Terrorgripande på flygplan

Det här är en nyhet att försöka hålla lite koll på:

Holländsk polis har gripit två män som kom med flyg från Chicago, misstänkta för att ha förberett en terroristattack.

Ok, stora artilleriet direkt. T-ordet och allt, men artikeln är, milt sagt, märklig.

Det amerikanska säkerhetsdepartementet uppgav att männen hade packat ned ”misstänkta föremål” i sitt bagage.

Någon förklaring till hur och varför männen trots detta fått gå ombord gav departementet inte. En anonym poliskälla sade till AFP att männen inte hade några förbjudna föremål i sitt handbagage eller på kroppen.

So far, so good, men:

Enligt ABC News innehöll bagaget, som inte var med på planet till Amsterdam, en mobiltelefon fasttejpad vid en flaska med magmedicin och flera klockor och mobiltelefoner som var ihoptejpade med varandra.

Okej? Det här låter bara väldigt märkligt och riktigt knepigt blir det i nästa stycke:

Packningen ska ursprungligen ha kommit med en av männen från Alabama. Där släpptes bagaget ombord eftersom det inte innehöll sprängämnen.

I Chicago checkades bagaget in på ett plan som skulle till Jemen via Washington och Dubai. Men männen gick ombord på ett plan till Amsterdam.

I Washington togs bagaget omhand av säkerhetsfolk innan planet fortsatte mot Jemen.

Okej, vi har ett bagage där någon, av någon outgrundlig orsak, bland annat tejpat fast en mobiltelefon med magmedicin men där det inte förekommer något sprängmedel. Väskan innehåller alltså besynnerliga föremål som väcker vissa intressanta frågor men innebär, såvitt jag begriper, ingen risk för sin omgivning. Väskan checkas dessutom, av någon outgrundlig orsak, in på fel flight men stoppas i Washington av säkerhetspersonal. Pga detta grips alltså de två männen för att de är ”brottsmisstänkt för försök till mordbrand och förberedelser till attentat”.

Alltså, det är möjligt att jag missar nånting här, men jag får inte ihop det på slutet. På vilket sätt är en mobiltelefon fasttejpad på en flaska med magmedicin farlig? Kan mobiltelefonen på något sätt sätta eld på magmedicinen eller drog man igång på alla cylindrarna enbart för att det är suspekt att tejpa samman diverse föremål med varandra, att ingen normalt funtad människa med rent mjöl i påsen skulle bete sig så och därmed finns det fog för misstanken att personerna i fråga är terrorister?

I don’t get it. Någon som har en aning?

8 Responses to Terrorgripande på flygplan

 1. Jesper says:

  felöversatt sammandrag av vad en stressad tjänsteman sagt till en fransk journalist som råkade vara på plats på Schiphol eftersom han missat sitt flyg och utnyttjat tiden till att försöka tömma baren. Alternativt så är det en svensk översättning av en fransk tolkning av de brottstycken av händelsen som amerikanska tjänstemän släppt i från sig till journalister

 2. Ett annat alternativ (en gissning naturligtvis) är att det är en Homeland security övning som har gått snett och att övningsledningen inte har koll på var all övningsrekvisita tog vägen, och när nyheten hade läckt ut så skämdes de för mycket för att säga något. Hellre ett terroristhot för mycket än att de amerikanska folket börjar fundera på om Homeland security verkligen har motiv för sin existens.

 3. Jag skulle tro att du är inne på rätt spår med din sista fundering – det är sannolik ”fuffens personer” som vill testa säkerheten på flyplatserna.

  ”Kommer vi igenom säkerhetsspärrarna med den här flask-grejen, så kommer vi tillbaka med riktiga grejor senare…”, typ.

  Det är min teori i alla fall!

  🙂

 4. tre says:

  På Sveriges Radio ekot sade de att misstanken gällde just huruvida någon terrorgrupp ”testade” flygsäkerheten.

  Och incheckningen av bagage på ett annat flygplan än de åkte med var medveten (avsiktlig). Så mycket tyder på att det var just detta… Eller undersökande journalister som kollar samma sak.

 5. mrperfect72 says:

  Kan tanken ha vart att klockorna inte ska fara runt i vaeskan? En flaska aer kanske av ungefaer sammma diameter som en handled och klockan riskerar inte att gaa soender?

  Magmedicinen aer dock maerklig. vem gaar paa ett flyg med daalig mage? DET aer ju verkligen terrorism! 😀 Ja, man faar helt enkelt gaa paa saekerhetsvakternas kaensla.

  Jamen, Jemen, Yeah man! Det aer bara att boeja sig framaat och ta emot tjocka Bertas gummihandske! -Taenk paa hur du skjuter automatkanon mot de ansvariga politikerna i sin terrorjakt paa terrorister som inte finns eller avloenas av CIA saa kommer avslappningen rektalt.bli enklare. 😉

 6. Kalle Vedin says:

  Den största frågan måste ju vara varför de släpptes på flyget om de såg att det var mobiler fasttejpade på skumma flaskor. Om det hade varit riktiga bomber, som det verkar att de trodde, så borde de ju ha stoppat dem innan de steg på flygplanet.

  Eller har det absolut ingen skillnad med kroppscanners och röntgen? Var är den utlovade säkerheten?

  Det verkar ju helt struligt och flummigt. Stort Övervakningsfail.

  • qeruiem says:

   Flummigt och struligt, sa Bull. Övernitiskt eller slarvigt, hur man än vänder på det så känns det inte proffsigt…

 7. E-mannen says:

  Är det olagligt att testa säkerheten eller bara misstänkt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: