Chile visar var skåpet ska stå!

Från slashdot:

Chile has become the first country in the world to approve, by 100 votes in favor and one abstention, a law guaranteeing net neutrality (Google translation; Spanish original). The law states [submitter’s translation]: ‘No [ISP] can block, interfere with, discriminate, hinder, nor restrict the right of any Internet user of using, send, receive or offer any content, application, or legitimate service through the Internet, as well as any activity or legitimate use conducted through the Internet.’ The law also has articles that force ISP to provide parental control tools, clarify contracts, guarantee users’ privacy and safety when surfing, and forbids them to restrict any liberty whatsoever. This is a major advance in the legislation of the country regarding the Web, when until last year almost anything that was performed online was considered illegal.

Kanske är det så att Chile uppskattar friheten mer efter Pinochet-eran än vad vi i EU gör. Det är i såna fall en rätt deprimerande tanke hur fort folk glömmer med tanke på att det inte är speciellt länge sen Berlinmuren föll. Tar vi numera friheten som så pass självklar att det är trivialt att demontera den bit för bit utan att folk reagerar? Tydligen…

Andras kommentarer: Futuriteter, Fredriks blogg, Hax och Fritänk

6 Responses to Chile visar var skåpet ska stå!

 1. Intressant att just länder i Sydamerika (+ Island) tar täten vad gäller detta. Sverige tycktes glömma IB-utredningen sekunden efter den släpptes.

  • qeruiem says:

   I Sverige har media lyckats med att amerikanisera nyheterna till ett lättsmält och, framför allt, lättsålt sorl som ger maximal vinst. Jag tror inte att det på något sätt finns en hemlig agenda bakom det eller så, bara en önskan att ge aktieägarna maximal avkastning. Skandalnyheter lönar sig mer än djupa reportage eftersom de dels är lättare att svänga ihop och dels säljer fler lösnummer, alternativt får fler att bänka sig i TV-soffan och frivilligt utsätta sig för reklamen.

   Att man på lång sikt förmodligen kackar i eget bo är inte nåt som märks i kvartalsekonomin, precis som att det funkat under många år att dominera datormarknaden med ett OS som knakar i fogarna eller att oligopolisera underhållningsmarknaden med ett smalt, lättsålt utbud. Som så många andra förändringsobenägna monokulturer blir de förr eller senare väldigt sårbara och drabbas lätt av sjukdomar, tex att man blir hemmablind och inte längre ser hotbilden som byggs upp när mer desperata marknadskrafter försöker stoppa en flodvåg.

   Island fick nog ett rätt rejält uppvaknande från kvartalsekonomin i och med bankkrisen och Sydamerika har rätt många länder som fortfarande minns, alltså har de en större orsak att rannsaka sig själva och fundera på hur de ska kunna garantera att de inte drabbas av samma sak igen. Vi minns uppenbarligen inte vad som händer när verkligheten vi tar för garanterad raseras och därför låter vi det ske. Med lite tur vaknar vi innan det är försent och vänder på utvecklingen, annars kommer det fortsätta bli väldigt mycket värre under ganska lång tid framöver.

   Eller så svamlar jag bara. Jag förmodar att facit visar sig om det en tidig morgon står ett par bistra herrar vid min ytterdörr och ber mig följa med frivilligt till ett smärre förhör… 😉

 2. mrperfect72 says:

  Onda/dumma/raedda krafter styr korrupta politiker i EU aer jag helt oevertygad om.

 3. Pingback: Tweets that mention Chile visar var skåpet ska stå! « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

 4. Pingback: Delade idéer – en förutsättning för nya idéer « Fritänk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: