipiratbyrån.

– Tillslaget som skedde i mars var mot en fildelare som bara spred det andra laddat upp från början, och där pågår en förundersökning.

Om den här personen fälls är ju antalet som kan åtalas för upphovsrättsbrott oändligt mycket större?

– Ja.
[…]
Henrik Pontén menar å sin sida att Svenska Antipiratbyrån inte längre har några större motståndare och att stödet för fildelarna inte finns.

– Jag tror att det spelar in att piratpartiet i stort sett har försvunnit medialt. Det finns ingen riktig konflikt i det här längre.

Det enda sättet jag kan tolka det här är att Pontén erkänner att det enda som innan hindrat honom och hans rättshaverister från att starta en häxjakt på miljoner vanliga Svenssons har varit att Piratpartiet satt strålkastarna på dem. När han nu bedömer att Piratpartiet inte längre syns så mycket i media och strålkastaren därmed inte längre visar upp Antipiratbyråns smutsiga byk så anser de det därmed fritt fram att klämma åt varenda jävel de kommer åt.

Det här följer förstås den trend vi redan sett i samhället; att jaga fildelare har blivit en väldigt lönande affärsidé även om den givetvis är väldigt kortsiktig, något som fler och fler (även inom upphovsrättsindustrin) börjat inse. Jag misstänker att Pontén inte är dummare än att han inser att det inte finns en chans i helvetet att baxa igen Pandoras ask igen och att fildelning är här för att stanna, men det finns uppenbarligen rätt mycket pengar att tjäna ett tag till så jag misstänker att han helt enkelt bara är opportunist.

Alternativet är att Pontén faktiskt är riktigt, riktigt dum, men det tror jag inte. Det jag sett och hört tyder på en ganska skärpt herre så jag räknar med att han har en grym koll på läget, vilket egentligen, i mina ögon, gör hans beteende markant värre.

Det är dock bara en tidsfråga innan partyt definitivt har tagit slut (även om många verkar vilja partaja vidare i evighet), som Anna konstaterar (samma artikel):

Enligt henne finns det inget folkligt stöd för en så aggressiv jakt på den breda gruppen fildelare och Svenska Antipiratbyråns nya strategi kan därför till och med leda till snabbare lagändringar.

– Det kan få väldigt stora konsekvenser för enskilda, men ur ett större sammanhang är det bra att de visar upp korten ordentligt, de har gömt sig bakom att säga att de bara tänker jaga de som själva lägger upp så det är bra att de visar sitt rätta ansikte, säger hon till Nyheter24.

Det är bara att hålla med. Ju mer bombastiska metoder upphovsrättsindustrin (och dess hantlangare) tar till, dess snabbare kommer situationen bli så ohållbar att den kollapsar. Det enda jag finner tragiskt är alla de som får sina liv ruinerade pga att de döms att betala fantasibelopp baserade på rena spekulationssiffror som sällan, om någonsin, har någon egentlig relevans.

Jag förmodar att man anser att ändamålet helgar medlen och att de bara råkar bli, som jänkarna uttrycker det, collateral damage

Update: Anna skriver som vanligt klokt på sin egen blog.

One Response to Nu börjar häxjakten på allvar?

  1. Pingback: Kriget är redan avgjort och ni har förlorat | Anna Troberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: