Camping inför alkolås

Råkade snubbla över en liten notis som jag tycker är lite illavarslande, nämligen att campingplatsägaren Caravan Club har börjat installera alkolås på sina vägbommar.

Om gästerna vill lämna campingen i bil måste de blåsa i ett munstycke och invänta resultatet innan bommen fälls upp

Hedervärt? Kanske, men jag blir lite orolig över att en camping nu plötsligt anser att de ska agera trafikpoliser, det känns inte som en bra trend. Dessutom är jag också orolig för att dessa automatiska alkolås, som även är på förslag att de ska införas i bilar, kommer leda till att alkoholister byter drog och i stället börjar peta i sig värktabletter eller ge sig på narkotika, vilket jag tror kan bli mycket sämre. Det jag dock finner riktigt otäckt är den attityd som numera verkar råda i landet, vilket det här uttalandet visar på:

-Det går att ta sig ut genom att dra passerkortet också, men då är det lätt att få ögonen på sig. Man undrar varför den personen inte vågar blåsa, säger Christer Karlsson, långliggare på campingen, till tidningen.

Det där med oskyldig tills motsatsen bevisats verkar vara nåt som inte bara politiker tar lätt på…

7 Responses to Camping inför alkolås

 1. mrperfect72 says:

  Folk som roeker paa brukar paastaa att de koer lugnare och mera respektfullt naer de aer hoega. 😉

 2. Pingback: Tweets that mention Camping inför alkolås « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

 3. Fredrik says:

  Jag tror nog det är större risk att man hittar någon nykter person, exempelvis ett litet barn, att utnyttja som blåsare, eftersom det inte finns något sätt att garantera att rätt person blåser. Sedan är det väl frågan huruvida alkohol är minst farlig av diverse droger när det gäller bilkörning.

  • qeruiem says:

   Du menar som i det här fallet?

   En annan variant som tydligen funkar rätt bra är att fylla en vanlig plastkasse med luft, sätta kassen över munstycket med ena handen och sen tömma kassen genom alkomätaren med en snabb rörelse med andra handen.

   Personligen är jag övertygad om att det kommer dyka upp en motsvarighet till chip-trimning som helt enkelt kopplar förbi alkomätaren om de blir obligatoriska som det pratas om. Jag skulle själv nog överväga en sån, inte för att jag någonsin skulle få för mig att köra onykter utan för att det är ju ett j-a mäck att behöva blåsa varenda gång man ska nånstans.

   Har någon fysisk access till hårdvaran är det svårt att garantera någon som helst tillförlitlighet, det vet alla som håller på med datorsäkerhet.

 4. Christer says:

  Undrar stilla om det inte är så att folk helt enkelt har börjat ha lite väl stor tilltro till tekniska prylar överhuvudtaget?

  Man kommer på att man kan installera alkolås på bommen och blir eld och lågor över sin jättesmarta idé (det finns mååånga som är upp över öronen förälskade i sina mer eller mindre stolliga idéer) och så rusar man åstad utan att tänka en kritisk tanke…

  …men den dagen kommer nog snarare förr än senare då någon anställd på campingen med egna ögon (eller via en övervakningskamera :-|) får se en gäst köra ut användandes just en av de metoder som beskrivs ovan för att komma runt tekniken.

  Och då står de där med sina långa näsor. Och man får lite svårt att hålla tillbaka ett skadeglatt leende…

  • qeruiem says:

   Jag tror du kan stryka ”börjar”, människor har alltid trott att teknik är idiotsäker och på nåt magiskt sätt alltid förväntas funka. Vi som pillar på insidan av den vet förstås att så inte är fallet, men det är inte allmän kunskap. Myten upprätthålls av skrupelfria säljare som lovar precis allt så länge som det innebär att de får en affär i hamn.

   Nejdå, jag är inte alls cynisk pga att ha upplevt det för ofta. Inte då. Jag har aldrig fått orimliga deadlines eller orealistiska projektkrav kastade på mig, skulle väl aldrig hända…? 😉

   • Christer says:

    Orimliga deadlines? Orimliga projektkrav? Om jag ber dig hacka ihop ett skript som kramar ut tusen spänn ur hälleberget vid varje körning, vad är problemet? (Och varför har du inte skrivit det redan?) 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: