God morgon och välkommen till polisstaten

Piratpartiet: Datalagringen skräddarsydd mot fildelning

Det har idag blivit känt hur den kommande datalagringen ska se ut. Utöver att införa den största övervakningsapparat som Sverige någonsin sett, så bryter nu regeringen sin tidigare försäkran om att bara rikta den mot grov brottslighet. Den ska istället riktas även mot bagatellförseelser som fildelning.

– Det är tyvärr uppenbart att man har konstruerat den största övervakningen någonsin för att kunna sätta dit vanliga hederliga Svensson som byter film och musik med varann, säger Mikael Nilsson, sakkunnig i Piratpartiet. Vi trodde att det bara skulle vara en enorm, ineffektiv och dyr övervakningsapparat. Nu visar det sig att det dessutom är en postorderlag, beställd av upphovsrättsindustrin.

Datalagringen har hela tiden motiverats med att den behövs för att komma åt den grova organiserade brottsligheten, men nu har det alltså framkommit att polisen ska få använda övervakningen för även de mest ringa förseelserna, så som cykling utan hjälm eller fildelning. Det hela kommer fram en dag efter World Internet Institutes rapport om att fildelningen i Sverige positivt nog nått rekordnivåer, och motiveras uttryckligen med att polisen behöver få samma rättigheter som upphovsrättsindustrin fick genom Ipred.

Våra dagstidningar har även de hängt på och rapporterar om denna förändring och riktigt intressant tycker jag det här resonemanget är:

Johan Linander (C) är vice ordförande i riksdagens justitieutskott som kommer att behandla regeringens förslag. Han har tidigare varit kritisk mot datalagringsdirektivet men välkomnar ändå denna förändring.

– Vi kan ju inte ha en lagstiftning som ställer olika krav beroende på vilket brott det är, utan det här är en generell lagstiftning som ger polisen tillgång till de här uppgifterna. Och vi tror att det gör det lättare att utreda de mer prioriterade brotten som just grooming och sexuellt ofredande, säger Johan Linander till P3 Nyheter på Sveriges Radio.

Det här är fullkomligt uppåt väggarna för det kan vi visst. Vi har dessutom alltid haft det med, statens tvångsåtgärder har alltid varit reserverade för vissa typer av brott. Det har aldrig varit ok att häkta personer som går mot röd gubbe, husrannsakan har inte varit en metod som varit ok att använda mot fortkörare, och aldrig någonsin har jag hört talas om att någon fått fängelsestraff för att ha cyklat på gångbana. Sanningen är att den urholkning vi ser av proportionerna mellan tvångsåtgärderna och allvarligheten i de brott som en person misstänkts för sakta har eskalerat till nivåer där rättssamhället numera hotas av godtycklighet och maktfullkomlighet hos myndigheterna.

Det jag också tycker är intressant är att Johan Linander tydligen anser att polisen ska ha samma möjligheter att tillskansa sig information så fort det handlar om Internet men tydligen inte har några problem med att den här lagstiftningen inte är teknikneutral eftersom till exempel posthemligheten fortfarande gäller. Eller så är det bara en tidsfråga innan man gör lagen teknikneutral genom att brottsbalkens fjärde kapitel, åttonde paragraf får ett lämligt litet tillägg som fixar den detaljen (fast inte riktigt på rätt sätt…).

Signaturen Leif D kommenterar på DN:

Finns det inga brottlsingar kan man ju alltid skapa dom. Och om man vänder på det: Och om man ändå är kriminell (fildelare) så varför ska man följa lagen i andra avse[enden]

Många jag talat med har antingen inte insett allvaret än, andra är chockerade över att regeringen verkligen vågat gå så här långt. Själv får jag nog tyvärr säga att min reaktion mest var ett ”redan?”. ATT något i den här stilen skulle komma har jag varit övertygad om rätt länge, men jag trodde att det skulle ta lite längre tid bara. Med den här takten ser jag faktiskt ett fullt möjligt, om än osannolikt, scenario där till exempel Piratpartiet inte ens får ställa upp i valet 2014.

I ett samhälle där man till och med på fullaste allvar ger ett förslag där yttrandefriheten ska begränsas till vissa typer av verksamheter eller vissa ämnesområden känns det som ”all bets are off!” och att man är beredd att slakta vilka heliga kor som helst.

Så välkommen till polisstaten, Svensson. Håll käften och trivs.

Pingat på Intressant.

Läs även Anna Troberg, Mark Klamberg, Integritet och frihet, Anne Kekki, Rick Falkvinge, Ligator, Henrik Alexandersson, MiNimaliteter, Opassande

Andra tidningar: SvT, Norran

Debattartiklar: Anna Troberg, Rick Falkvinge

12 Responses to God morgon och välkommen till polisstaten

 1. Lars Jonsson, Jämtland says:

  Ja, man blev ju inte förvånad när man läste morgontidningen direkt. Däremot så förvånade det mig lite att regeringen marscherar på i så snabb takt; Jag hade trott att denna ”bonusklausul” skulle komma om kanske två år eller så.

  • qeruiem says:

   Jo, precis. Men tydligen funkar regeringssamarbetet så pass smutt, trots att man nu är i minoritet, att det var trivialt att piska igång det här till och med samma år. Jag hade tippat på att 2011-2012 skulle bli de år man verkligen gav sig på integriteten och rättsstaten för att sen ägna 2013-2014 åt att städa upp och prata fikonspråk för att förbereda läget inför valet.

   Jag tror tyvärr att det här innebär att det här blir startskortet för ett ”cyberinbördeskrig”, eller vad man ska kalla det. I frankrike är det på väg att bryta ut redan med en storskalig bombmatta från upphovsrättsindustrin, sen är det väl bara en tidsfråga innan det sprider sig hit med.

   Spännande tider vi lever i…

 2. Pingback: Datalagringsdirektivets nivåer sänks!! | Integritet och Frihet

 3. Pingback: Och DÄR fick Datalagringsdirektivet nya huggtänder av Beatrice Ask | Anna Troberg

 4. Som Centerpartist undrar man ju vad Linander håller på med… 😦

  Jag ringde till Ring P1 i morse och försökte lyfta frågan:
  http://lakonism.blogspot.com/2010/10/jag-om-datalagringen-i-ring-p1.html

  🙂

 5. Pingback: Jag måste flytta, men vart? | Ensson

 6. Pingback: Shock and awe // Skivad lime

 7. Pingback: Klarhet efter klarhet « Stenskott

 8. Pingback: En människa är mer än en etta eller nolla! « Sverige är inte världens navel!

 9. Pingback: SVERIGE UT UR EU! | Nemokrati

 10. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-10-28 FM

 11. Pingback: Datalagring i praktiken « infallsvinkel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: