Varför de lagliga alternativen inte vinner

Jag råkade zappa till filmen ”I, robot” som gick på TV4 i kväll och en liten diskussion utbröt i en chat jag är med i:

[11:15:21 PM] qeruiem: I, robot. En film baserad på produktplacering. Ja, och en bok med, då.
[11:19:26 PM] X: boken är bättre.
[11:19:34 PM] X: mer psykologi inblandat. ^^
[11:19:49 PM] X: och, ehm. mindre Will Smith.
[11:22:39 PM] qeruiem: Fast WIll Smith är ungefär det enda som jag tycker är positivt med filmen. 😉
[11:22:50 PM] qeruiem: Ja, och så renderingarna. De är rätt bra de med.
[11:23:13 PM] qeruiem: Men även om boken helt saknar Will och renderingar så är den klart bättre, ja.
[11:24:08 PM] * X minns fortfarande scenen med ett antal identiska robotar som alla står blick stilla, där den gode detektiven försöker ta reda på vem av dem som är mer medveten än de andra.
sådant är svårt att översätta till filmformat.
[11:24:33 PM] qeruiem: Jag borde säkert läsa boken igen. Undra om den finns på google books.
[11:25:32 PM] X: probly. annars lär den finnas på ett bibliotek nära dig.

Således startade jag min e-bookapp, WordPlayer, på min telefon och försökte hitta boken där novellen finns med men trots att jag sökte på allt jag kunde komma på så lyckades jag inte hitta en kopia. Så då gick jag in på Google Books och där fanns den, men för att kunna läsa den på min telefon behöver jag en app som bara finns tillgänglig i USA. Så efter att ha spenderat över 10 minuter på att misslyckas med att hitta en laglig kopia som jag enkelt kunde tratta in i min telefon så provade jag på The Pirate Bay.

10 sekunder senare hittade jag en nedladdning av boken (fast jag vet iofs inte om länken fungerar, det provade jag faktiskt inte).

Alltså, om upphovsrättsindustrin hade ägnat hälften av sin energi på att bygga upp en vettig och modern service i stället för att jaga kulturspridare så hade de inte behövt speciallagar och privatpoliser. Det måste vara enkelt att komma åt informationen för information som är svår att nå finns inte och det är därför TPB, Wikipedia och andra öppna siter vinner och de låsta alternativen förlorar.

Det ska inte behöva ta ett decennie att inse det, dvs om man inte är en självgod upphovsrättsindustri som vägrar acceptera att man, faktiskt, kan tänkas ha fel, då…

15 Responses to Varför de lagliga alternativen inte vinner

  1. Visst är det så. Vilken kapitalist med en stark marknadsställning vill ha bättre konkurrens i sitt segment?

    Och det är just det fildelning och nätet är – en equalizer som gör det möjligt för bättre och billigare lösningar att slå ut gamla dåliga. Det är patetiskt att de skyller på att de ”måste övertyga investerarna att de inte blir utkonkurrerade av gratis” – vad behöver de stora investeringar för? IT är billigt som fan. Det är därför vanligt folk kan driva trackers.

    Anna försökte titta på One Tree Hill med femmans playfunktion och FAN vad det sög. Hackade och jävlades. I det ögonblicket stod det klart att det tamigfan är ett moraliskt imperativ ur ett tekniskt perspektiv att konkurrera ut en sån skittjänst med bittorrent. 😉

    • qeruiem says:

      ”Vilken kapitalist med en stark marknadsställning vill ha bättre konkurrens i sitt segment?”

      Då pratar vi typiskt en kapitalist som blivit gammal, fet och lat och därmed förvandlats till en monopolist, en kapitalist i dess sanna betydelse ser konkurrens som en möjlighet att nischa in sig på en viss del av marknaden, man kan tex vara billigast, ha högst kvalitet eller bäst service. Det är dock väldigt svårt att lyckas vara alla tre samtidigt men eftersom kunderna ofta har olika krav och preferenser är det egentligen inte ett problem.

      Tricket är bara att hitta ”sina” kunder och där verkar tex upphovsrättsindustrin göra sitt bästa för att fortsätta rikta in sig mot en kundgrupp som sakta försvinner för att de antingen dör ut av hög ålder eller för att de, ”trots” sin ålder, lär om sitt beteende och plötsligt tillhör en annan kundgrupp.

      Så i sann kapitalistisk anda så blir underhållningsindustrin helt enkelt tvungna att förnya sig eller så dör de ut. Deras försök att skapa nya marknader i gammal stil genom att försöka få folk hooked på Surroundljud, BluRay eller, nu senast, 3D-TV är inget annat än konstgjord andning eftersom det handlar om nischprodukter med en begränsad kundkrets. De flesta vanliga konsumenter är rätt nöjda med en medioker platt-TV och DVD-kvalitet och sånt material kan man idag lika gärna tratta snabbt och enkelt över internet.

      För precis som du säger, IT är billigt som fan, och allt fler får VDSL eller fiber hem och då är några GB film inget problem att tanka ner. På köpet slipper man irriterande antipiratfilmer som inte går att hoppa…

  2. smen says:

    Hehehe, spot on.

    Fan, det finns ju hur många historier som helst att berätta. Köpte själv en xbox häromdan. När jag utforskade den hittade jag en funktion för att hyra film. Trycker på knappen, och får upp ett felmedelande. Startar om boxen, trycker på knappen igen, och får samma felmedelande. Klickade på bokmärket för TPB. Guess what, inget felmedelande.

    Kanske behövs ett projekt likt ”Ögonvittnen berättar”, för IT-åldern

    • Jag hyr på Xbox Live hela tiden. RTFM, kanske? 🙂 Eller är det en hackad xbox du köpt? Annars går det utmärkt att streama filmer till xboxen, vilket jag tycker är mycket lättare. Annars är Xbox live tjänsten den som fungerar bäst med streaming i mitt tycke.

  3. Anders says:

    Jag köper faktiskt ganska många filmer, främst när jag och tanten är ute och handlar på ica/coop/willys och blänger igenom deras ”2 för 99:-” högar med filmer och se om vi hittar något bra.

    Nya filmer köper jag aldrig, tänker aldrig någonsin punga ut priset de begär för nya dvdfilmer (minst 169:-)..

    Visst tankar jag ner också, men oftast på grund av enkelheten och att vissa grejer bara finns på internet.

    • qeruiem says:

      Jag vill egentligen inte veta hur många såna filmer vi har eller, för den delen, hur många som fortfarande är osedda och paketerade i shrink-wrap. Förmodligen ligger det drivvis med såna filmer hemma hos folk, filmer som i bästa fall ses en handfull gånger och i sämsta fall bara samlar damm för att de glömts bort.

      Jag hade lätt betalat en lagom månadskostnad för en Spotifyliknande tjänst för film, en tjänst som klarar av att köra P2P med tillräckligt med cache så man kunde starta en nedladdning men ändå börja glo redan efter ett par minuter när den hunnit dra ner början av filmen. Som tex Project Falcon. En betalportal med ett massivt utbud av filmer hade lätt kunnat mjölka mig på rätt mycket pengar. 😉

      • @collentine says:

        hdmt.net är tjänsten du söker. Lite oklart hur laglig den är men fungerar riktigt bra:)

        • FAIL pga Flash, och låter som man betalar för olagligt innehåll. Tvivlar starkt på att de har avtal. Antagligen ligger kvaliteten därefter. Nåja, jag föll en gång för ZML, så…

          • qeruiem says:

            Definiera ”olagligt innehåll”. Är det olagligt för att:

            – Medieindustrin säger det? I såna fall är det ett tyckande utan legal tyngd.

            – För att det bryter mot lagen? I såna fall hade nog medieindustrin varit på dem som gamar redan.

            Lite googlande indikerar att de faktiskt lyckats hitta en gråzon där det de gör faktiskt är fullt lagligt, i alla fall där de verkar. Tydligen ligger hdmt.net i Rangoon (även stavat Yangoon) i Burma och det är organisationen Tong Done (vilka nu de är) som ligger bakom. Det finns lite hintar även till att Tong Done skulle höra hemma i Laos, så det vete fan exakt vad som gäller.

            Nå, Burmas upphovsrättslagstiftning är sen 1914 och går att läsa här för den som är intresserad. Jag har bara bläddrat i den men med tanke på dess ålder så kan jag mycket väl tänka mig att en streamingtjänst i stil med hdmt är fullt laglig enligt den lagstiftningen.

            • @collentine says:

              tack för den grävningen. Har undrat var de opererade ifrån.

              Verkar dock som att de blockat/tagit ner hdmt.net nu
              ”The website you are trying to view is currently experiencing difficulties.” Åtminstone i England…

              • qeruiem says:

                Det är nog bara näthicka, eller så är det nåt UK hittat på. Jag lyckas fortfarande surfa dit, fast jag har viss motvilja att registrera mig… 😉

  4. Magnus says:

    Åhh, det kommer att ta mer än ett decennium, det kräver ett generationsskifte, kanske två.

    De du kritiserar nu kan inte tänka utanför industrisamhällets ramar där man säjer exemplar och prylar. I den världen måste tillgången minska för att priset skall öka osv.. Släpps allting fritt så kan de inte ta betalt och de svälter ihjäl, simple logic, eller hur? 😉

    När vi då står inför kunskapssamhället, de har ju insett att industrin flyttar till asien att vi inte längre kan konkurrera på det området, så måste de göra kunskap och information mer svåråtkomlig för att kunna ta rejält betalt för det, det är ju vårt kunnande vi skall leva på i kunskapssamhället. Visst? Eller va?

    Nåja, dumma korkade jag å andra sidan tror ju inte att de skulle kalla tiden före tryckpressen för ett kunskapssamhälle. Men faktum är att det verkligen var en tid då kunskap och information var en bristvara. Men när dissonansen blir för svår rent mentalt, då kan folk börja acceptera att krig är fred och liknande, eller att ett samhälle med brist på information kan bli ett kunskapssamhälle.

  5. Monex says:

    Tekniskt ar det en variant pa Linux-distributionen Ubuntu med sarskild integration av verktyg som krypterar e-post och filer ger anonym nattillgang via andrar MAC-adressen nar man kopplar upp sig pa tradlost natverk samt raderar alla spar. Tanken ar inte att systemet ska installeras pa datorns harddisk utan det laggs pa en cd eller en usb-pinne som man tar till nar det galler. Efterat snackade vi om att kora en repris senare i var..Inte nog med det vi luftade aven losa tankar pa att ta folkbildningen till en ny niva utanfor hackspacemiljoerna i form av en workshopturne genom landet.

  6. Javisst. Hade de erbjudit något enkelt billigt sätt hade de sannolikt kunnat kamma hem massvis med pengar. De älskar ju pengar så vad är problemet?

  7. Ver Takeo says:

    Och sen (och om) man köpt sakerna så vissa saker så jobbiga att man fortfarande föredrar tpb :/

    http://xo.typepad.com/blog/2010/02/why-its-better-to-pirate-a-movie-than-pay-.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: