SOS Alarm lämnar ut anonymt nummer

I SvD kan man läsa att:

SOS Alarm följer hovrättens dom och lämnar ut en tipsares identitet till polisen som utreder ett dubbelmord i Skåne.


Det var i januari i år som kropparna efter två män hittades i en brinnande bil i Halland. Tipssamtalet kom in till SOS Alarm mer än en vecka före mordet och tipsaren bad uttryckligen om att få vara anonym.

Och i och med det faller ännu en ”självklar” princip i Sverige, nämligen att man ska kunna tipsa olika myndigheter anonymt. Många brott har kunnat förhindras eller lösas genom anonyma tips till polis, tull, skatteverk etc, men nu blir man alltså tvungen att tänka sig för innan man försöker hjälpa till eftersom anonymiteten inte längre är garanterad och det plötsligt blir en avvägning mellan om man vill hjälpa till och riskera att få sin identitet röjd (kanske inte så kul om man tex tipsar om sin granne som misshandlar sin fru) eller om man ska tiga och titta åt ett annat håll.

Personligen har jag flera gånger tipsat till exempel polisen. Jag har sett det som en självklarhet att göra det för att (förhoppningsvis) underlätta polisens arbete, men jag kanske får ta och tänka till en gång till innan jag gör det igen. Att fler kommer resonera som jag utgår jag ifrån, därmed kommer det här ha en negativ effekt på rättssamhället rent generellt även om det kanske kan underlätta i just det här specifika fallet.

Personligen anser jag inte att det är värt priset ens om det här enskilda fallet kan lösas pga detta. Jag tycker också att det är väldigt synd att SOS inte drev fallet vidare.

6 Responses to SOS Alarm lämnar ut anonymt nummer

  1. Pingback: Tweets that mention SOS Alarm lämnar ut anonymt nummer « Full Mental Straightjacket -- Topsy.com

  2. Pingback: Varför ska vi ha anoymitet? | Rick Falkvinge (PP)

  3. Daniel S says:

    Jag ställer mig frågan om det inte är tjänstefel av SOS att nöja sig med en hovrättsdom.

  4. nef says:

    Med tanke på den tally-ho som varit i bloggosfären om detta i dag och jag endast hittar tillbaka till dig så skulle då iaf jag vilja ha en källa på det du skriver. Eller iaf få veta var dina citat kommer ifrån…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: