Har inte Piratpartiet en energipolitik? Klart vi har!
2010/07/02 20 kommentarer
Jag läste på Cornucopia att bloggaren blev väldigt imponerad av Fredrik Mobergs bokutdelningskampanj men inte vill rösta på Piratpartiet för att:
Nu kommer jag förstås inte rösta på Piratpartiet, eftersom partiet tydligen saknar energipolitik och inte ens svarat på mitt mail om peak oil, fast det gått snart fem månader. Partiet saknar också försvarspolitik, annat än att man vill lägga ner den enda kvarvarande möjligheten för politikerna att kunna välja att ignorera information (för de skulle de göra) om ett omedelbart förestående angrepp mot Sverige, dvs FRA. Man saknar rent av politik helt i avgörande frågor, och som sådant kommer jag förstås inte rösta på dem.
Det är lite tråkigt att ingen har svarat på frågorna, men bättre sent än aldrig! Jag försökte därmed skriva en kommentar till postningen, men trots idoga försök så gick det inte! Nåt jädra script nånstans satte sig på tvären och vägrar fungera med min browser och mitt OS. Således blir det en blogpost i stället (den lite oortodoxa länkningen är pga just att texten skrevs som en kommentar).
Saknar vi energipolitik? Ja det kanske vi gör om man enbart studerar partiprogrammet. Samtidigt innebär det dock inte att PP:s politik inte skulle påverka energipolitiken. Låt mig ta ett exempel:
Under flera decennier har bilindustrin ”experimenterat” med elbilar, men ständigt fallit tillbaka till att ”Det är för dyrt”, ”De har för kort räckvidd” osv, samtidigt har många hemmabyggare i tysthet framgångsrikt konverterat bilar för eget bruk. De senaste åren har dessa hemmapulare börjat få kontakt med varandra och via olika forum och mailinglistor kan de numera tipsa varandra och sakta har det börjat skapas en ekonomi med företag som bygger och säljer delar till dessa idealister. Några exempel:
http://elbil.forum24.se/
http://www.diyelectriccar.com/
http://evalbum.com/
Tack vare Internet har vi idag empiriska fakta på vad elbilar kan (och inte kan) göra och det är lätt för den enskilda personen att få reda på om en elbil är en praktisk lösning för sina behov. Vi behöver mao inte längre förlita oss på vad bilbranschen påstår utan kan bilda oss en egen uppfattning.
På samma sätt får vi också reda på mycket mer om händelser som regeringar världen över helst skulle vilja lägga locket på, tex via Wikipedia:
http://wikileaks.org/wiki/Bankers_Petroleum_and_the_Visoka_oil_field_explosions_9_Oct_2009
http://wikileaks.org/wiki/BBC_deletes_important_story_on_toxic_waste_dumping_in_the_Ivory_Coast_after_legal_threats,_12_Dec_2009
De frågor som Piratpartiet driver är oerhört viktiga eftersom de påverkar i princip all annan politik som förs. Om du röstar på ett av de traditionella partierna som har en energipolitik inskriven i partiprogrammet så kanske du har möjlighet att tex påverka huruvida Sverige ska avveckla eller utveckla kärnkraft, men som läget ser ut idag röstar du även emot dina möjligheter att hålla dig informerad från en multitud av oberoende nyhetskällor.
Oavsett om alliansen eller de röd-gröna tar makten efter nästa val så kommer de fortsätta den nuvarande politiken att försöka kontrollera Internet, därmed kommer också möjligheterna för detta kontinuerliga informationsutbyte att begränsas och din möjlighet att bilda dig en egen uppfattning som inte baseras på de officiella kanalerna förtvinar allt mer.
Sett ur den synvinkeln har PP en energipolitik. Också. Vår politik är att du, som medborgare, ska kunna skaffa dig en välgrundad personlig åsikt i ämnet och utifrån det kunna bilda och driva en opinion för din övertygelse. För det behövs ett fritt och okontrollerat Internet, inte ett glorifierat kabel-TV-nät kontrollerat av stat och upphovsrättsindustri.
Vad gäller FRA är det osannolikt att en fientligt inställd militärmakt kommer läcka information om ett förestående anfall över Internet på ett sådant sätt att FRA kan snappa upp det. Tänk på att enda chansen för en sån sak ska ske är ätt trafiken av någon orsak passerar Sverige, sticker ut på ett sådant flagrant sätt att det väcker uppmärksamhet samt är så oerhört dåligt krypterad att det går att tolka i tid. Hur stora tror du oddsen för det är i en verklighet när allt fler program och tjänster utvecklas för att förhindra precis den typen av övervakning av vanliga medborgare?
Kommentarer verkar helt ovetenskapligt fungera, men jag har bara provat en kombination och behöver själv inte skriva in ngn captcha.
Oj, glömde svara dig. Jag fick inte upp nån captcha alls, så det var väl där det strulade. Huruvida problemet låg hos mig eller ej har jag dock inte en aning om.
Förlåt… men det där var riktigt löjligt. Det är som att säga att ni har en politik om allt eftersom hela valet är beroende av informationsflödet. Och det är – ursäkta de hårda orden – skitlöjligt.
Piratpartiet har gått ut och stenhårt sagt att det inte har en politik om sakfrågor förutom era hjärtefrågor, så låtsas inte som något annat. att de ni gör kanske har en ”inverkan” är inte samma sak som att ha en uttalad politik.
Var ärliga i det ni säger innan ni är bara ännu ytterligare några politiker i mängden… för när det hände rhar ni inte en chans längre.
Vi är ärliga. 🙂
Det är helt korrekt att vi inte tar ställning till enskilda frågor som tex kärnkraftens vara eller icke vara, men det betyder inte att våran politik inte påverkar kärnkraftsfrågan. Jag minns fortfarande kärnkraftsomröstningen och det spektakel som uppstod när politiker eller politiskt färgade experter skulle förklara för folket varför de skulle rösta ditten och datten. I efterhand, när krutröken lagt sig, visade det sig att det i majoriteten av fallen hade varit vilda överdrifter och grundlösa påståenden, men då var valet redan över och folket hade sagt sitt utifrån felaktig information.
Idag händer mer på Internet än i politiken, det finns hur mycket information som helst om hur du kan göra ditt hus mer miljövänligt genom att sänka behovet av artificiell uppvärmning, hur du kan använda ofarliga alternativ till aggressiva kemikalier och på andra sätt försöka minska din miljöpåverkan och, inte minst, informera dig om hur du ska påverka politikerna till att ta mer miljövänliga beslut.
Det här kommer ha mycket större påverkan på miljö- och energipolitiken än vi tidigare sett, helt enkelt för att många som bidrar med lite har mycket större potential att göra världen bättre än några gamla gubbs och gumms som sitter och käbblar i Riksdagen och drar åt olika håll pga prestige och annat gnabb.
Eller för att uttrycka det annorlunda; ett Internet som kvävs under fler vansinneslagar och regler som IPRED, Smile29, ATCA etc kommer inte ha samma potential att utveckla samhället och det kommer påverka allt. Även energi- och miljöpolitiken.
Säg då ”Vi kommer att påverka hur politiken utövas”… försök inte låta som att ni har en politik.
Att ”påverka” är inte samma sak som att försöka styra eller jobba för ett bestämt mål.
Nå, originalpåståendet var att vi saknade energipolitik, det tyckte jag var att överdriva åt andra hållet eftersom det låter som att PP inte skulle ha någon påverkan på energipolitiken över huvud taget. För mig är det mer intressant vad den förda politiken faktiskt kommer resultera i mer än vilka mål man påstår sig sträva efter. PP:s politik är simplistisk och överblickbar, därför är det lätt att kunna konstatera att med ett Internet som tillåts vara öppet och oreglerat kommer vi få se en ökad utveckling av den innovationskraft och det informationsutbyte som redan börjar bli vardag.
Med ett så kallat komplett partiprogram har man visserligen ambitioner och mål, men inte sällan är de motsägelsefulla och oöverblickbara. Se till exempel Folkpartiet som påstår:
Vackra ord, men har vi sett mycket av det från Folkpartiet på sistone?
Internet är en del av världen, internet är inte hela världen. Ett sådant här oerhört korkat inlägg gör inget annat än driver folk bort från PP.
Med din logik har PP även en påverkan när det gäller kvinnors rätt till abort… De som tycker att det är självklart bryr sig inte så mycket om att skriva om det medans de som är emot skriver en massa. Alltså måste PP vara emot aborter eftersom de som ”kommer till tals” på internet är emot?
Mja, fast vad gäller just abortfrågan så kan jag faktiskt inte komma på nånting där man kan påstå att Piratpartiets primära frågor skulle påverka just rätten till abort. Faktiskt. Principprogrammet nämner tex att Piratpartiet värnar om de mänskliga rättigheterna, men jag tror faktiskt inte att rätten till abort täcks av det.
Så det finns definitivt sakfrågor där det inte finns någon som helst åsikt i frågan, inte ens sekundärt. 😉
Pingback: Har inte Piratpartiet en energipolitik? Klart vi har! « Nej till pirater och Piratpartiet
En empiriskt hållbar attraktor – som spontant leder mot målet – är rimligtvis avsevärt effektivare, än att med påtvingade restriktioner och höga kostnader försöka tvångsstyra mot den önskade målformuleringen.
När det gäller utveckling av teknik, t ex. elbilar eller annan miljövänlig teknik (som kanske framställer elen) så har PP också patent-vinkeln som är mycket starkt påverkande. Dessutom har det en global aspekt också, alla länder som gått från att vara lågutvecklat till mer utvecklat har gjort så utan patentlagstiftning.
Pingback: Hot blogs // Skivad lime
Piratpartiet skulle kunna byta strategi i framtiden och utveckla direktdemokrati enligt Aktiv Demokrati foer att kunna fatta beslut om ex. kaernkraftens vara eller inte vara. Piratpartiet skulle ocksaa kunna valsamverka som Aktiv Demokrati vill foer att ta sig in i riksdagen i framtiden. DET hade ju onekligen gett lite mer energi i politiken, tror jag. 😉
En bra ”valsamverkan” vore om Aktiv Demokratis anhängare skulle rösta på Piratpartiet i höst.
Mvh
/J-O
Nja… Jag tycker vi ska uppmuntra valsamverkande alternativ och se till att PP och andra smaa partier vill bli saadana partier i framtiden. Det goer man genom att roesta paa valsamverkande alternativ. Endast Aktiv Demokrati verkar foer valsamverkan. Man kan vara uttalad pirat, som jag, i AD.
Mjääää. Personligen tror jag inte på direktdemokrati. Det blir som att ta fin fläskfilé, oxfilé och lammbringa, finmala alltihop till en enda stor blandfärs och smaksätta med piffi allkrydda.
Direktdemokrati, liksom andra extrema former som kommunism, okontrollerad kapitalism osv har alla den stora svagheten att det är ytterligheter och därmed väldigt labila system. Just det att alla får säga sitt kontinuerligt kommer premiera populism där varenda jävel kommer rösta för sänkta skatter för att i nästa ögonblick lika glatt rösta för att vi måste ha fler poliser och bättre sjukvård.
Det blir lite ”Fri sprit och bredare trottoarer” eftersom politiken snabbt kommer förlora alla långsiktighet.
Baaaaaa! 🙂 Du vet att direktdemokrati blir kuckelimuck.
Det blir som att severa fin ungnstekt fläskfilé, oxfilé och lammbringa med olika grader om genomstekning och inta dem efter behag och eget val. Dessutom kan du anvaenda havsalt och grov peppar och alla andra oerter efter behag.
Och eftersom du vill sammanblanda orden tycker jag du ska ta en titt i wikipedia paa orden:
riktig demokrati naemligen ”direktdemokrati”, representativitet eller som det kallas lite populistiskt ”demokrati”, ”kommunism” och ”kapitalism”, varfoer inte ocksaa ”aristokrati” och ”plutokrati” saa du framstaar som en kunnig individ.
Jag tycker att ordet ”populism” ocksaa aer ett intressant ord som anvaends nedsaettande och du vill vael inte kladda ner din finfina faarull med saadant, eller?
Folket har redan gjort en test-budgetomroestning där, vi, faktiskt helt utan att koppla budgeten till skatterna fick relativt hyffsade nivaaer, saa jag aer mer positiv aen du till detta. Man skulle rentutav kunna koppla ihop de skattenivaarer man vill ha med den pott man faar att foerdela i budgeten.
Nu tror ju inte jag att ”Fri sprit och bredare trottoarer” eller t.o.m. hela gaagator aer naagot negativt i sig. Som jag ser det har vi redan otroligt billig polsk smuggelsprit och massvis av breda gaagator numera.
Politikerna som aer relativt runda under foetterna sjaelva och ibland kreativ-kissar utanfoer toaletterna har ju saa bra loener att vi i princip kan saega att vi gett dem fri sprit ocksaa och folket betalar gladeligen, verkar det. De roestar ju staendigt in dem i allafall.
Jag tycker det räcker rätt bra med diverse folkomröstningar och liknande situationer där folket får tycka till för att kunna konstatera att folk typiskt väljer de enkla lösningarna i mesta möjliga mån, alternativt röstar utan att sätta sig in i sakfrågan på allvar.
Exempel: omröstningen om högertrafik. Den stora majoriteten röstade nej, med stor sannolikhet för att man tex inte såg problemen tex vid landsgränserna men konstaterade att det skulle bli lite omständigt på egen hand att tex byta lampglas, men politikerna valde ändå att lägga om till högertrafik vilket såhär i efterhan kan konstateras var jävligt rätt.
Man kan inte förvänta sig att x miljoner människor ska sätta sig in i sakfrågorna, men man KAN förvänta sig att 349 personer ska det. Att de inte gör det idag avhjälps inte genom att utöka problemet till en nationell skala.
En vacker dag kommer ljuset lysa ner paa dig, du kommer vara i centrum av detta ljus, det kommer vara som en uppenbarelse, och du kommer kaenna att du maaste foelja detta ljus och du kommer ha raett och du kommer roesta paa Aktiv Demokrati.
Ja du har raett, men politikerna uppmanar ju folk till att roesta idag. Folk ska ju verkligen vara intresserade av politik och ha lite kunskap om de ska delta och roesta, anser jag och jag vet att vi tycker lika om detta. Det borde vara olagligt att lura okunniga ut att roesta, absolut.
Propagandan ska vara omvaend! Roesta inte om du aer osaeker! Roesta inte om du bara byter block paa rent djaevelskap vartannat val! Roesta inte om du laater dig oevertygast av mest och baest propaganda! Roesta inte om du vaeljer politiker efter snygg frisyr eller hur trevlig propagandisten aer i Svensk damtidning!
Nej, du har raett, man kan inte förvänta sig att x miljoner människor ska sätta sig in i sakfrågorna, och ja, man skulle kunna förvänta sig att 349 personer ska det, men de ska ju inte heller vara korrumperade av saerintressen och roesta foer egen ficka som idag. Vi ska ha baettre representanter.
Aktiv Demokrati erbjuder en demokratisk balans som kommer innebaera verklig representativitet och verkligt folkstyre i raett mix och jag tror att du kan kaenna att jag har ljusa argumet. 😉
Och en vacker dag kommer du också vakna upp som en gammal, sur stofil och inse att för varje smart och insatt person du möter så finns det en person på andra sidan normalfördelningen som kommer rösta enligt slagord och propaganda och som knappt minns vad de själva röstade på förra valet.
Direktdemokrati är en dödfödd idé. Det funkar i små grupper (typiskt några tiotal personer), men det blir snabbt ett obegripligt kaos när alla ska tycka till i större sammanhang. Det är därför alla fungerande organisationer har någon form av hiearki. Det garanterar inte att organisationen fungerar, men det ger i alla fall förutsättningarna.
Finns fin forskning på detta.