Vadå ”Du gamla, du fria”?

Svensk myndighetskontroll har börjat gå igenom alla lagar som sakta inskränker din frihet och som river den personliga integriteten och listan är lång, mycket lång. Några exempel som personligen skrämmer mig:

 • Polisen får […] tvångsmässigt ta DNA-prov även på en person som över huvud taget inte är misstänkt för brott.
 • EU:s ministerråd beslutade i maj 2004 att uppgifter om flygpassagerare från EU ska lämnas ut till USA. Ändringen har implementerats i svensk lag genom en ändring av personuppgiftsförordningen. Beslutet togs trots protester från Europaparlamentet och EU:s dataskyddsgrupp. Europaparlamentet anser att beslutet är olagligt och har dragit det inför EG-domstolen.
 • Polisen får telefonavlyssna personer som ej är misstänkta för brott, utan bara råkar ha någon form av kontakt med en misstänkt för brott som kan leda till 2 års fängelse, samt för ett antal brott med lägre straffsatser. Polisen får även installera hemliga spionkameror i dessa ”misstänktas bekantas” hem.
 • Det föreslås att ge polisen rätt att i förebyggande syfte, det vill säga utan misstanke om konkret brott, ta till hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning, hemlig kameraövervakning, postkontroll och husrannsakan.
 • Polisen föreslås få tillgång till ett nytt tvångsmedel – ”hemlig dataavläsning”. Det innebär att polisen ska installera så kallade spionprogramvaror på misstänkta personers datorer, programvaror som via internet sänder information om vad den misstänkte gör vid sin dator.

Det här var bara ett axplock, listan är deprimerande lång och innehåller otroliga mängder ingrepp i inte bara vår frihet och integritet utan demonterar även vårat rättsskydd (vadå ”oskyldig tills motsatsen bevisats?”). Och det sorgligaste av allt är att det inte ens hjälper:

Vi har idag alldeles tillräckligt med lagar för att komma till rätta med brottslighet o terrorism. Det som krävs är att tillämpa de lagar vi har på ett kompetent och professionellt sätt. Så har hittills inte skett och som exempel på sådant tillkortakommande kan polisen få tjäna.

När man kommit till korta i kompetenshänseende har man klagat högljutt på lagen och krävt ändringar för att på så sätt kunna förenkla jobbet istället för att satsa på att höja kompetensen.

Myndigheten har också under 2000-talet fått tillgång till mycket ny teknik samtidigt som antalet poliser också ökat markant. Man har även lyckats väl i sin lobbying och fått ett antal lagar omgjorda för att lättare kunna samla bevis och lagföra. Resultaten av dessa satsade miljarder är ännu mycket klent och vi löser idag t.ex färre spaningsmord än för 20 år sedan.

Hur vore det att börja i den änden där problemet finns? Om nu polisen inte sköter sitt uppdrag, är det inte där man ska riva runt i stället för att demontera våra mänskliga rättigheter?

16 Responses to Vadå ”Du gamla, du fria”?

 1. King Eguren says:

  ”Polisen får […] tvångsmässigt ta DNA-prov även på en person som över huvud taget inte är misstänkt för brott.”

  Kan du visa mig lagen som stödjer detta ?

  Jag vet att man får topsa när man har en skäligen misstänkt eller efter ett åklagarbeslut..

  Men annars inte…

 2. King Eguren says:

  Här är det korrekta…

  ”Sedan den 1 januari 2006 får DNA-prov tas på alla som skäligen kan misstänkas för ett brott som kan medföra fängelse, även om det inte behövs för utredningen av brottet.”

 3. King Eguren says:

  Ta reda på fakta innan du skriver något…

 4. King Eguren says:

  Det är väl 12b som du menar att vem som helst kan topsas, men det funkar inte riktigt så, eller gör det ?

  Det måste fortfarande var ett brott som kan ge fängelse för att kunna topsa och. Och jag tror att det inte finns någon som topsar i onödan…

  12 a § Kroppsbesiktning genom tagande av salivprov får ske på den som skäligen kan misstänkas för ett brott på vilket fängelse kan följa, om syftet är att göra en DNA-analys av provet och registrera uppgifter om resultatet av analysen i det DNA-register eller det utredningsregister som förs enligt polisdatalagen (1998:622). Lag (2005:878).

  Lagrumshänvisningar hit (1)

  * 28 kap. 12 §

  Ändringar/Förarbeten (2)
  Ändrad: SFS 2010:363, 2005:878
  (Träder i kraft 2012-03-01 00:00:00)

  12 a § Kroppsbesiktning genom tagande av salivprov får göras på den som skäligen kan misstänkas för ett brott på vilket fängelse kan följa, om syftet är att göra en DNA-analys av provet och registrera DNA-profilen i det DNA-register eller det utredningsregister som förs enligt polisdatalagen (2010:361). Lag (2010:363).

  Lagrumshänvisningar hit (1)

  * 28 kap. 12 §

  Ändringar/Förarbeten (2)
  Ändrad: SFS 2010:363, 2005:878
  (Upphör att gälla 2012-03-01 00:00:00)

  12 b § Kroppsbesiktning genom tagande av salivprov får ske på annan än den som skäligen kan misstänkas för ett brott, om

  * 1. syftet är att genom en DNA-analys av provet underlätta identifiering vid utredning av ett brott på vilket fängelse kan följa, och
  * 2. det finns synnerlig anledning att anta att det är av betydelse för utredningen av brottet.

  Analysresultatet får inte jämföras med de uppgifter som finns registrerade i register som förs enligt polisdatalagen (1998:622) eller i övrigt användas för annat ändamål än det för vilket provet har tagits.

  Första stycket gäller inte den som är under 15 år. Lag (2005:878).

  Lagrumshänvisningar hit (2)

  * 28 kap. 12 §
  * 27a § Polisdatalag (1998:622)

  Ändringar/Förarbeten (2)
  Ändrad: SFS 2010:363, 2005:878
  (Träder i kraft 2012-03-01 00:00:00)

  12 b § Kroppsbesiktning genom tagande av salivprov får göras på annan än den som skäligen kan misstänkas för ett brott, om

  * 1. syftet är att genom en DNA-analys av provet underlätta identifiering vid utredning av ett brott på vilket fängelse kan följa, och
  * 2. det finns synnerlig anledning att anta att det är av betydelse för utredningen av brottet.

  • Bra jobbat Eguren, dina år på IDG:s forum betalar sig 😀

   Jo med de här paragraferna tillsammans säger i princip att ”jajamen, bara att spotta i koppen”. Ett typexempel på hur detta missbrukas är ju vid Piratebay razzian, när Piratebays laglige rådgivare (och de andra? kommer inte ihåg) fick sitt DNA taget.

   Föreligger det verkligen anledning att ta DNA analys vid dessa tillfällen? Det svaret skulle jag säga är ”nej”. Lika litet som att göra full DNA profil vid skattebrott eller fortkörning, eller för all del om man arresteras för fylla på stan.

   Men tyvärr är det som du säger, det är svårt att hålla reda på alla tusentals lagar och förordningar, där många verkar motsägelsefulla eller negerar varandra.

   hmmm, undrar om man inte skulle starta en renskrivning av ”Svea Rikes Lag – nu på svenska” och se efter om man inte skulle kunna göra det mer lättförståeligt.

   Grejen är att ALLA talar långt och länge om skyldigheterna man har enligt lagen, men väldigt sällan om rättigheterna.

   • King Eguren says:

    Vad jag har för mig var dom väl skäligen misstänkta för ett brott ?

    • Patrik says:

     De övriga, visst – men deras juridiska ombud/rådgivare?!?

     • King Eguren says:

      Jag vet faktiskt inte om han också var skäligen misstänkt från början men togs bort senare i utredningen.

      • Patrik says:

       Tja… Visst KAN han formellt ha varit ”skäligen misstänkt”, men om det var så måste vi väl dra slutsatsen att polisen antingen är inkompetent eller ägnar sig åt att kringgå lagar och regler för att få göra som de vill? Jag tror på det senare, för varför skulle DNA över huvud taget vara av intresse i ett mål som handlar om medhjälp till piratkopiering?

       • King Eguren says:

        Vad jag förstår så lyckades man också lösa ett gammalt bott som en av dessa hade begått, med hjälp av dna.

        • Patrik says:

         Hmmm… Menar du att polisen, via DNA-prov, lyckades få bevis mot någon av TPB-killarna i ett helt annat brottsfall? Det har jag inte hört talas om, om du har en länk till en källa där jag kan läsa mer så är jag väldigt nyfiken av mig.

         Det är lätt att tycka att det låter bra att ett brott kan klaras upp, men då är vi verkligen inne på ett sluttande plan. På din beskrivning så låter det som att polisen har ägnat sig åt att slentrianmässigt och i strid med lagens intention ta DNA-prov på alla de kommer åt, bara för att se ifall de kan binda någon till något helt orelaterat till den misstanke de använder som skäl för att ta DNA-provet. Det är inte alls en bra utveckling, det är en skrämmande utveckling.

 5. Undrande... says:

  @King Eguren:

  När du inleder med ett tvärsäkert ”Ta reda på fakta innan du skriver något…” och sedan följer upp med det betydligt mer eftertänksamma ”Det är väl 12b som du menar att vem som helst kan topsas, men det funkar inte riktigt så, eller gör det ?” så tvingas man onekligen att dra lite på smilbanden. Det enda rådet jag kan ge dig är att du följer ditt eget råd, framgent.

  Skönt att se att du faktiskt *är* kapabel att inse att du har fel ibland.

  (För ja, 12b i kombination med det – de facto – tolkningsföreträde som ordningsmakten traditionellt åtnjuter i Sverige, innebär att du faktiskt har fel, i ditt inledande ställningstagande i frågan.)

 6. King Eguren says:

  Jo man är lite för snabb ibland

 7. qeruiem says:

  Jag gillar när kommentarsfältet sorterar ut sig själv medans jag är ute och sysslar med annat. 😉

 8. Pingback: Tweets that mention Vadå ”Du gamla, du fria”? « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

 9. mrperfect72 says:

  Det var som fan. Jag visste inte att de gaatt saa haer djaevla laangt. Beklagar samtidigt den senaste tidens fokus paa ord som aer daaliga i valspurten.
  Gott mod! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: