Piratpartiet: Den som har rent mjöl i påsen har allt att frukta

Piratpartiet har lagt ut ett antal informationsfilmer på YouTube och idag kom det en ny som nog är den bästa än så länge, just för att den handlar om vårat vardagliga liv.

Just sista punkten, ”Samhällsutvecklingen avstannar om medborgarna ständigt övervakas”, tycker jag är värt en illustration:

Nordkorea by night, sett via satellit, omringat av vatten på båda sidor, Kina åt norr och Sydkorea åt söder. BNP för Nordkorea per invånare ligger på $1900, för Sydkorea är motsvarande siffra $29.351, dvs mer än 15 gånger så mycket. Medellivslängden i Nordkorea är 63.8 år och 79.1 år i Sydkorea. Motsvarande siffror för Kuba är $9700 respektive 78.3 år och för Sverige $35.965 och 80.9 år.

Nu säger förstås BNP och medellivslängd inte allt om hur pass fritt ett samhälle är, en faktor som tex hjälpt Sverige att bli en förhållandevis rik nation är tex att vi inte deltagit i något av världskrigen, men det ger ändå en fingervisning om att samhällen med demokratiska grundvärderingar över lag klarar sig bättre än samhällen med mer totalitära styrelseskick. Människor som har möjlighet att tänka fritt och utveckla sig själv och sina idéer kommer i längden bidra till ett samhälle som utvecklas till ett allt rikare och mer välmående samhälle, men människor som är förtryckta och hela tiden tvingas ägna tid åt att skydda sig själva, vare sig det är mot maffia, brottslingar eller staten, leder till att människor blir för rädda för att våga sticka ut och prova nya saker. Ett sådant samhälle leder till stagnation och fattigdom.

Därför kan vi inte låta Sverige bli ett samhälle som lever i rädsla för sig själv, för vår egen och för vår framtids skull.

Pingat på Intressant.

One Response to Piratpartiet: Den som har rent mjöl i påsen har allt att frukta

  1. steelneck says:

    Japp, den videon var bra, mycket bra sammanfattat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: