Irak: En annan syn på saken

Många har nog redan sett den här video från när en Amerikansk Apache-helikopter på säkert avstånd mejar ner folk på marken som om det vore ett datorspel grabbarna spelade.

Här är en annan syn på saken, en marksoldat som berättar om hans erfarenheter från Irak och trots att han inte visar en endaste bild så är det ändå mycket otäckare än videon från helikoptern eftersom det är personliga erfarenheter från någon som var där, mitt i förödelsen.

Det här är hur kriget mot terrorn ser ut. På riktigt.

Kriget mot terrorn är inte när våra politiker pratar om påhittade faror och hot, men i sin naivitet hjälper de fortfarande till att rättfärdiga vad som händer i till exempel Irak genom att blåsa upp den lokala, försumbara hotbilden maximalt. Kriget mot terrorn är våld, blod, inälvor, massakerade kroppar och en vardag där allt fler barn växer upp utan att minnas något annat än våld, blod och vapen och där explosioner är ett normalt inslag i stadsmiljön. När de växer upp minskar möjligheterna för fred allt mer för våld blir deras lösning och vapen deras språk.

Vi kan inte påverka politikerna i USA, men vi kan påverka våra egna politiker att sluta stödja och rättfärdiga den slakt av civilbefolkningen som just nu pågår, skapandet av en ny generation Amerikanska soldater som aldrig blir av med sina mardrömmar och orsakandet av en ny grogrund för fler väpnade konflikter och en evig våldsspiral som aldrig kan brytas med mer våld. Kriget mot terrorn måste ske utan vapen och utan rädsla. Det måste ske genom att man inte backar för försöken att terrorisera, genom att man ger civilbefolkningen i oroliga länder hopp genom understöd i form av mat, mediciner, vård, skola och annan hjälp. Ett folk som känner hopp har en framtid men ett folk som inte kan eller orkar planera mer än för dagen och där varje dag man överlever är en bra dag är ett desperat folk och desperata människor är beredda att göra vad som helst för att få stopp på våldet och hotet.

Som till exempel att ta till våld och terrorism.

Pingat på Intressant.

3 Responses to Irak: En annan syn på saken

 1. Ja, så enkelt är det ju. Det är det som är mod, att riskera sitt eget liv och inte nån annans för det man tror på. Fred, i det här fallet.

  Ibland kan man förstås kanske själv måste ta till våld för att freda sig, men varje gång man gör det på ett sätt som inte är uppenbart och direkt självförsvar blir man direkt mindre effektiv i att lösa själva konflikten. Man kanske kan lura sig själv, sina kompisar och de man har makt över och därför vill ställa sig in hos en att självförsvar kan tänjas till att tillämpas föregripande, men sin motståndare lurar man aldrig.

  Tack för påminnelsen. Det behöver sägas och sägas och sägas igen, så länge de som tror på vapnens makt är igång med det motsatta budskapet.

 2. erik u says:

  Kriget mot terrorn började med och motiveras fortfarande av 911, en falskflaggad attack genomförd av element från ”västliga” säkerhetstjänster. Det officiella narrativet kring denna händelse är en grundläggande lögn varpå ett berg av nya lögner staplats så att ingen vet varken ut eller in längre. Att fördjupa sig i krigets fasor och tycka att det ska föras på ett mer humant och effektivt sätt är mänskligt och behjärtansvärt men fortfarande en del av lögnkomplexet. Ett bättre sätt vore att korrekt identifiera fienden eftersom den ostört fortsätter hota vår globala och gemensamma överlevnad.

 3. Christer says:

  Så sitter vi här och tittar på medans terroristerna skördar seger efter seger: FRA-lagar, datalagringsdirektiv, SWIFT-avtal…

  Vi kan inte bygga våra samhällen på fruktan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: