Ang. Assange: Nånting stinker

Först blir Assange häktad i sin frånvaro för att han påstås vara skäligen misstänkt för att ha sexuellt ofredat en kvinna och våldtagit en annan. Sen gör Assange nånting som jag har den djupaste respekt för, trots att han påstår sig vara oskyldig och påstår att det hela är en komplott och trots att det finns en hotbild mot honom och han därför alltid försöker resa med så låg pofil som möjligt så tänker han överlämna sig till polisen, trots att han måste vara medveten om att rättssäkerheten i Sverige inte är den bästa.

Pof, plötsligt är Assange inte längre skäligen misstänkt och behöver inte längre anmäla sig till polisen. Hela Internet står som fågelholkar med gapande munnar och ett stort ”WTF!?” råder. Att det kommer få långtgående konsekvenser är givet, men hur fasen blev det såhär? Expressen, som är på hugget direkt och vräker ur sig artiklar, fortsätter att gotta sig i efterspelet och försöker, på något skenheligt sätt, att försvara sitt agerande med att påstå att de bara gör som WikiLeaks:

Wikileaks hyllar konsekvensneutraliteten och Julian Assange själv satt på bästa sändningstid i SVT och förklarade varför det var rimligt att hans Wikileaks spred den information som fanns, också om den kunde skada individer, just för att det var den information som fanns.
Men i går, när Expressen – helt korrekt! – berättade om våldtäktsmisstanken, lät det lite annorlunda från Wikileaks och dess vänner i forumen. Det är möjligen inte så konstigt, en sexbrottsanklagelse är allvarlig och den som pekas ut som misstänkt våldtäktsman i medierna orsakas naturligtvis en publicitetsskada. Den här gången var den publicitetsskadan förvisso försvarlig, men det är ändå tänkvärt att konstatera att konsekvensneutralitetsprincipen inte var lika okomplicerad den här gången för Wikileaks och Julian Assange.

Jag säger bara, i helvete heller! Och jag håller med Jardenberg när han säger att:

Jag tycker det är en närmast oförskämd vantolkning av både det uppdrag Wikileaks tagit sig, men framför allt det arbetssätt de valt. I fallet med the Afghan War Diary hade man dokumenten i månader och övervägde noga hur publiceringen skulle gå till. Man lät tre andra publicister vara med i processen och man lät till och med Pentagon få chansen att vara delaktiga. En långsam och nogsam process. Något helt annat än det som Expressen presterade i det här fallet. Här gick det undan. Här gällde det att kunna skrika ”FÖRST!” som om den internationella mediescenen inte var något annat än kommentarsfältet på Schulmans gamla blogg.

Det fanns ingen som helst eftertanke, det var en ryggmärgsreaktion på ett scoop. Inte den minsta lilla kritik, källforskning eller reflektion, bara ”Ut med det på ettan!”. I stället är det bloggare som ställer de intressanta frågorna, som tex:

 • De anmälande kvinnor är på något sätt bekanta med varandra,
 • Kvinnorna hade träffats och talat sig samman innan de kontaktade polisen,
 • Åklagaren fattats sitt beslut om frihetsberövande utan att ha talat med vare sig kvinnorna eller Assange. Åklagaren skall inte ens ha haft tillgång till några förhörsprotokoll med kvinnorna utan ha fattat sitt beslut enbart utifrån en polismans uppgifter per telefon.

Jag frågar mig allt mer om media egentligen har ett existensberättigande om det inte går att lita på att de gör sitt jobb och jag är inte direkt ensam om att ha tappat förtroendet för media.

Pingat på Intressant.

5 Responses to Ang. Assange: Nånting stinker

 1. Big B Wolf says:

  http://www.tomscott.com/warnings/

  Skulle dessa sättas upp vid olika tidningsartiklar vore det grymt underhållande. Å andra sidan skulle det mesta rasa samman med en gång, vilket kanske inte heller vore så dumt…

  • qeruiem says:

   De där är fantastiskt underhållande. Riktigt roligt hade förstås varit om det hade gått att kleta dit virtuella såna på olika websidor, även om jag misstänker att diverse tidningar etc hade kunnat hålla sig för skratt. 😉

  • mrperfect72 says:

   Kanon.

   Har fler ideer om liknande varningar. ”Denna artikel har producerats av Socialstyrelsen, som du finansierar vi skattsedeln, i syfte att kontrollera dig.”

   Journalister faar betalt att skriva under aat dem, men de redovisar inte att artikeln aer skapad av Socialstyrelsen och heller inte syftet med den. men om man ringer journalisterna och pressar dem om vad i helvete de skriver kommer sanningen fram.

   Ska maila farsan om denna bloggpost han har mer prylar till oss, tror jag.

 2. Pingback: Tweets that mention Ang. Assange: Nånting stinker « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

 3. erik stratop says:

  Jo, media har syften med allt!
  Det handlar om att styra styra ”svinens” trynen.

  Det existerar knappast någon undersökande fri journalistik längre.
  Istället springer journalisterna på press-konferenser och får press-releaser och därmed skiten färdig förpackad för publicering, som de bara behöver underteckna i tidningen. Ofta kommer bullshiten från sk privata medieföretag eller organisationer, som är intressenter i att få något publicerat i ett speciellt syfte.

  Medierna har egentligen inget intresse av sanningen, fakta och objektivitet och de analyserar i princip ingenting. De är ekonomiska intressenter och helt beroende av annonsintäkter och abonnenter.
  Medierna levererar ” Värderingar, åsikter och ger uttryck för attityder ” som de vill att man ska ta till sig. Det är svårt att undvika att bli offer för mediernas värdegrunder. Vem som helst kan ju påstå vad som helst utan. Det är rent ut sagt äckligt.
  Den som inte kan betrakta medierna med stor skepsis är riktigt illa ute.

  Man kan säga att man levereras ”skulerna”/ svinfodret från maktens bord. Just därför kan ”de” behålla makten. Man ska inte lockas att äta ur deras foderfälla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: