Pin up went down

Pin up went down är något så ovanligt som en fransk duo där sångerskan sjunger på en fullt begriplig engelska, alla som varit i Frankrike och pratat engelska med det fåtal fransmän som ”behärskar” språket vet varför detta är lite lätt häpnadsväckande. Musiken har kategoriserats som Avant-garde metal, en genre som jag aldrig hört talas om innan men som av någon orsak känns väldigt fransk. Nå, eftersom jag vanligtvis inte bryr mig om genrer så nöjer jag mig att kalla det ashäftigt!

Texterna är, ehrm, inget för en kristdemokrat, men för en annan som inte rodnar i första taget funkar det. Skoj grupp, roliga stilbyten, snygga riff och ett j-a råös! Precis som det ska vara.

Skivan är dock väldigt ojämn. Det känns som att man vill lite mycket och har svårt att hitta en röd tråd, eller så är det med flit och de har inte ens varit intresserade av att försöka göra ett homogent album. Kudoz åt dem i såna fall, jag tror att grupper som vågar ta ut svängarna mer kommer vara de som fångar upp fler fans i framtiden när man inte längre är låst till albumformatet. Jag kan, trots allt, slänga ihop en playlist med de 4-5 låtar jag tycker är bra och strunta i resten, det var lite bökigare förr när musiklyssning var mer sekventiell.

Just det där omslaget råkade en polare till mig rota fram originalet till. Fotot är skapat av Countess-Grotesue som har en fantastiskt bizarr portfolio på Deviant Art. Internet sipprar in överallt. 😉

Något som verkligen fått mig att falla för Pin up went down är Asphodels enorma röstspann, hon hoppar med lätthet mellan olika sångstilar i ett och samma andetag och har, såvitt jag förstått, sjungit samtliga (kvinnliga) vokala inslag på skivan. Här är ett exempel, stilbytet vid 1:13 är helt enkelt suveränt.

Nu måste en grupp eller artist förstås inte ha en fantastisk röst för att vara bra, men det gör ju inget…

Pin up went down finns på både Spotify och Grooveshark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: