Spike Jones, geniet med biltutan

Jag har lyssnat rätt mycket på Spike Jones på sistone, jag får såna ryck ibland helt enkelt. Spike Jones är nog egentligen hedenhös enligt många då han blev känd när en skiva fortfarande snurrade i 78 varv/minut och slogs sönder som en kristallvas om man tappade den i golvet. Trots detta finns det faktiskt fullt njutbara(?) inspelningar av hans framfart, både ljud och till och med i bild ibland.

Den förmodligen mest kända är Der Führers face som var en, ärligt talat, jävligt elak nidsång om Hitler:

Gammal fin, Amerikansk årgångspropaganda, minsann. Självaste Disney var även de indragna i propagandaapparaten (fast det vill de inte låtsas om nu, för de filmerna finns inte med i deras ”kompletta” utgåvor) och i en av deras kortfilmer använde de samma låt, om än anpassad till kortfilmen med Kalle Anka.

Men nu skulle det ju handla om Spike Jones och inte Disney och Kalle Anka. Spike Jones underhöll visserligen trupperna under kriget, men han har även gjort mycket annat som tex förvanskat samtida populärmusik, många av hans uppträdanden var lika geniala som totalt uppåt väggarna galna:


Inte ens klassiska verk gick säkra:


Tyvärr bara ljud på den där sista, men Spike Jones mord på Carmen är helt enkelt för bra för att inte vara med. 🙂

Det är kanske inte så förvånande att ”Weird Al” Yankovic är väldigt influerad av just Spike…

För de som inte har nåt emot sisådär 60 år gammal musik utan faktiskt vill höra mer av det här så finns det rätt gott om Spike Jones både på Grooveshark och Spotify.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: