Skyldig tills motsatsen bevisats – igen

Söderortspolisen i Stockholm vill att brottslingar ska tvingas bevisa att deras egendom är laglig. ”Det känns orimligt att lämna tillbaka uppenbart kriminella pengar” säger Niklas Holmgren vid gruppen mot yrkes- och livsstilskriminella, SYL.


– Vi lämnar det till vidare utredning. Det här är bara första dokumentet från en liten grupp. Vi vill veta om det finns fler som tycker likadant. Lagstiftningen kanske inte riktigt räcker till som den är skriven idag.
Skulle förslaget bli verklighet blir det upp till de misstänkta, i vissa fall, att själva bevisa var egendomen kommer ifrån och att den är laglig istället för att polisen bevisar att den inte är det.

Det här kan man läsa i DN idag, polisen själva föreslår alltså att oskuldspresumptionen ska urholkas så att det ska bli lättare att döma folk. Artikeln avslutas med de lugnande orden:

– Det här tar inte sikte på vanliga medborgare. Det handlar om ett fåtal av Sveriges invånare som ägnar sig åt yrkeskriminalitet. Vi jagar inte de här pengarna, de kommer till oss ändå.

Jojo. Det är meningen med narkotikalagstiftningen med, men ändå är repliken ”Ser det inte ur som att du är lite hög” förmodligen ett mycket bra sätt att få tyst på obekväma personer oavsett hur rent deras mjöl är. Vad blir det den här gången? ”Ska vi ta och kolla om du möjligen har lite misstänkta kontanter att redovisa”?

De som ligger bakom det här förslaget har troligen bara menat väl men ‘Hell is paved with good intentions’. Oskuldspresumptionen är en mycket bra grundregel i en fungerande rättsstat, ju mer man tummar på den, dess otäckare kommer samhället bli och dess mindre kommer även vanligt hederligt folk vilja ha med polisen att göra vilket öppnar för andra, err, sätt att skapa rättvisa…

11 Responses to Skyldig tills motsatsen bevisats – igen

 1. Pingback: Tweets that mention Skyldig tills motsatsen bevisats – igen « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

 2. Oldtimer says:

  Exakt det jag har varnat för i minst tio år nu. När polisen till sist har sett till att ett tillräckligt stort antal av befolkningen inte längre har förtroende för dem, utan ser dem enbart som statens maktverktyg och en fiende till vanliga människor, kommer samhället att börja falla sönder. Man kommer att söka rättvisa i sina egna händer eller i små klaner. Antingen svarar staten med en totalitär polisstat (med hjälp av militär, vilket man redan har förberett för) eller också faller samhället ihop helt. Ingetdera känns tilltalande.

  • qeruiem says:

   Jag tror, tyvärr, att du har väldigt rätt. Personligen tror jag att nästa steg är att vi kommer få se våldet trappas upp och där folk kommer börja hämnas även på staten (på olika sätt), vilket kommer få staten att terroriststämpla dem och sen är spiralen igång mot ett allt otryggare samhälle där de stora förlorarna blir de som mest bara vill leva sitt liv i fred.

 3. Tommy Grön says:

  Befängt. Möjligen, möjligen så skulle jag kunna tänka mig att en DÖMD brottsling, efter att domen vunnit laga kraft, kan få utsättas för besväret att förklara större penningsummor. Oskyldiga människor ska dock under inga omständigheter tvingas till ett jävla dugg.

 4. Tommy Grön says:

  Problemet existerar f.ö. redan idag, iom penningtvättlagen.

  Som hederlig svensson är det förbannat förnedrande att behöva förklara för banken varifrån man fått sina pengar. Och de frågar ju redan vid relativt små summor.

  Gifte mig förra året, då vi redan är ”stadgade” bad vi om bidrag till bröllopsresa, och fick en mängd ”kuvert”. Det fick vi stå och förklara på banken.

  Jag blev förstås skitförbannad, skrev även på papperet där man skulle deklarera pengarna att jag ansåg detta vara gestapometoder.

 5. Lägg märke till att det står egendom

  Har ni sparat kvitto på alla mp3:or ni köpt? Eller har ni kvar skivorna för att bevisa att de är lagliga? Själv sparar jag bara kvitton på sånt som jag behöver för skatten, annars åker de i soporna.

  Ser inte den där rolexen lite falsk ut?

  Kan du bevisa att cykeln är din?

  Ännu roligare alla som skriver ”sexuella tjänster” i ärendefältet när de betalar någon privat.

  Visst, jag kan köpa det för dömda brottslingar att de kollas upp ekonomiskt, men det antog jag redan skedde? Men i total brist att kunna spåra pengarna så måste oskuldspresumptionen gälla. Vid misstanke om betalning vid brott, så ska polisen påvisa att man gjort fel, inte att personen i fråga ska bevisa sin oskuld.

  Undrar hur mycket värre det kan bli?

 6. stroll says:

  Det kanske mest skrämmande här är fårskocken som röstat på DN.se. 70% tycker det verkar vara en tokbra idé.

  Bättre att sätta dit dem för skattebrott eller liknande om man vill ha tag i pengarna. Tror man kan bygga ett väldigt starkt rättsfall utan att behöva blanda in omvänd bevisföring genom att jämföra deklarationer med bankutdrag och vad de har under madrassen. Har du genom hela livet bara deklarerat inkomster på 1M samtidigt som du lägger 80k om året på boende, har en bil för 300k, osv, osv, så kan man med stor sannolikhet bevisa att mellanskillnaden mellan inkomster och utgifter och tillgångar ligger på miljoner (även fast de flesta utgifter antagligen är svarta/cash de med). Och med upptaxering, böter, straffränta, osv så ska man nog kunna komma åt det mesta i pengaväg. Finns det hinder för att bygga upp ett fall på denna väg så är det nog lagen som förhindrar det man ska se över.
  Lite riktigt polisarbete känns som en bättre lösning än att bryta mot de mänskliga rättigheterna.

 7. Pingback: När polisen skämmer ut sig | Thomas Hartman | In The Pendent

 8. Pingback: Rättsröta på alla fronter « Full Mental Straightjacket

 9. linalj says:

  Skrämmande. Alla borde vara lika inför lagen, även de som misstänks för brott. Inser man inte hur absurt det skulle vara om alla skulle spara alla kvitton och alla utdrag från de senaste 10(?) åren? Själv skulle jag vara illa ute då jag alltid lyckas lägga garantier och kvitton på ställen som jag sedan aldrig hittar…

 10. manen says:

  först var det ett punkband som kallade sig kriminella gitarrer(höll i ett år, Stry Terrarie var en av medlemmarna) och nu får man höra om Kriminellla Pengar; min fråga är: när dyker rapgruppen Kriminella Pengar upp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: