Dagens blogtips; Ingrid Carlqvist

Ingrid Carlqvist för en Davids kamp mot Goliat, såhär skriver hon själv (några utdrag):

När jag jobbat några år på Kvällsposten (hette iDAG 1990-1996) i Malmö hittade jag ett incestmål som fick mig att allvarligt ifrågasätta hur det svenska rättsväsendet fungerade. Den misstänkte, som var polis, hade av sin nu vuxna dotter anklagats för en våldtäkt sex år tidigare. Det otäcka var att allt var hemligstämplat, rättegången hölls bakom lyckta dörrar och till och med domskälen var hemliga. Det enda man fick veta var att mannen dömts till flera år i fängelse. Jag ringde upp polisen som sa att jag var välkommen hem till honom där jag kunde läsa vartenda papper i målet. Egentligen trodde jag inte att han var oskyldig, jag var bara upprörd över att det hölls hemliga rättegångar som producerade hemliga domar i rättsstaten Sverige. Efter att ha gått igenom hela målet var jag inte längre upprörd, jag var chockerad och ursinnig över denna parodi på rättvisa som polisen råkat ut för. Och allvarligt oroad – fanns det flera sådana fall? Satt det fler oskyldiga pappor i svenska fängelser?

Jag började forska i saken. Jag läste allt jag kom över, beställde böcker från USA och intervjuade alla möjliga människor. Jag granskade förundersökningar och domar och snart stod det klart att jag snubblat över en rättsskandal utan dess like (det enda man kan jämföra med är faktiskt 1600-talets häxprocesser). Här fanns inte bara någon enstaka felaktigt dömd person, här fanns ett stort antal människor som alla råkat ut för samma sak – på grund av tio års systematisk propaganda från organisationer som Rädda Barnen och Roks om att kvinnor och barn aldrig ljög om sexuella övergrepp, hade domstolarna sänkt beviskraven och dömde män helt utan bevis. Vissa formuleringar återkom i så gott som alla domar, såsom ”målsägandens berättelse bär det självupplevdas prägel” och att man inte kunde föreställa sig att någon ”oriktigt skulle anklaga” sin pappa eller sin före detta man för ett så vidrigt brott.

Mitt grävande resulterade i artikelserien Incestpaniken som publicerades i Kvällsposten/iDAG 1992. Jag skrev om paret som fått sin dotter omhändertagen för att hon sagt på dagis att hon ”hoppat på pappas snopp”, vilket hon också gjort. När hon busade i föräldrarnas dubbelsäng en morgon hade hon råkat landa på ett ställe där det gjorde ont och pappa sa just: ”Aj, du får inte hoppa på pappas snopp, det gör ont!” Nu hade dottern varit omhändertagen i flera år och de fick bara träffa henne ett par timmar i månaden i ett sterilt, kommunalt sammanträdesrum.

Jag skrev också om hur fullständigt omöjligt det var att Thomas Quick var den seriemördare han utgav sig för att vara. Jag upptäckte hans villighet att erkänna vartenda olöst mord när han påstod att han varit på frimärksmässa i Malmö vid tiden för Helen-mordet (som Ulf Olsson många år senare dömdes för) och därför kanske kunde vara skyldig. När jag i Kvällsposten kunde avslöja att mannen på bilden var en känd frimärkssamlare i Malmö och inte alls Thomas Quick, trodde jag att hans försvarsadvokat Claes Borgström skulle reagera och förstå att hans klient var spritt språngande galen och behövde hjälp att bli friad, inte fälld för mord han aldrig begått. Mord som på grund av Quicks fällande domar aldrig blivit ordentligt utredda och mördare som på grund av hans falska erkännanden, gått fria. Jag tänkte också att den så kallade minnesforskaren Sven-Åke Christiansson skulle förstå att han dragits in i en sjuk människas fantasier, men jag tror uppenbarligen alldeles för mycket om människors analytiska förmåga och deras vilja ett erkänna att de begått misstag. Claes Borgström (som olyckligtvis kan bli jämställdhetsminister i en rödgrön regering) fortsatte att ta bra betalt för att inte försvara sin klient över huvud taget och Christiansson slängde luren i örat på mig när jag försökte upplysa honom om Quicks lögner.

När jag började blogga i januari 2009 väcktes mitt gamla engagemang till liv i och med boken Mia – Sanningen om Gömda. Äntligen avslöjades en av de främsta företrädarna för alla grova överdrifter om våldsamma och incestuösa pappor, som en lögnerska. Liza Marklund hade gjort som Dahlström Lannes och alla andra – hon hade ljugit för ”den goda sakens skull”. Med tanke på att Gömda varit obligatorisk läsning för alla som arbetar med våldsutsatta kvinnor har den ställt till med större skada än de flesta kan föreställa sig. Den boken har format mångas världsbild – tack vare den ”vet” alla svenskar att familjevåld är lika med ”mäns våld mot kvinnor och barn”. Trots att internationella undersökningar visar att det är lika vanligt att kvinnor slår män och vanligare att mammor slår barn än att pappor gör det, så tror inte svenska folket på det. För de har läst Gömda …

Jag blev otroligt upprymd när Gömda avslöjades som grovt överdriven och fylld av lögner. Nu öppnade sig helt nya möjligheter att komma ut med sanningen. Den sanning som så länge gömts undan för ”den goda sakens skull”. Tyvärr lyckades Liza Marklund och kvinnojoursrörelsen komma ganska oskadda genom skandalen. Regeringen satsar fortfarande alla pengar på mäns våld mot kvinnor och barn och det är lika svårt som alltid att nå ut med de sanningar som inte passar det politiska etablissemanget som en gång för alla bestämt sig för att kvinnor är ynkliga offer och män är grymma förövare. Jag har otroligt svårt att förstå hur kvinnor med den denna världsbild kan kalla sig feminister, men det visar bara att det ordet är totalt förbrukat och inte har ett dugg med äkta jämställdhet att göra. Äkta jämställdhet handlar ju om att ge båda könen samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter och uppnås inte förrän kvinnor tar ansvar för sina misstag och sina brott.

Den post som jag läste först var den om Filip som är våldtäktsdömd:

Häromdagen träffade jag Filip, 26 – en helt vanlig, tidigare ostraffad, skötsam och populär kille som ska tillbringa det kommande året i fängelse. Han är ett exempel på den svenska rättsstatens förfall. Så här går det när alla i samhället blivit övertygade om att svenska killar är värre än sydafrikaner när det gäller lusten att våldta. När de fått lära sig att inte ifrågasätta ”offret” därför att man då kränker henne på nytt. När de fått för sig att det är lika hemskt att bli våldtagen som att dö – ja, då kan det gå som för Filip:

Filip och Linda bor i en mysig, liten lägenhet på Söder, men snart blir Linda ensam där. Om en månad ska nämligen Filip in i fängelset – dömd för en våldtäkt han inte begått.

– Jag har bett om att få ”checka in” så snart som möjligt. Nu vill jag bara bli av med det.

Det är nästan surrealistiskt att dricka kaffe och äta kanellängd hemma hos Filip och Linda. De är i 25-årsåldern och borde ha fullt upp med att planera en jorden runt-resa, ett bröllop eller ett barn. I stället försöker de förstå och acceptera det otänkbara – att Filip ska in i fängelse, dömd för ett brott han inte begått. Allt för att han valde att ta med sig fel tjej hem för ett one night stand.

På morgonen vaknade Filip ganska tidigt. Solen strålade äntligen och han ringde kompisarna för att föreslå en dag på stranden. Men de var bakfulla och sega så han satte på en film och la sig tillrätta i soffan för att invänta kompisarnas tillnyktring. Då bankade det på porten en trappa ner. Filip gick ner för att öppna och stod öga mot öga med två civilklädda poliser.

– De ville inte säga vad det rörde sig om, så hela vägen uppför trappan var jag övertygad om att de kom med ett dödsbud. Jag visste bara inte vem det var som hade dött, säger Filip.

Väl uppe i lägenheten kom nästa chock:

– Du är misstänkt för våldtäkt och ska följa med oss. Klä på dig!

På häktet fick han klä av sig inför en kvinnlig vakt. Hans protester möttes med hån och den kvinnliga vakten stirrade ogenerat på Filips nakenhet. Hans kläder togs om hand för analys på SKL.

Varken tingsrätt eller hovrätt fäste något avseende vid den specialist i gynekologi som försvaret kallat som vittne. Han vittnade under ed om att ”ytliga sprickor i slidan kan uppstå vid helt normal sexaktivitet”. Han påpekade också att den antidepressiva medicin som kvinnan åt ”medför påtagliga problem vid samlag i form av torrhet och ger slemhinneproblem för en kvinna”. Även hennes medicin mot reumatism ger liknande biverkningar, förklarade specialisten. För döva öron.

I tre år har Filip levt i sin mardröm. Nu är alla möjligheter att få upprättelse uttömda och han har inget annat val än att krypa in bakom galler. Så länge han lever kommer han att ha stämpeln ”dömd våldtäktsman” i sitt bagage.

En gång för länge sen trodde jag att alla var lika inför lagen och att Sverige var ett land där rättssäkerheten garanterade att alla fick en juste behandling. Det tror jag inte längre.

Ingrid har tagit på sig ett enormt, och förmodligen väldigt ofta ett otacksamt, jobb när hon försöker slå hål på populära myter och slåss för en återupprättad rättssäkerhet som garanterar att alla ska behandlas rättvist även om de redan dömts i ögonen på polis, åklagare och andra personer i deras omgivning. Hjälp henne genom att sprida informationen så att allt fler förhoppningsvis får upp ögonen för de missförhållanden som råder.

Pingat på Intressant.

4 Responses to Dagens blogtips; Ingrid Carlqvist

 1. Pingback: Tweets that mention Dagens blogtips; Ingrid Carlqvist « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

 2. Zac says:

  Viktigt arbete – men undrar hur länge hon orkar? Oerhört bra bloggning förresten.

  //Zac

 3. Men vad är det här för rappakalja? Det klart att det är kuken eller fittan som avgör en människas trovärdighet? Har man befruktningsorganen på insidan av kroppen så leder detta till en snudd på osviklig förmåga att tala sanning. Att man ens kan ifrågasätta detta på 2000-talet? Jorden är faktiskt platt! Typ…

  Slutraljerat.

  Det här är helt klart en skam för rättssystemet och inte blir det bättre av att i princip ingen etablissemangspolitiker ens törs närma sig frågan med ett allvar som den verkligen förtjänar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: