Information läcker. Alltid.

Jag undrar när vi kommer få se såna här artiklar som handlar om FRA.

En CD-skiva med hemliga handlingar har spårlöst försvunnit från Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona.
Nu har Rikspolisstyrelsen kopplats in.
– Det är mycket allvarligt att hemlig information kan ha röjts, säger Jimmie Adamsson, informationschef vid flottiljen.

Upptäckten gjordes i början av augusti i år när en rutinmässig inventering av de hemliga handlingarna genomfördes på Tredje sjöstridsflottiljen.

Då upptäcktes dels två saker, att en CD-skiva med hemliga handlingar var försvunnen och att en medarbetare hade en hemlig digital fil på sin kontorsdator.

– Den datorn ska inte användas till hemlig information och filen låg på medarbetarens hemmakatalog, som det inte kan uteslutas att även andra haft tillgång tills, säger Jimmie Adamsson, informationschef vid Tredje sjöstridsflottiljen.

Det här belyser två typiska fall som förekommer; lagringsmedia som antingen råkar komma bort pga slarv eller som försnillas med flit och data som hanteras felaktigt, typiskt enligt fel metoder för dess säkerhetsklassning. Därför anser jag att det bara är en fråga om när, inte om, samma sak kommer hända inom FRA. Det är en av de stora orsakerna till att den övervakning FRA ägnar sig åt är så farlig, förr eller senare kommer informationen läcka och då spelar det inte längre nån roll om alla anställda på FRA alltid hanterar informationen med maximal hänsyn till den personliga integriteten eftersom de som kommer över den läckta informationen med stor sannolikhet inte kommer bete sig lika hänsynsfullt.

Det är därför man hela tiden måste fråga sig inte bara HUR insamlad information ska hanteras på bästa sätt utan även om OM man måste lagra vissa typer av data till att börja med. Min personliga övertygelse är att de påstådda fördelarna av att FRA övervakar Internet är så tveksamma att det inte är rimligt att vi utsätter oss för de risker ett dataläckage kommer utsätta oss, vanliga oskyldiga medborgare, för.

Tyvärr är det här en debatt som totalt lyser med sin frånvaro. Det enda vi fått höra är att man har lagt till en ”integritetsaspekt” i FRA-lagen och att den så kallade ”signalspaningen” ska fånga terrorister och göra våra trupper säkrare i Afghanistan men ärligt talat har jag mycket svårt att se hur övervakning av Internet längst med Sveriges gränser skulle påverka truppsäkerheten i Afghanistan och med tanke på att det enda som kan anses vara en genuin terroristattack på Svensk mark har firat 100-årsjubileum så köper jag inte riktigt terroristförklaringen heller. Återstår en grundlig och publik konsekvens- och riskanalys av FRA-lagen, men en sådan lyser, så vitt jag vet, med sin frånvaro.

Därför är det med andra ord högst rimligt att man, som oskyldig svensk med rent mjöl i påsen, ser till att kryptera och obfuskera så mycket av sin Internettrafik som möjligt. Inte för att man har något att dölja, egentligen, utan för att all den data som samlas in fortfarande kan vara obehaglig och till och med farlig för de som drabbas vid ett läckage och om staten abdikerar sin roll att skydda sina medborgare från skada så gör man helt enkelt bäst i att ta vara på sig själv.

Fast det rimligaste är förstås att inte lagra den här typen av data över huvud taget för då finns det inte något som kan läcka. Du kan hjälpa till att skapa den situationen.

Pingat på Intressant.

7 Responses to Information läcker. Alltid.

 1. Pingback: Tweets that mention Information läcker. Alltid. « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

 2. ”det enda som kan anses vara en genuin terroristattack på Svensk mark har firat 100-årsjubileum så köper jag inte riktigt terroristförklaringen heller.”

  Nja, Amalthea-incidenten var väl inte terrorism, bara en arbetsmarknadskonfliktåtgärd.

  Däremot så finns ju Bulltoftakapningen. Den avlöpte ju iofs odramatiskt, men bör ändå räknas som terrorism.

 3. Galgresaren says:

  Med tanke på vad mina bekanta som är insyltade i marinverksamheten i Karlskrona brukar berätta om de veritabla fylleslagen som arrangeras på skattebetalarnas bekostnad har jag svårt att förstå hur krigsmakten centralt över huvud taget kan överväga att hysa hemligt material på nämnda marinort.

 4. Insyltad... says:

  De nu gällande säkerhetsbestämmelsrna är så rigorrösa att det inte är möjligt att göra ett bra jobb utan att fuska. ALLA i Försvarsmakten fuskar, men bara ett fåtal åker dit! Att skriva ut ett dokument kräver i realiteten at du använder en USB sticka för att flytta mellan två datorer, och redan där har du brutit mot en bestämmelse. Kolla därför upp vad som hänt innan du dömer killen! I samma ögonblick som bestämmelserna blir för hårda så kommer ambitiösa och hungriga människor att hitta genvägar. Lev med det eller jaga bort den bästa personalen!!!

  • qeruiem says:

   Jo, så är det ofta. Ska man följa reglerna så blir det för komplicerat eller otrevligt att jobba. Förmodligen fuskar väldigt många med smådetaljerna just för att de är orealistiska, det enklaste exemplet är ju de som kör med löpnummer på sina lösenord för att systemet kräver att man byter efter några månader. Det funkar ju inte att lära sig lösenord hela tiden, alltså fuskar folk med löpnummer eller post-IT-lappar och den ökade säkerheten blev en sänkt säkerhet…

 5. Pingback: Ask och konsten att laga en spikpistol « Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: