Malmströmismen

Jag roade mig med att anpassa en text om McCarthyismen som en kommentar till Love Berggrens glada försäkringar om att allt är under kontroll eftersom jag inte är lika övertygad om att den här typen av terroristjakt vare sig är effektiv eller önskvärd i en demokrati. Således skrev jag:

Er övertygelse om er egen förträfflighet går det i alla fall inte att ta fel på, en övertygelse som får mig att associera till händelser som idag fördöms av de flesta. I framtiden kanske vi kan läsa följande om Cecilia Malmström på Wikipedia.

Det är svårt att uppskatta antalet offer för Malmströmismen. Antalet fängslade handlar om hundratals och mellan tio och tolv tusen förlorade sina jobb. I många fall var blotta misstanken om terroristsympatier en tillräcklig anledning för att man skulle bli uppsagd. Många av de som fängslades, förlorade sina jobb eller förhördes hade en tidigare eller pågående koppling av något slag till terrorism eller annan aktivitet som ansågs omstörtande, men de allra flesta utgjorde inget reellt hot och kopplingen till terroristnätverk var obefintlig. Misstänkt pedofili var också en vanlig orsak för att någon skulle drabbas av Malmströmismen. Jakten på ”sexuellt perversa”, som förutsattes vara ett hot mot barnen, resulterade i att tusentals trakasserades och nekades anställning.

Fritt ”översatt” från http://en.wikipedia.org/wiki/McCarthyism#Victims_of_McCarthyism

Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.

– George Santayana

Jag blir allt mer övertygad om att den utveckling vi ser nu kommer vara oerhört svår att bromsa. Att få till ett stopp och sen börja reversera den skada som redan tillförts samhället kommer förmodligen ta generationer. Dvs precis som vad gällde den skada McCarthy tillförde USA när det begav sig. Ändå måste vi kämpa emot så mycket vi kan, för även om det inte går att stoppa utvecklingen så har vi ändå möjligheten att lindra skadorna och förhoppningsvis förhindra en total demokratikollaps och därmed sjösättandet av ett nytt DDR på Europeisk skala.

4 Responses to Malmströmismen

 1. E-mannen says:

  Bra liknelse.

  • qeruiem says:

   Tackar. Tyvärr tvivlar jag att Cecilia eller Love kommer se det på samma sätt, alternativt att de nu målat in sig i ett hörn så illa att det bara är för dem att bita ihop och fortsätta fara fram genom demokratin som en elefant i en porslinsbutik.

 2. Christer says:

  Det känns så himla obegripligt det här med folkpartister som blundar, slår sig för öronen och skriker när man påpekar för dem att deras politik inte är liberal.

  Och för den delen sossar och moderater som beter sig på motsvarande sätt

  Som om det är mycket bättre att stå på sig till varje pris än att någon gång kunna kanske tänka sig att säga ”oj jag tänkte visst lite fel här”.

  Det värsta är att jag tror inte ens det är fråga om prestige, jag tror faktiskt att de har gått fullständigt vilse hela bunten.

  Hoppas vi kommer in i riksdagen i höst, och att vi i så fall kan få åtminstone några av dem att hitta tillbaka till sig själva. Det vore något det.

 3. Pingback: Tweets that mention Malmströmismen « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: