Kvotering leder inte till jämställdhet

En väldigt bra opinionsartikel på SvD:

Eftersom kvotering är en form av särbehandling – en grupp identifieras och ges särskilda spelregler – menar vi att sådan politik snarare motverkar jämställdhet. Kvinnor behandlas då som del av ett kollektiv och de individuella rättigheterna och egenheterna negligeras. Jämställdhet kan bara uppstå när lika spelregler föreligger, aldrig genom särbehandling.

Jag kunde inte sagt det bättre själv. Men det som jag verkligen gillar med artikeln är slutklämmen:

Vi tror att företagarna och företagens ägare bättre än någon politiker – oavsett politisk färg och kön – kan avgöra hur den mest lönsamma strategin för framtiden ser ut. Marknaden har visat sig rättvisare än stater och politiker när det gäller att döma vilka företag som förtjänar framgång och inte.

Det finns en tendens hos kvoteringsförespråkare att beskriva kvotering som något modernt och innovativt. I en demokrati är kvotering snarare två steg bakåt än ett framåt. Låt oss utforska vad andra verktyg kan bidra med jämfört med könskvotering, för att nå bättre jämställdhet i näringslivet.

Opinionsartikeln är författad av:

SOFIA FALK vd och grundare Wiminvest
ANNIKA von HAARTMAN övervakningschef NASDAQ OMX Nordics
ANITA LIGNELL DU RIETZ fil dr och författare
GUNILLA von PLATEN entreprenör och grundare Xzakt Kundrelation
YVONNE ROSENTHAL företagare och psykolog
ANNELIE TELFORD vd Debaser

Ren poesi i mina öron! Många tummar upp på den där artikeln som verkligen ställer skåpet där det hör hemma. 🙂

10 Responses to Kvotering leder inte till jämställdhet

 1. Kvotering kanske inte är rätt väg, men att tro att marknaden på något magiskt sätt skulle sträva efter rättvisa är naivt. Marknaden gynnar alltid den starkaste.

  • qeruiem says:

   Givetvis. Den starkaste individen. Det finns ingen som helst rättvisa eller så i det, snarare så är det ett orättvist system som gynnar ett fåtal individer vilka, i sin tur, gynnar företaget (får man hoppas). De företag som lär sig att gynna rätt individer, kön, ålder, etnisk bakgrund, erfarenheter etc, kommer i längden tjäna på det medans de som väljer fel eller diskriminerar grupper i längden kommer förlora på det eftersom de som verkligen går in för sin karriär kommer söka sig till andra företag om de märker att de gått in i en återvändsgränd.

   Att tro att kvinnor inte kan vara starka eller kunna slå sig fram på sina egna meriter har inte mött min mor. Hade man försökt påskina att hon behövde lite hjälp i form av kvotering hade man nog fått på käften, i alla fall verbalt. 😉

 2. mrperfect72 says:

  Kvotering behoevs daer marknadskrafterna aer satta ur spel. Daer gubbarna badar bastu utan kvinnorna och nedvaerderar kvinnan med ord som ”fittstim”. Daer behoevs kvoteringen. Daer goer den jobbet. kanske den bara behoevs initiellt, kanske det aer en liten puckel vi ska oever, men Feministiskt initiativ behoevs verkligen och kvotering behoevs ocksaa. Ibland foer maennen ocksaa daer kvinnorna gaddat ihop sig mot maennen. Daer manshatarna har gaddat ihop sig behoever maennen hjaelp.

  MVH
  MrPerfect72
  Medlem av Aktiv Demokrati

  • qeruiem says:

   Ja, det behövs åtgärder för att bryta upp gamla förlegade herrklubbar, men i de flesta fallen gör vanlig, normalt föråldrande och så kallad ”naturlig avgång” jobbet alldeles utmärkt på egen hand, i övriga fall föredrar jag att DO får gå in med bulldozer och möblera om snarare än att man ska byta ut en diskriminering mot en annan.

   Det finns ett antal fall där kvotering inte haft avsedd effekt eller till och med fått motsatt effekt, men det är en bekväm liten sak att gömma sig bakom och sen säga ”Jaja, vi försökte i alla fall” när man i själva verket inte försökt ett skit utan bara tagit till lite fjompig politisk korrekthet för att det ska se bra ut i pressen.

   Dessutom löser tex kvotering inte problemen med att invandrare, handikappade och andra minoritetsgrupper också ofta behandlas illa på arbetsmarknaden.

 3. Tommy says:

  Skulle bara vilja påpeka för dig att PPs styrelse beslutat att ”Kompetenta män och kvinnor ska hittas så att listan kan varvas könsmässigt”
  https://forum.piratpartiet.se/showthread.php?p=277463&postcount=25
  Medlemsbeslutet att kvotering var uttryckligen förbjudet i PP i hjälpte tydligen inte emot att listan ska kunna ”varvas könsmässigt”.

  • qeruiem says:

   Jag vet, jag har sett det. Tja, vad ska man säga? Inte ens i de finaste kretsar… etc…

   Jag är djupt besviken. Tidigare idag var jag synnerligen upprörd men jag har lugnat mig nu. Nu är jag bara väldigt besviken på att man tydligen inte lärde sig ett skit av spektaklet 2009 eller brytt sig om att rätta sig efter vad medlemsmötet bestämde 2010.

   • Tommy says:

    Ja, jag känner likadant. Besviken var rätt ord. Lite uppgiven också. Det hela är mycket tråkigt. Bra inlägg i tråden i alla fall.

     • Tommy says:

      Vad tror du om det här?

      [yrka]att Piratpartiet aldrig får genomföra könskvotering eller beslut där någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön eller könsöverskridande identitet.

      Inte heller får någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med visst kön eller viss könsöverskridande identitet.

      Ingen får heller ges order eller instruktioner att diskriminera, könskvotera, varva listor baserat på kön eller liknande formulering med samma innebörd, mot någon som står i lydnads- eller beroendeförhållande till den som lämnar ordern eller instruktionen eller som gentemot denna åtagit sig att fullgöra ett uppdrag.

      För att ett framtida medlemsbeslut ska tolkas som att häva denna skrivelse så måste det medlemsbeslutet specifikt uttala att det motsäger sig detta medlemsbeslut och meddela att tanken är att häva detta beslut.[/yrka]

      • qeruiem says:

       Tja… Lycka till? 🙂

       Jag har inte tid att engagera mig i den frågan eftersom resten av 2012 just nu ser ut att bli en direkt larvigt upptagen tid för mig framöver (beroende på om vissa saker går i lås). Huruvida det är bäst att PP väger sina valsedlar eller inte och hur mycket bråket runt omkring kommer kosta tänker jag faktiskt inte lägga ner nån möda på att analysera.

       Jag anser att det är fel beslut, men det har nog redan framgått och jag nöjer mig med det. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: