Vem bryr sig egentligen om sin integritet?

Såg att man kan vinna ett par Bluetoothlurar genom att berätta vad Bill Gates tänker om man samtidigt blir ett IDG.se-fan på Facebook (annars får man inte vara med och tävla). Tja, det är väl en marknadsföring så god som någon och väldigt många har ju redan ett Facebook-konto, trots att det gång på gång kommer information om hur valhänt Facebook hanterar säkerheten runt personliga uppgifter och hur det du gör på Facebook kan slå tillbaka. Facebook är inte speciellt säkert och det är definitivt inte gratis. Du betalar hela tiden, men inte med pengar, och ändå verkar det vara skrämmande få som ens reflekterar över det här och funderar över vad haken är.

You may believe that it is free to join, but you pay with your personal integrity and future. 30 years from now when applying for a job, the recruiter may be able to read everything you have written.

Då väldigt få gladeligen ändå hoppat in på fejjan blir det förstås så att väldigt mycket av den kommunikation som sker mellan folk jag känner idag sker på Facebook, information jag är avstängd från eftersom jag fortfarande envisas med att vägra Facebook av ren princip.

Kompisar som har Facebook har lite olika sätt att reagera på det; vissa förstår mig men har ändå valt att skaffa ett konto eftersom alla andra har gjort det, andra tycker att jag bara är fånig och förstår inte alls hur jag frivilligt kan missa allt kul som händer på fejjan. Personligen har jag svårare att förstå hur folk ser ett så litet värde i sin person att de fullständigt vräker ut precis varenda liten intrikat detalj om dem själva (och jo, jag vet, alla gör det inte och man måste inte, men många gör det ändå). Facebook är lite som en tatuering; när du har gjort det är det gjort och om du ångrar dig i efterhand är det förbannat svårt att få det ogjort.

Sett ur den synvinkeln tycker jag det är lite roligt när folk nu blir upprörda när det visar sig att deras fina iPhone är en spårsändare. Ännu roligare är förstås att några i min bekantskapskrets som reagerat på den här nyheten har, you guessed it, konto på Facebook. Det blir bara roligare (jag har nog inte helt frisk humor, kan tro) av att Apple nu får skiten för något som verkar vara en branschstandard som väldigt många mobiltelefontillverkare (och andra) roar sig med; nämligen att hela tiden samla information om sina kunder. Och de flesta som handlar deras produkter eller signar upp på deras sidor har inte en jädra aning om det!

Jag önskar att folk värdesatte sin integritet mer, så pass att de faktiskt inte reflexmässigt (som många gör) ”signar upp” för både det ena och det andra utan att ta reda på lite om konsekvenserna av sina handlingar först.

PS. Apropå bilden på Bill Gates; jag får ju inte vara med i tävlingen eftersom jag inte har fejjan så om någon annan vill tävla med den, feel free. Fast att Gates tankar drabbas av en BSOD är nog inte en speciellt unik idé…

8 Responses to Vem bryr sig egentligen om sin integritet?

 1. Jag bryr mig inte om min integritet! Det kan jag ganska rätt ut säga. Detta kanske är att sticka ut hakan lite som aktiv inom PP, men jag bryr mig otroligt lite om min personliga integritet! Problemet jag ser Apple göra med sin Iphonetrackning är att det sparas i en okrypterad fil som syncas med allt som Iphonen syncas med – vill Apple använda min placering för att göra bättre produkter – be my guest! (Nu använder jag dock inte Appleprodukter av inlåsningsskäl – av samma skäl jag undviker att turista i totalitära stater 😉 )

  Däremot bryr jag mig om möjligheten för folk att få ha en personlig integritet och hemligheter och att de aldrig ska tvingas att ge upp den.

  Men det borde jag skriva ett blogginlägg om någon gång.

  • qeruiem says:

   Men då har du ju gjort ett medvetet val i alla fall! VAD du väljer tycker jag inte är alls speciellt upprörande, det är att folk inte ens är medvetna om att det ÄR ett val som jag tycker är skrämmande.

   Sen tycker jag iofs att det där med krypterat/okrypterat inte är speciellt relevant. Krypterad information där nyckeln är känd av extern(a) parter(er) (som den måste vara om Apple ska kunna tanka datat) innebär att man riskerar att den (datat och/eller nyckeln) kommer läcka. I det läget är det mest ett fartgupp för dataläckage, inte ett skydd av integritet. Men det är ju detaljer… 😉

 2. Själv har jag konto på fejan och en iphone. Jag är lite för bekväm för mitt eget bästa. Fast min inställning är att alltid agera som om någon satt och läste över axeln på mig. Inga smaskigheter på fejjan med andra ord.

 3. Jag tycker du förenklar, men det överraskar nog inte. Min uppfattning är att jag har en väldigt välgrundad syn på hur jag hanterar min integritet. Frivillig transparens är något helt annat än dold övervakning som du inte kan tacka nej till.

 4. ConnyT says:

  Värst tycker jag dom är som inte kan tänka utanför sin egen värld. ”Jag har inget att dölja alltså finns inget behov av att folk ska kunna skydda sitt privatliv” känns som ett vanligt resonemang. Det är som att säga jag har inga småbarn så jag tycker inte att dagis behövs…

 5. qeruiem says:

  Ja, det är klart att jag förenklar, det är mänskligt men nödvändigt (och ett ämne till ett helt eget bloginlägg). Det finns givetvis alltid de som gjort ett medvetet val (som Marcus *vinkevink*) men pratar man lite med Vanligt Folk (så att säga) så brukar det slå mig att en väldigt stor andel inte ens tänkt den här tanken. Man kan till och med få svaret ”Näää, SÅ kan de väl inte göra?” eller liknande. Nivån på naiviteten är lite chockerande ibland, faktiskt.

  Och så vill jag be om ursäkt å Akismets vägar. Av någon outgrundlig orsak hamnade ni (Marcus, Joakim, ConnyT) i spamfiltret och jag såg det inte förräns nu. Förhoppningsvis låter den bli det i fortsättningen…

 6. Henrik says:

  Jag håller med dig i stort. Folk sätter allt för lite värde i sin egen integritet.
  Du har däremot lite vinklat argument i den här artikeln. m du går tillbaka till 2006 eller liknande så föremok det gigantiska kampanjer mot Facebook för just att dom läckte som såll med information om sina användare, vilket dom fortfarande gör. Problemet var att ingen kände till det förutom experter, så när det kom ut var det ett himmla liv om det. Precis som det är med IPhone för tillfället.
  Själv så tycker jag det är precis problemet. Dom samlar information som man användas mot sina kunder i fel händer, utan att deras kunder känner till det ordentligt. Dom gömmer sådana fakta långt ner i svårformulerade licensavtal så att i stort sett all missar det. Apple var tekniskt sett öppna med det här. Dom hade i sina avtal att man godkände att dom samlade information som detta, men inte en kotte läste det innan det kom ut som en skandal.

  Om man väljer att lägga ut personlig information så är det ens eget val, så länge man är väl medveten om att det inte är lätt att bli av med sin historia när den är ute. Det är en helt annan sak att använda ett medium utan vetskap om detta. Det är däri skandalerna uppstår.

  Så nej, jag tycker inte folk är dubbelmoraliska när sånt här händer. Det beror på att dom gör medvetna val att informera andra vad dom gör, och vad dom ska informera dom om.
  I dessa fall har valet tagits ifrån dom tills dom blivit medvetna om det, och det är därför som skriker nu.

  • qeruiem says:

   Nejnej, jag vill inte lägga någon moralisk aspekt alls på det. Problemet är väl snarare att de flesta, precis som du säger, aldrig reagerar förräns det blir en skandal av de. I de bästa av världar kunde man väl hoppats att folk hade lärt sig av tex FB så de varit mer skeptiska nästa gång, men det verkar inte som man är det. Så länge man inte ser trenden att ”alla” gör såhär och att det därmed är ett konstant problem, men i nya skepnader hela tiden, så kommer det komma fler såna här ”skandaler” som egentligen missar problemet utan bara kritiserar symptomen.

   Och visst är det svårt att nå ut. Jag vet inte hur många frustrerade säkerhetsespekter som jag träffat som haft lite FÖR många användare som klickat på ”den där länken” eller läst ”det där mailet” etc etc etc. Inget nytt problem, direkt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: