Flashback: Jag var visst med i Scenen

Hittade den här texten via satmaran:

Jag vaknade tidigt på morgonen av att någon ringde på min mobil. Personen i luren verkade stressad, och sa åt mig att jag bör öppna min dörr för annars kommer den att bli nedsparkad av polisen. Yrvaken som jag var, fattade jag ingenting av samtalet, men ca 2 min senare låter det som om att någon sparkar på min dörr. Fortfarande helt yrvaken och vimmelkantig stapplar jag mot dörren och öppnar den bara för att bli påhoppad och kroppsvisiterad av 7 civilklädda poliser.
De säger inget mer än att jag skall till Malmö. Jag bor för övrigt i Eslöv. Den första frågan som dyker upp i mitt huvud är vad fan är det som händer, vad gäller detta? Men den frågan får jag inget svar på. Jag tar min plånbok och min mobiltelefon, men telefonen får jag inte behålla, en av polismännen rycker den ur min hand. Jag blir ledd till en polisbil utanför och körd till Malmö för att bli förhörd. I bilen till stationen försöker jag att få ordning på mina tankar och försöker komma underfund med vad fan det här gäller. Jag går igenom massa olika scenarion i mitt huvud och försöker att få ordning på mina tankar. Jag frågar mig själv frågor som, har jag dödat någon? Har det hänt något med min fru? Har någon anmält mig för något? Och så slår det mig, serverdatorn i mitt arbetsrum, kan det vara boven i dramat?
Vi anländer till polisstationen där jag återigen blir visiterad och mina saker blir konfiskerade (hade bara mysbyxor och T-shirt samt min plånbok på mig) Sen blir jag satt i en cell.
Där får jag sitta i en halvtimme innan jag får komma till förhöret. På förhöret får jag reda på att jag står misstänkt för brott mot upphovsrättslagen! Nu förstår jag att det handlar om datorn i arbetsrummet, och det nätverk den stod uppkopplad till. Jag får en mängd frågor kastade på mig och svarar på alla så gott jag kan. Vissa av frågorna kan jag inte svara på som tex. om jag vet vad uttrycket scenen betyder, om jag vet vad topsites är osv. Jag kommer inte ihåg alla frågor nu.
[…]
Väl hemma ser vi att min frus laptop, min arbetsdator, serverdatorn, 2 externa hårdiskar samt min mobiltelefon är borta. Huset ser ut som ett bombnedslag men annars är allt som det var. Vi tittar på nyheterna och får höra om tillslagen mot scenen i 17 olika länder. Samt 4 ställen i Sverige varav ett i Eslöv!
Allt känns väldigt orealistiskt och bisarrt. Efter att ha sett nyhetsinslaget känns det som att jag har fått reda på 5 ggr mer än hos polisen. Men det är fortfarande många frågor kvar.
[…]
Det som suger just nu är att en stor del av mitt liv är borta. Det suger att ha förlorat 3d scener och bilder som jag har arbetat med i över 5 års tid! För närvarande är jag dessutom arbetslös, så det har blivit väldigt svårt för mig, då jag varken har dator eller telefon att ha kontakt med de jobb jag sökt under den senaste tiden. Men jag får såklart skylla mig själv antar jag?
Till saken hör även att de jobb jag är utbildad till inte finns inom räckhåll längre då det jag har arbetat med, mina bilder min portfolio mina arbeten är borta. Och det är med dessa jag söker mina jobb. Ingen i den branschen jag söker jobb inom anställer någon som inte genom bilder och filmer bevisar vad hon/han kan. Dessutom är mitt cv borta samt massor av dokument. Borta är mina bilder på mitt bröllop, bröllopsresa och massa andra bilder, och vem vet hur mycket mer.

Det som slår mig mest med den här historien är att de verkligen tar ALL utrustning, inklusive telefonerna. Snacka om att skära av någons kommunikationsvägar för gott och lämna en person i totalt vacuum utan sina personliga minnen, utan personliga dokument och förmodligen utan möjlighet att göra nåt så enkelt som att betala räkningar längre. Straffet redan detta innebär är fullständigt åt helvete för det brott vi talar om, speciellt som att man drabbas av detta redan bara för att man är misstänkt för upphovsrättsbrott!

Vi kommer få se fler såna här situationer och fler personer kommer få sina liv förstörda innan någon tar sitt vett tillfånga och hindrar upphovsrättsbranschen från att bedriva denna häxjakt som inte på något sätt gagnar samhället.

Pingat på Intressant.

13 Responses to Flashback: Jag var visst med i Scenen

 1. Moder Theresa says:

  Jag förslår att alla läser historien på Flashback. Här har de bitar uteslutits som inte passar piraternas propagandamaskin.

  • Undrande... says:

   ”Jag förslår att alla läser historien på Flashback.”

   Den fullständiga (icke-redigerade) historien är länkad *två* (först direkt till Flashback, sedan till Satmaran, där hela historien är med i det lokala inlägget) gånger i början av artikeln, så det *borde* ju vara en smal sak att lyckas med, om man är intresserad.

   ”Här har de bitar uteslutits som inte passar piraternas propagandamaskin.”

   Om det vore frågan om att utesluta något i propagandasyfte så hade det ju varit väldigt mycket smartare att i så fall *inte* ta med länkarna till originalmaterialet.

   Det kanske vore klokare att lägga energin på att leta efter propagandarelaterade smyggrepp där de faktiskt förekommer, snarare än här, där de *inte* gör det?

   En tanke, bara…

  • Anonym says:

   Visst, läs gärna. Självklart har citatets kortats ned till det som är relevant för inläggen. Det som kapats visar ungefär att killen i fråga påstår att han varit en nyttig idiot; han har haft en dator stående i sitt hem som han glatt låtit ”scenen” använda fritt. Han har vetat att någon har använt den till piratkopiering, men inte omfattningen av det. Han har själv laddat hem saker, och verkar inte tycka det är något fel med det. Han har naturligtvis begått omfattande brott mot upphovsrätten.

   Och? Menar du att du tycker att eftersom killen i dina ögon är en skit så är det OK att krossa hans liv? Att beslagta allt möjligt, även sådant som inte alls har med olaglig kopiering att göra, som han behöver för att fortsätta leva sitt liv? Är du en sådan som tycker det är OK att polisen lite då och då tar livet av folk som var bråkiga, eftersom de ju säkert var brottsliga de också – och brottslingar förtjänar ju varken rättigheter eller att få leva?

   Jag hoppas att du åker dit för skitbrott som fortkörning och felparkering tills du inser hur dåligt det är med lagar som så gott som alla bryter mot då och då. Skulle vi studera ditt liv så kan jag garantera att du också har brutit mot upphovsrätten vid flera tillfällen.

  • qeruiem says:

   Men snälla lilla ”Moder Theresa”, jag är inte Piratpartiets propagandamaskin, jag är en ganska alldaglig hackernerd med förkärlek för öppen mjukvara och som visserligen har klara Piratpartisympatier men inte ens har något officiellt uppdrag inom partiet (mer än att vara medlem och guldpirat).

   Ja, jag har kapat ner texten till att ge de, som jag ser det, mest relevanta delarna av den, vilket är så jag brukar göra när jag vill lyfta fram intressanta händelser. Jag gör det för att jag tycker det blir spammigt och dessutom är lite ofint att klippa och klistra hela texten, men jag ser alltid till att markera var jag klippt (så det ska framgå tydligt) och lämnar alltid en länk till ursprungstexten. Det är mer än vad våra dagstidningar brukar göra som vanligtvis klipper i citat utan att markera det och dessutom bara i undantagsfall ger länkar till originalet.

   Och jag kan bara hålla med i vad ”Anonym” skriver. Det är fan inte rimligt att en persons liv slås i spillror och alla dennes bilder, dokument och annat beslagstas eller att de behandlas av polisen som om de vore mördare, bankrånare eller andra våldsbenägna personer när de är MISSTÄNKTA för upphovsrättsbrott, ett brott som det dessutom inte ens finns bevis för egentligen har några offer som lidit skada av handlingarna.

   Tas omhand med våld av poliser som bryter sig in i deras bostad?
   Tillåts inte klä sig i vettiga kläder utan mer eller mindre bortforslas med våld utan chans att ta kontakt med anhöriga?
   Låses in i en cell i stället för att åtminstone få sitta i ett väntrum tills man har tid att genomföra ett förhör?

   Det är fullständigt åt helvete att behandla folk på det sättet när det inte är befogat, och det ÄR fanemig inte befogat när det handlar om i övrigt skötsamma medborgare, som det här ändå verkar vara. Även om de är klantarschlen som inte vet vad de håller på med.

   • Anonym says:

    För att vara rättvisa så är det inte bara upphovsrättsbrott som får polisen att behandla folk….bryskt. Jag minns att jag läste ungefär samma sak när det handlade om en misstänkt drogpåverkad bilförare i vintras. Han släpades iväg från bilen utan att få ta med sig varken ytterkläder eller bilnyckel, så bilen stod olåst en bra bit från närmsta samhälle. Efter att det konstaterats att han var helt oskyldig så fick han på egen hand försöka ta sig tillbaks till bilen (en mil eller så, mitt i vintern, utan ytterkläder och till fots) och när han väl kom dit så var batteriet dött eftersom bilen hade stått med lysen på – olåst. Han hade väl tur att bilen inte blivit stulen under tiden…

    Sverige är i rejält behov av mer rättssäkerhet. Vad sägs om att vi börjar med att polisen per automatik blir skadeståndsskyldiga för ALLT de orsakar med sina tillslag, såvida de inte kan få det förverkat i en domstol åtminstonde? Det är rätt så mystiskt att det inte finns något ekonomiskt incitament för polisen att hålla sig på mattan, utan bara ett ”vi lovar att försöka vara snälla”.

    • qeruiem says:

     Jo, eller att det inte ska vara polisen som utreder polisen så att i stort sett alla utredningar av polisens beteenden läggs ner.

 2. Pingback: Internetcensur, Befria internet, Stoppa internetcensuren − Kalashnikov och yxhelikoptermassmördare gripen i Eslöv av insatsstyrkan

 3. emviemartin says:

  ”Där en regering har kommit till makten genom någon form av folkomröstning, falsk eller inte, och åtminstone bevarar ett intryck av rättsstatens principer, kan gerillans utbrott kan inte främjas, eftersom möjligheterna till en fredlig kamp ännu inte har uttömts.”
  / Che Guevara

  ”Where a government has come into power through some form of popular vote, fraudulent or not, and maintains at least an appearance of constitutional legality, the guerrilla outbreak cannot be promoted, since the possibilities of peaceful struggle have not yet been exhausted.”
  / Che Guevara

  http://aktivdemokrati.se/democracy_quotes_demokrati_citat.htm

  =)

 4. jeffer says:

  Detta kräver hämnd och vedergällning – naturligtvis kallt beräknande och med finess. Jag tror Scenen kan utvecklas – utvecklas till en nivå som förintar upphovsrättsuppköparnas ekonomiska grundvalar… Vi får vara i fred först när de inte längre har pengar att köpa advokater, statstjänstemän politiker och domare.

 5. Moder Theresa says:

  Piratvänner är ömhudade narcissister. Trots att ni inte vet något om mig eller hur jag är mot mina medmänniskor så är alla som uttalar någon kritik mot pirater inte värd någon rättssäkerhet. Som det stod i sjökorten, personer som gör upphovsrättskrav ska kunna slängas i fängelse utan rättegång.

  Varför inte bara lägga ut hela texten? Är det för trångt på internet? Av styckena ovan så får man intrycket, som pp lobbar hårt för att föra fram, att vem som helst (helt oskyldiga) utan vidare kan drabbas av en hårdhänt fildelningsrazzia.

  Så är det inte. Pirater vill inte diskutera verkligheten och vad man kan göra utifrån den. Pirater tycks enkom ute efter att måla upp ett rättsvidrigt samhälle där de är fruktansvärt förtryckta.

  Säg att grabben är en av världens mest naiva personer och det är synd om honom. Men vad som föregått den här razzian är spaning och domstolsbeslut. Polisen får inte beslagta vad som helst utan enbart sådant som tros ha med det aktuella brottet att göra. Allt detta har redan påpekats i tråden på FB.

  Säg att de ändå gjort det, i så fall anser jag det svinigt och det vore tyvärr inte första gången polisen beter sig som svin. Jag förslår att han anmäler dem och att han kontaktar förundersökningsledaren, berättar vad som skett och om sin situation.

  Just nu är han, enligt egen förskyllan, en misstänkt brottsling det betyder inte att han förlorat alla rättigheter.

  Hejdå

  • qeruiem says:

   Ja, han är misstänkt för ett brott som ingen oberoende undersökning kunnat visa verkligen drabbar upphovsmännen. I själva verket har fildelningen hjälpt till att sprida mer och smalare kultur och därmed breddat många medborgares smak, upphovsmännen själva har fått mer pengar och från att bara fått en rännil av alla pengarna får de numera en försvarlig del av kakan och allt detta gynnar samhället.

   De enda som verkligen drabbas är aktörer som inte kan anses vara oskyldiga utan som själva innan levt gott på sin ogliopolställning och det är de som nu haussar upp upphovsrättsbrotten och kräver såna här vansinnigt överdrivna tillslag mot harmlösa medborgare som i praktiken inte är något hot varesig mot samhället eller upphovsmännen.

   Personligen är jag hellre en narcissist än blåögd och okunnig och i valet mellan att medborgare får sitt privatliv våldtaget och att mediakonglomeat måste dra ner på den ryska kaviaren så anser jag lätt att det är den ryska kaviaren som får stryka på foten.

  • Patrik says:

   @MT: Om du håller på med ren smutskastning (propagandamaskin, narcissister) så är det klart att du blir behandlad därefter. Du påstår att vi inte vet något om dig, men det är uppenbart fel. Vi vet att du inleder med anklagelsen att det här är vinklat av en påhittad ”propagandamaskin”. Det räcker liksom för att veta att du antingen trollar eller är rätt så oinsatt.

   Att korta ned det man citerar är, som qeruiem skriver, vanligt hyfs och folkvett. Man citerar inte mer är det som behövs för att få ett sammanhang till man kommenterar. Tidningar, TV, uppslagsverk, vetenskapliga avhandlingar, o.s.v. gör alla på samma sätt. Ja, visst gör det att de bitar som plockas ut kan ge ett felaktigt intryck. Det är därför man även hänvisar till källor, för den som vill kolla hur det är med vinklingen.

   Du lyckas alltså med konststycket att idiotförklara dig själv på två meningar – knappt mer än en rad text – och sedan gnäller du om att du blir utskälld?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: