Mjaha, det gick ju inte riktigt som jag hade hoppats…

Det är förstås för tidigt att säga för mycket eftersom resultatet fortfarande är temporärt och förtidsröstningarna samt utlandsrösterna är kvar att räkna, men vi kan konstatera med i princip förvissning att Piratpartiet enbart gjort måttliga framsteg jämfört med 2006 men att det å andra sidan är ganska säkert vid det här laget att Sverigedemokraterna kommer komma in i Riksdagen. På nåt sätt känns det som att de etablerade riksdagspartierna bett om det genom att konstant försöka ignorera problemet i stället för att ta itu med det, men som jag konstaterat tidigare så kan de inte heller bemöta Sverigedemokraterna utan att öppna för kritik, så, tja…

Jerlerup gav en rätt bra serie analyser på Twitter:

 • Analys 1: Socialdemokraternas strategi att kalla Sverigedemokraterna ett högerparti legitimerade Sd.
 • Analys 2: Expos och partiernas ovilja att bemöta Sd.s IDÈER (& idéerna deras stöd i valmanskåren har) funkade inte.
 • Analys 3: Hur gjorde arbetarrörelsen så deras aktivister än idag inte vet att Sd.s väljare kommer från arbetarrörelsen?
 • Analys 4: Reinfelts förklaring att han bara kan vinna en debatt med en full Jimmie Åkesson kommer att gå till historien.
 • Analys 5: Alla som förstod att Ab:s och Expressens löp idag var ett stöd för Sverigedemokraterna räcker upp en hand!
 • Analys 6 (7 egentligen, men jag tror han numrerade lite fel): Expos bristande kritik av sossarna var skadlig. Lektion 1: bit alltid den hand som föder en!
 • Analys 7: Tystnaden om integrationsproblemen har gett Sverigedemokraterna problemformuleringsmonopolet.
 • Analys 8: Hur många röster bidrog Dror feilers vuvuzela tutande med till Sverigedemokraterna månn tro?
 • ANalys 9: Nu måste integrationsproblemen DEBATTERAS och lösas, annars får Sd 20% nästa val!

Och tyvärr tror jag inte att de etablerade partierna kan lösa integritetsproblemen utan att samtidigt erkänna att de är plattfötterna som skapat dem, så vi har en potentiellt rätt skrämmande framtid framför oss. Ett stort problem nu är förstås att SD fått legitimitet genom att komma in i Riksdagen och har ett parti väl kommit in så är det ytterst ovanligt att det åker ut igen. Jag roade mig med att skapa en kurva över hur de första valen sett ut för olika partier:

Sista siffran för SD är fortfarande en preliminär siffra och det de har just nu i sammanräkningen. Det man kan se här är att det krävs någon form av nyckelhändelse för att ett parti ska komma in, i Centerns, Miljöpartiets och Vänsterns fall kan det ses att det uppenbarligen fanns ett uppdämt behov, men för både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna krävdes att någon form av extern reaktion krävdes för att ge dem den behövliga knuffen. I KD:s fall var det samarbetet med Centern, i Sverigedemokraternas fall blev det helt enkelt en walk-over från de etablerade partierna.

Så vad kommer hända nu? Ja, det blir väl valets rysare, men det som VERKLIGEN skrämmer mig är hur det kommer se ut i valet 2014. Oavsett vilket är det här ett katastrofalt underbetyg för de etablerade partierna.

8 Responses to Mjaha, det gick ju inte riktigt som jag hade hoppats…

 1. Andreas G says:

  Några sådana här kommentarer på IRC nu.

  [10:48pm] haha nä jag hade tänkt rösta PP faktiskt men sedan fick jag höra att de inte kommer ha någon chans i valet så då tyckte jag att det var waste
  [10:49pm] så då fick jag kolla upp lite saker och de enda som snackade om att de ville ha högre straff mot våldsbrott var Moderaterna och SD
  [10:49pm] Fast jag tycker inte att Moderaterna har ändrat något så jag fick rösta på SD trots att de har sjukt mkt saker som jag är emot
  [10:56pm] Jag säger inte att jag stödjer SD?
  [10:56pm] Jag hatar SD
  [10:56pm] jag röstade på SD för att jag inte hade något val?
  [10:56pm] det är därför jag inte gillar demokratin i Sverige
  [10:57pm] Jag kan inte rösta på en sak utan att rösta på massa saker som jag är emot

  • qeruiem says:

   Bara att gratulera. Hoppas de som röstade på SD är nöjda med sin insats nu…

  • Gunnar P says:

   Problemet ar val framst att SD bara spelar pa okunskap, radsla, och forstas det faktum att de far fritt spelfalt fran de andra partierna. Jag har sett sa manga ganger att det SD sager ar helt tomt.

   Mycket besviken generellt. Personliga integriteten maste verkligen tryggas!

 2. Dagens politiska amosfär i Europa är en spegel av tidiga 1930-talet.

  Det enda positiva med det är att samhällen som bygger på misstänksamhet, misstro och förakt, alltid ruttnar innifrån.

  Trist av vi, mänskligheten, inget lärt av vår historia.

  • qeruiem says:

   Mjo, jag har dragit samma slutsatser några gånger med. Vi håller på att bygga upp nånting som vi antingen måste stoppa ganska snart eller så kommer det inte vara möjligt att stoppa längre utan kommer ta några generationer innan det kollapsar av röta.

   Hm. Island…

 3. Pingback: Magnihasa: Tusen tack | Piratkopiering

 4. Pingback: Länkkärlek | Sanningen som jag ser den

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: