”Det händer inte mig” … än…

Det är mycket om drogtester nu. Inte nog med att P3 försökte drogtesta både Ask och Bodström, vilket Bodström inte ville vara med på, nu har Federley skrivit en bok där han bland annat berättar att partiet i praktiken tvingade honom till att drogtesta sig.

Egentligen handlade det nog som så ofta i partismens välsignade land att man ville skydda partiet från skandalrubriker. Mitt välmående var nog placerat längre ner på listan över prioriteringar. Jag fick ett erbjudande om att göra drogtester. Det kallades erbjudande men jag visste precis hur det låg till. Om jag inte tackade ja så skulle det omedelbart tolkas som att jag hade tagit droger.

Folkpartiet vill även ha slumpvisa drogtester i skolan:

Hur ser ditt parti på drogtester i skolan?
– Att satsa på barn och ungdomar är att satsa på framtiden. Det bästa vi kan göra för att förebygga att unga hamnar i kriminalitet är att arbeta förebyggande och tidigt fånga upp dem som har problem. Detta inbegriper att stoppa ett missbruk av droger.

– Drogtester i skolan kan vara ett (av en mängd olika) sätt att upptäcka droganvändning i tid, men det behövs givetvis ett tydligt regelverk som värnar den personliga integriteten. Testerna ska vara frivilliga och bygga på samförstånd mellan skolan, föräldrarna och eleven.

Ärligt talat, hur många associerade INTE Bodströms vägran att ta ett drogtest med att han har nånting att dölja? I alla fall initialt innan hjärnan kickade igång på allvar och tog över från ryggmärgsreflexerna? Hur frivilligt skulle ett sånt här drogtest vara i praktiken? Hur många elever skulle inte acceptera drogtestet för att det är mycket enklare att bita ihop och få det överstökat i stället för att riskera misstankar om att man vägrar för att testet skulle vara positivt?

Tyvärr är retoriken inte mycket bättre på andra sidan skyttegraven:

Hur ser ditt parti på drogtester i skolan?
– Vi tycker inte att det ska få ske slumpvisa drogtester i skolan utan elevens samtycke. Det hindrar inte att det redan idag finns möjlighet att testa en elev som misstänks använda narkotika.

Jomen, samtycke under grupptryck. Det låter inte så jädra frivilligt i mina öron. För att citera Federley igen:

Om jag inte tackade ja så skulle det omedelbart tolkas som att jag hade tagit droger.

Är det någon som på allvar tror att elever som vägrar låta sig testas inte automatiskt kommer stämplas som missbrukare i mångas ögon?

Rösta på Piratpartiet så kan vi förhoppningsvis stoppa det här ofoget så varken Bodström, Federley eller, för den delen, skolungdomar behöver drabbas av dessa ”frivilliga” drogtester…

Pingat på Intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: