Visualisering av krigsincidenter

Ett antal personer från Columbia University, New York University och Princeton har samarbetat för att visualisera antalet incidenter i Afghanistan för att skapa en lättbegriplig animering av situationen i landet och tack vare det blir det rätt uppenbart att det inte går sådär fantastiskt bra för de allierade direkt.

Jag kan ärligt talat förstå att Pentagon och Obamaadministrationen inte ville att den här informationen skulle läcka ut eftersom det ger en helt annan bild än vad de själva försökt måla upp. Såhär lät det tex för ca ett år sen:

The Obama administration is creating 50 benchmarks to measure success in Afghanistan at a time when the United States is struggling to beat back a virulent Taliban presence there, senior U.S. officials say.


”The one consistent conversation internally and with Congress was how can we make these representative of what’s actually happening on the ground,” one of the officials said. ”I do expect that they will evolve so that if some of these indicators are not really telling us anything, we may add or modify so we can get an accurate picture.”

Visserligen ett erkännande att det fortfarande är motigt i Afghanistan, men ändå fullt med tillförsikt att det nog ska kunna gå bra bara de får en bra överblick. Överblicken finns nu tack vare Wikileaks och bilden som målas upp är att folk dör och skadas i allt snabbare takt allt eftersom antalet incidenter ökar inom landet vilket förstås är något som Pentagon frenetiskt försökt dölja eftersom det blir väldigt svårt att fortsätta kriget om opinionen hemma vänds emot dem.

Sett ur den synvinkeln är det ju inte så konstigt att Pentagon försöker stoppa Wikileaks på alla sätt de kan komma på, men det gör det också väldigt tråkigt när det sen finns de som inte ser igenom retoriken och till och med angriper Piratpartiet/Wikileaks för att vara de som utsätter folk för risker.

Jag kan inte låta bli att undra; när de anklagar Wikileaks för att riskera folks liv, hur tänkte de då…?

Pingat på Intressant.

7 Responses to Visualisering av krigsincidenter

 1. Ser ut som blodfläckar som bubblar fram. Hmm.

 2. mrperfect72 says:

  Du maaste foerstaa att pyramidmakthavarna inte resonerar logiskt. De vill oevertyga dig om att fred aer daaligt foer utvecklingen av demokrati, oeppenhet och rapportering aer bajs och att den som goer det enda raetta goer fel.

  Det aer makabert att de lyckas saa vael och att folk gaar paa skiten som skrivs. En snabb skeptisism och lite enkla fraagor borde kunna slaa hall paa det mesta som dessa yrkesloegnare foermedlar.

  Men det aer som om folk tror paa allt som skrivs….verkar det. Allt som pyramidmakthavarna placerar med subventioner paa armlaengds avstaand tror de aer sanningen, endast sanningen och inget utom sanningen.

  • qeruiem says:

   Jag tror det finns en mycket enklare förklaring: Girighet.

   Krig lönar sig för vissa personer, alltså driver de på den nuvarande utvecklingen. Det behövs inga spännande ord som ”pyramidmakthavarna” och liknande konstruktioner, det räcker att konstatera att krigs- och oljeindustrin tjänar pengar som gräs och därmed gör sitt bästa för att peta på utvecklingen åt ”rätt” håll.

   Jag tror inte det var en tillfällighet att det var George Bush som var president och Dick Cheney som var vice president när USA gick in i både Irak och Afghanistan…

 3. Hans says:

  Det känns lite onödigt att kalla invasionsstyrkorna för ”de allierade”. Det ger associationer till andra världskriget där ”de allierade” var dom goda. Låt oss byta ut detta nyspråkspåhitt och kalla dom för invasionsstyrkorna. För det är ju precis vad dom är. Tallibanerna har säkert också någon som dom är allierade med.

 4. Pingback: Tragikomiskt slut på Afghanistankriget? « intelligent union

 5. Pingback: Piratpartiet står upp för Sverige och Wikileaks « Christian Engström, Pirate MEP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: