Cirkus Sverige

Säga vad man vill om politiken, men det krävs inte direkt att man följer de amerikanska dokusåporna för att få sin dos av drama och intriger. Intåget av Sverigedemokraterna i riksdagen har knappast minskat på underhållningen och jag ser fram emot fyra säsonger fullmatade med tom retorik, vettlösa beskyllningar, cliffhangers och plötslig Deus ex machina. En av miljöpartiets representanter i EU har tex redan med all önskvärd tydlighet visat att hon stod kvar på perrongen när tåget mot framtiden avgick men idag kan vi läsa om politikern som tydligen till och med löste biljett till fel tåg:

Jag har nu fördjupat mig i Sverigedemokraternas partiprogram och tyvärr får jag göra mina väljare besvikna. Jag kan inte ställa upp, invandrarna är mina vänner, säger han.

Jag spår en kort karriär för honom. En politiker som inte bara erkänner att han haft fel utan dessutom har ett fullt fungerande samvete, det går väl inte? Jag trodde det var det första man fick bortopererat på statens bekostnad när man blev invald, men möjligen blev köerna lite för långa nu när ett helt nytt parti kom in så han hann tänka till medans tid var. Jag har mina misstankar om att det kanske inte är så välbestyckat mellan öronen i hans fall med tanke på hur lång tid det tog för honom att inse att SD är främlingsfientligt, å andra sidan är det rätt passande då det verkar vara mycket luft i det partiet rent allmänt:

Sverigedemokraterna saknar ledamöter i 52 kommuner, visar Svenska Dagbladets genomgång. Totalt är det 63 tomma stolar i fullmäktigeförsamlingar runt om i landet.

Man får väl vara glad för att deras möjlighet att klåfingrigt orsaka skador på demokratin härmed minskas något, fast det hjälper knappast när våra etablerade partier (ni vet, de där sju relikerna som lyckades lämna walk-over till SD) saknar all form av demokratiskt sinnelag:

De etablerade partierna överväger att stänga SD ute från riksdagens utskott. På Mona Sahlins uppdrag har förre talmannen Björn von Sydow undersökt möjligheten att minska antalet ledamöter, vilket betyder att SD tappar sin plats. Något som också diskuteras är låta partiet delta – utan beslutsrätt.

Eller för att tolka det lite mer drastiskt: Väljarna röstade fel, alltså skiter våra politiker i folkets beslut. Hade väljarna bara gjort rätt och låtit bli att rösta på ett icke sanktionerat parti hade inte det här hänt och våra etablerade politiker hade sluppit att handgripligen korrigera folkets misstag.

Nej, jag är givetvis inte överförtjust i att SD kom in, men nu är de invalda med folkets mandat (eller i alla fall 5.7%, hur dessa tänkte när de la sin röst är ett ämne med stor debattpotential som jag inte tänker ta i med tång) och då SKA de behandlas demokratiskt. Fast det där med demokrati verkar vara något som inte längre tas riktigt på allvar bland de styrande så jag borde inte vara förvånad. Några som däremot gjort sin hemläxa är SD själva:

Jag tycker att det är tråkigt om man diskuterar att förändra spelreglerna för att hålla oss utanför.
[…]
Vi är inte nöjda med det. Vi vill naturligtvis ha platser i utskotten
[…]
Det är först i kammaren som de får reda på vad vi tycker då, och det gör det svårare för dem att förbereda sig.
[…]
På något sätt får de stå sitt eget kast om de vägrar att samtala med oss. Då finns det ingen anledning för oss att deklarera i god tid innan, och att underlätta för de andra. Då får de ibland kanske bli förvånade

Protester, krav och förtäckta hot, allt inlindat i civiliserad retorik. Egentligen är det lite förvånansvärt att de övriga partierna inte vill ha med SD att göra, de har ju trots allt så mycket gemensamt: fikonspråk, taktik och en benhård känsla för att demokrati och mänskliga rättigheter är vacker utsmyckning som aldrig får komma i vägen för riktiga beslut.

Sanna mina ord, det här kommer bli fyra säsonger fullmatade med drama, retorik och fulspel. Se till att ha gott om pop-corn hemma!

Pingat på Intressant.

4 Responses to Cirkus Sverige

 1. maloki says:

  Ja, jag måste verkligen köpa mer popcorn, tack för påminnelsen!! 😀
  Men hmm…hade de behandlat oss likadant? Dvs med uteslutning ifrån utskotten osv i riksdagen? 😮

  • qeruiem says:

   Det är jag fullständigt övertygad om. Det enda parti jag inte tror de skulle behandlat så är Fi, men de har också mer legitimitet eftersom de dels inte har några kontroversiella frågor på sin agenda och dels redan har en helt annan legitimitet tack vare Schyman.

   Det är förstås spekulationer, men det är vad jag tror. Det roliga är förstås att nu när SD kommit in så jämnar de faktiskt till banan lite inför 2014 och jag misstänker att om vi kommer in då (förr eller senare kommer vi in, det är bara frågan om när) så kommer det bli markant lättare för oss eftersom vi dels faktiskt är resonabla på en helt annan skala och dels för att den cementerade blockstrukturen redan fått en spark där det känns.

   • Jonas says:

    Jag tror annorlunda. PP är redan representerat i EP, vilket borde vara tillräckligt för att tas som ett legitimt parti. Där var det dessutom inte några problem att hitta en partigrupp utan man kunde kohandla lite. Därför tror jag riksdagsblocken skulle välkomna PPs ledamoter ganska varmt.

 2. Mikke says:

  Nej jag tror inte de behandlat oss på detta vis. SD är ett rasistiskt parti. DVS ett parti med värderingar som helt går tvärt emot resten av det svenska samhället. Rasister är det absolut lägsta och mest avskyvärda människor vi kan producera i vår värld. Rasister är onda på riktigt. Jag vet inte hur man ska förklara så att liberaler VERKLIGEN förstår hur illa detta är. Jag anser att man bör hålla rasisterna så långt borta från makten som man bara kan.
  Piratpartiet bygger på humanism och alla människors lika värde. Vi är SD’s motpol. Jag önskar att vi gick ut mycket hårdare och talade om det. / MIkke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: