Upphovsrätten dödar vårat kulturarv

Råkade lyssna på P1 idag när ett reportage i kulturnytt handlade om digitalisering av vårat kulturarv. Det finns en artikel här som innehåller det väsentliga även om dispositionen är lite annorlunda än i radioprogrammet. Programmet började med att prata om visioner:

Kanske står du på en plats och undrar hur den såg ut för hundra år sedan, vilka som bodde där, om det finns sparat fotografier eller rentav vilka sånger de sjöng. Då kan du genast på mobilens skärm se arkivens samlade material, lägga till egna synpunkter och dela med dina vänner, precis som på dagens Facebook.

– Tidigare behövde du skriva ner vad som stod på den där skylten, om du ville veta mer så åkte du till Riksantikvarieämbetet, du var tvungen att passa öppettider, träffa rätt person – allt det där kan vi slippa idag. Du använder mobiltelefonnen i stället, säger Karin Linder.

Men mellan oss och visionen om det totala museet står en stor arbetsinsats, och enligt Karin Linder går den alldeles för långsamt. EU-direktiv och department såsom justiedepartementet, kulturdepartemnetet och utbildningsdep krockar med varandra. Och även museer och arkiv gör på olika håll dubbelarbete, med egna system och databaser som inte går att samköra. Idag finns ingen offentlig institution eller myndighet som samordnar kulturarvets digitalisering.

Här slogs jag lite om den enorma okunskap som framställs. Idag finns redan mycket av det här i form av wikimedia, Project Gutenberg, Project Runeberg med flera och det enklaste sättet att hitta information som finns på flera sätt görs lämpligtvis med sökmotorer, tex Google. Internet är redan ett utmärkt sätt att hitta information och det finns med andra ord ingen orsak att återuppfinna hjulet genom att försöka bygga upp ett Internet i Internetet genom att tro att man måste göra en komplett, perfekt lösning. I stället för att riskera att slänga enorma mängder pengar i sjön kan man få hjälp med kompetens och säkert frivillig arbetskraft för att få alla dessa samlingar digitaliserade på ett enkelt, billigt och effektivt sätt. I stället för att söka hjälp hos de som redan kan området så ser man tyvärr bara problem.

Inför valet har de Rödgröna lovat kulturpolitiska åtgärder för en miljard kronor, och en del av det går till digitalisering, dels till att förnya ACCESS-projektet, där arbetssökande kulturarbete runtom i landet sysselsattes för att tillgängliggöra kulturarvet – och dels för att införa en särskild instans som ska sprida samlingar på nätet. Också alliansen vill satsa mer pengar, men har än så länge inte presenterat några siffror – dock vill man inte satsa på ACCESS-projektet utan på museerna var för sig, med pengar som är öronmärkta för digitaliseringen – och man vill dessutom att museerna väljer ut sina mest betydelsefulla verk och börjar med dem.

– Men vi fastnar hela tiden i praktiska, juridiska problem som är väldigt dagsaktuella, säger Katarina Renman Claesson, jurist vid institutet för rättsinformatik.
– Den viktiga frågan är att det vi bestämmer att det vi digitalsierar idag är det som kommer att prägla uppfattningen om 2010 och historien bakåt. Jag tror inte att folk i framtiden kommer att söka sig till pappersarkiven och titta på det som vi valt att inte digitalisera,

Katarina Renman Claesson framhåller att vi står inför beslut som påverkar hur vi om trettio år kommer att se på vår historia. Hon tycker det är viktigt att lyfta frågan om vem göra urvalet från samlingarna av fotografier, målningar, brev, inspelningar och annat som ska plockas med in i dataåldern.
– Samlingarna är nämligen för stora för att allt ska kunna överföras och bli tillgängligt via datorn.

Jag tycker också att det är oerhört viktigt vem som ska avgöra vad som ska digitaliseras och jag är faktiskt inte säker på att rätt instans för att välja är just museerna själva. I stället ser jag hellre att museerna släpper in entusiasterna för att göra jobbet och jag är övertygad om att det kommer göras mer bättre, billigare och med ett bredare urval än om det ska ske under ”kontrollerade former”. Inte minst så är det dyrt att anställa all personal som behövs för att digitalisera alla verk.

Det här är dock detaljer i sammanhanget, det som verkligen är det stora problemet är:

– Men man vet inte hur man ska hantera upphovsrätten, vem äger det här verket och så vidare.

Vissa påstår att Piratpartiet är Partiet Gratis, men det är mer rätt att kalla Piratpartiet för Partiet Kulturarv. Vi vill inte att vårat kulturarv ska vara inlåst av kommersiella intressen i decennier för kultur är, trots allt, ett samhällsintresse och den kultur vi vill ha kvar måste finnas på Internet eftersom det är så vi kommunicerar idag. Det blir idag allt mer så att något som inte finns på nätet ”inte riktigt finns”, kan man inte slå upp information eller se en video på nätet så ökar risken för varje år att man kommer rycka på axlarna och inte följa upp ansatsen i dammiga gamla fysiska arkiv och de gånger som någon faktiskt bemödar sig med att rota fram en viss information från annat mediaformat så ska det givetvis uppmuntras att denne digitaliserar och publicerar informationen så att den finns där nästa gång någon annan får lust att leta upp samma sak.

Därför säger Piratpartiet att upphovsrätten måste balanseras.

Vi menar att dagens upphovsrätt är i obalans. Ett samhälle där kultur och kunskap är fri och åtkomlig för alla på lika villkor gynnar hela samhället. Vi hävdar att ett utbrett och systematiskt missbruk av dagens upphovsrätt aktivt motverkar dessa syften genom att det begränsar både utbudet av kultur och tillgången till kultur.

Alla de kulturskatter som finns inlåsta i museer och är otillgängliga på Internet pga upphovsrätten är bara ett, men ett väldigt bra, exempel på vad vi menar.

Pingat på Intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: