Att sätta upp en dörr.

Idag blev det inte mycket gjort online, men det blev desto mer gjort ute i den där mer fysiska verkligheten. Vedskjulet har fått en ny dörr som förhoppningsvis inte är klipp j-a omöjlig att öppna när det är -20C och man behöver veden som bäst! Så hur sätter man dit en ny dörr? Jo, först letar man upp en bra vägg.

Sen gör man ett dörrformat hål i den väggen. Hade det här varit en kåk med lite mer normal vägg hade jag förstås kapat panelen i överkant, men nu fanns det inget som höll kvar panelen längst upp så då var det inte så mycket att hurra för. Notera den snygga kabeldragningen förra ägaren lämnat efter sig, kabeln ligger bara på halvinslagna spik. Chickt.

Nåt år ska jag fixa det med, vilket år som helst…

Sen våldar man bort saker. Om den som byggde skiten har tagit de värsta jädra spiken han kunde hitta våldar man lite mer. Sen tar man i med lite extra våld.

Till slut så går det, men jag insåg att jag behöver en bättre kofot. Min är lite för kort för att slita bort skråspikade 6″-spik, men där kofoten är för kort så hjälper gärna släggan till. Se bara till att kapa bort alla utstickande saker, annars blir det svårt att få dit dörren. Tigersåg, vinkelslip eller bågfil, choose your weapon.

Sen ska allt annat som är i vägen bort, som tex stolpen som satt på cc 60 när det skulle in en 90 cm bred dörr. Det kan bli lite svårt att få ihop det på slutet annars.

Gamla stolpen skråspikad med nya spik eftersom de gamla revs bort. Spikpistol är bra skit, alla borde ha en.

Plats för dörr + stolpe. Jag måttade 94 cm när jag sågade, så det blev ju rätt bra. 🙂

Närbild på spik som sitter kvar i den gamla stolpen. Grova grejor. Jag skulle vilja säga att det var välbyggt, men det var det inte eftersom han som byggde det led av centralplacerad tumme. Men spiken var dock rejäla.

Spikarna kapades bort med vinkelslip (orkade inte ens försöka banka ur dem) och sen återanvändes stolpen som stöd till höger om dörren.

Bredden för dörröppningen nere respektive uppe. Blev rätt ok, de 5 millimetrarna kommer inte synas sen i alla fall.

Temporär stöttning som är inmåttad precis där bakkanten av dörren ska vara. På så sätt behöver man inte mäta samtidigt som man försöker hålla en tung dörr på plats utan kan ägna sig åt att bara få dit eländet. Slå eller skjut dock inte in spikarna helt, lämna några mm så det går att enkelt dra ur dem med kofot när du är klar.

Dörren på plats! Givetvis drar man karmskruvarna med tryckluft, powertools to the people! 😉

Här syns också den flyttade stolpen till vänster om dörren. Över lag använde jag inget som helst nytt virke till dagens bygge, ”bara” en dörr och karmskruv.

Närbild på en karmskruv. Om inte karmen har hål för skruven så fixar man det lätt med en 14 mm träborr, sen skruvar man dit skruven med det avsedda verktyget, vänder på verktyget så man kan justera karmen i sidled. När ni får ett sånt verktyg i handen kommer ni inse hur jag menar, illa klurig konstruktion.

Dörren går faktiskt att både öppna och stänga!

Och nu har dörren fått foder med. Det är återanvänd panel så det är förstås fel färg just nu (de ska ju vara vita!) men det får fixas nästa gång fasaden målas.

Här har den gamla dörren blivit igenspikad. Och nej, jag är inte färgblind, jag bara skiter i hur det ser ut eftersom dörren är väldigt mycket på baksidan som bara grannens kor ser. Notera att dörren har både dörrhandtag och skjutregel, det beror på att dörren blev lite för smal för att dörrlåset skulle nå fram till blecket. En riktigt gedigen konstruktion, till råga på allt sitter skjutregeln lite snett och är så pluttig att man lätt skär sönder fingertopparna när den frusit fast. Fantastisk konstruktion TM förra ägaren!

Dörren ska väl rivas bort nån gång när panelen byts (vilket börjar bli dags då den är byggd av skräpvirke) och då ska det där sopskåpet bort med eftersom det inte fyller någon som helst funktion. Dessutom tar det upp en massa plats i vedskjulet som kan användas bättre till att tex lagra ved…

Sen måste förstås lampknappen flyttas från gamla till nya dörren med. Då kanske elsystemet ska fixas till så att den där permanenta provisoriska lösningen försvinner… 😉

Så, det är vad jag ägnat mig åt idag. Nu var det här bara ett vedskjul så då slapp jag förstås att bråka med isolering etc, men att sätta in en dörr, eller ett fönster, i en isolerad kåk görs ungefär likadant. Fast man svär mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: