Eftervalsanalysanalys

Det är nu nästan en månad sedan valet och jag är fortfarande inte riktigt säker på vad som egentligen hände vid valet. Alliansen fick nytt förtroende, SD kom in och PP fick röstsiffror paritet med vad man fick 2006. Inget vidare val kan vi ju lugnt säga och det har tagit lång tid att försöka få rätsida på mina tankar om det. Det fanns dock väldigt många som direkt ställde sig på sin tvållåda och basunerade ut sanningar till höger och vänster, allt från att leta syndabockar till varför SD kom in till att Piratpartiet floppade och att piratrörelsen är död.

Efter valet drunknade vi i problembeskrivningar och analyser, vissa genomtänkta och briljanta, andra, ehm, mindre briljanta. Själv kände jag att jag inte hade på fötterna att skriva en analys och det känns fortfarande som att jag har alldeles för få pusselbitar att sammanfoga för att kunna bilda mig en objektiv uppfattning. Det har visserligen inte hindrat många andra, men det är inget skäl till att jag ska göra samma sak. Till slut blev det bara tråkigt, tjatigt och ointressant att läsa ännu en analys skjuten från höften eller ännu en postning om hur avskyvärda SD var och jag missade säkert många kloka ord när jag helt enkelt ledsnade så pass på alla som kanaliserade sin besvikelse och sitt hat i osande postningar som i allt för många fall bara letade efter någon, eller något, att skylla på att jag tappade lusten för bloggosfären över lag.

Sen skrev Emma något väldigt klokt, nämligen ”Du som är politisk bloggare – vad tillför du, egentligen?”. Efter en valrörelse där allt fler bloggar blev stereotypa megafoner för sina partier följt av en eftervalsperiod där en fullständig kakafoni rådde så var Emmas postning en klockren samtidsanalys av oss bloggare. Vad tillför vi egentligen? Uppenbarligen inte mycket när det kommer till kritan och ett skäl till det är förmodligen att politik inte direkt är det roligaste sen clownen Manne i vanliga fall och när valet närmade sig så blev vi politiska bloggare helt enkelt skittråkiga. Hela högen. Vi tävlade internt om vem som kunde synas mest på knuff, höll koll på vem som låg högst på politometern och vilket parti som syntes mest i statistiken. Jag säger vi, för jag blev också en del i den här blogmobben.

Men hur mycket skillnad gjorde det inför valet egentligen? Enligt den statistik jag samlade ihop innan valet så är det rätt uppenbart att vad gäller bloggandet hade Piratpartiet lyckats sätta ner foten rejält, ändå frågade en av min sambos kollegor henne innan valet om Piratpartiet fortfarande fanns eller om vi helt enkelt försvann efter EU-valet. Jag skulle tro att det här inte var unikt för Piratpartiet utan jag är övertygad om samma sak gäller för övriga partiers bloggare, men våra åtta riksdagspartier syntes i stället i andra sammanhang vilket var den avgörande skillnaden till deras fördel. Så lite betyder helt enkelt bloggare för ”vanligt folk”.

Så är bloggarna överspelade? Mjä. Inte direkt, men bloggar funkar uppenbarligen inte som en nyhetsförmedling eller propagandakanal riktade mot allmänheten för de flesta läser helt enkelt inte bloggar (i alla fall inte politiska sådana). Jag håller dock inte med om att den politiska bloggosfären är en isolerad bubbla, snarare är det de sociala mediernas ledarspalt. De flesta läser inte ledaren i en tidning, men det är ändå där man ofta kan se samhällsförändringar och politiska trender och på samma sätt tror jag det är med de politiska bloggarna. De gånger blogosfären tar upp frågor som ligger i tiden kan det skapa en blogbävning som känns ända ut i den fysiska verkligheten men det är inget man lyckas med om man bara ägnar sig åt att försöka knipa åt sig placeringar på statistiklistorna. Vi måste helt enkelt bli intressanta igen. För att citera Erik Laakso:

Jo, vi politiska bloggare är i huvudsak skittrista även om undantag finns. Tråkigast är vi när vi lämnar all form av reflektion och kritisk analys åt sidan och bara agerar kampanjverktyg. Trovärdigheten tappas raskt när läsarna ser vår skröpliga natur men den går att reparera om man bara inser den, påtalar sina egna brister och ber läsarna om ursäkt.

Så var den här postningen intressant eller är det bara ytterligare ett exempel på en postning som främst kommer läsas av närmast sörjande och den interna intresseklubben? Tja, bra fråga. Den blev i alla fall mer läst och tillförde i alla fall mer nu än om jag inte hade skrivit den alls… 😉

3 Responses to Eftervalsanalysanalys

  1. farmorgun says:

    Som jag ser det är styrelsens främst uppgift just nu att göra ett seriöst arbete med att ta fram ett bra underlag för en eftervalsanalys och processa detta först och främst inom styrelsen tills man där är sams om tagen och därefter i dialog med oss medlemmar. I styrelsen kan man inte längre bara orera om demokrati och värdet av mångfald för ett bra resultat, utan där måste man praktiskt göra d v s genomföra en demokratisk process värd namnet. I min värld är demokrati inte detsamma som en röst mer än hälften, utan ett beslut av en upplyst majoritet som tar sitt ansvar och argumenterar i det forum där underlaget för medlemmarnas senare bearbetning ska tas fram d v s i styrelsen. För att sedan vara öppna och lyhörda inför medlemmarnas synpunkter. Vi är alla varandras arbetsmiljö och ärligt talat är jag trött på att det fokuseras mera på enskilda piraters brister än den styrka som var och en besitter. Detta säger jag bara en gång, eftersom jag lovat mig själv att inte öda energi på att klanka på andra. Sedan kan vi alla behöva kompetensutveckling för att förbättra det som vi inte är så bra på, men det måste vara en mera långsiktig process. Piratpartiet behövs! ACTA-avtalet är i slutskedet inom EU och förslag till den nya Yttrandefrihetsgrundlagen och Tryckfrihetsförordningen presenteras om drygt en vecka. Sedan har vi datalagringen och polismetodutredningen. Vi måste agera inte bara reagera och som jag läste hos Emil Isberg för en stund sedan, lyfta fram det som är bra i partiet och som vi vill att även andra ska se.

  2. Jämför blogosphären med facebook t.ex. http://xkcd.com/802/

  3. Christer says:

    ”ehm, mindre briljanta”

    +1 på den 😉

    Jo vi får nog tänka till nu, men samtidigt är det nog huvudsakligen så enkelt att vi måste jobba mer för att synas och höras utanför vår egen lilla värld, även utan draghjälp från onda rättegångar (den här gången verkar inte ens det hjälpa) och andra yttre händelser.

    Visst vi kan putsa våra fjädrar framför spegeln men jag tror det får marginell betydelse. Folk vet faktiskt inte vilka vi är och vad vi står för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: