Våra partiledare börjar synas!

Ricks debattartikel syns igen på Aftonbladet och redaktionen har lagt ut följande förklaring:

Rick Falkvinges (PP) artikel om Pirate bay-domen togs bort sen eftermiddag i går från Aftonbladet debatt.
Texten innehåller en mutanklagelse mot en namngiven polisman.
På grund av en miss i våra rutiner prövades inte frågan om namnpublicering.
Vi tog då ned artikeln tillfälligt för att kontakta ansvarig utgivare om namnpubliceringen och erbjuda den utpekade polismannen utrymme för replik.
Så har nu skett och vi gör därför åter artikeln tillgänglig. Inget är ändrat i artikeln. Polismannen har avböjt att replikera.

Det det handlar om är förstås Jim Keyzer som har en brokig, men välbetald, historia bakom sig. Huruvida Aftonbladet själv tog ner artikeln eller om det skedde efter yttre påtryckningar lär väl inte gå att få reda på, men det svar jag fick när jag ringde Aftonbladet när artikeln försvann var att det handlade om faktafel och att man höll på att ”läsa igenom” och ”rätta” debattartikeln. Dvs ganska långt från den nu officiella förklaringen.

Nå, man får vara glad för att artikeln i alla fall är tillbaka nu men jag misstänker att det skedde till stor del pga protester från allmänheten (dvs förmodligen mest pirater) för sista gången jag ringde dem i ämnet (dvs tidigare idag) var tonen väldigt kort mängden information jag kunde få ur dem var försumbar jämfört med hur frispråkiga de var igår.

En mer glädjande nyhet är att Anna Troberg intervjuas i Fokus och där får chans att förklara vad vi vill samt reda ut några missuppfattningar, tex:

EU-valet blev ju en succé för er del, har ni hunnit uträtta något så här långt?

– Amelia Andersdotter har inte tillträtt officiellt än men Christian Engström är i Bryssel och har hunnit med en hel del. Han drev tillsammans med den gröna gruppen att ingen ska kunna straffas utan en riktig rättegång när det beslutades om Telekompaketet. Han har också jobbat hårt mot Swiftavtalet och för att öppna upp kring Acta-förhandlingarna. Svenska regeringen har varit våra motståndare i alla tre frågorna – det visar att det behövs en motvikt.


På vilket sätt hör ni som enfrågeparti hemma i rikspolitiken?

– Jag tycker absolut inte att vi är ett enfrågeparti. Våra tre fokus integritet, kultur och kunskap har att göra med många delar av samhället. Det finns likheter med hur miljörörelsen växte fram.


Hur ska väljarna då veta hur ni kommer ställa er i annat än internetfrågor?

– De som väljer oss anser att integritet står över andra frågor. Om man inte har en personlig integritet, vad har man då? Många väljare kommer säkert att välja andra partier eftersom de tycker att andra frågor är viktigare. Men tillräckligt många tycker att våra är viktiga, det visade EU-valet.

Rick har också förekommit i FöretagarFörbundets tidskrift som kan hämtas som pdf här. Där (på sidan 7) lyckas Rick sammanfatta väldigt bra varför Piratpartiet vill avskaffa patenten:

Piratpartiet vill avskaffa patentsystemet. Varför?


– En patentportfölj är bara värd så mycket som du har råd att försvara den med. Om du råkar ut för en patentstämning, särskilt om du konkurrerar på den amerikanska marknaden, får du vara beredd att lägga upp minst en miljon dollar. De pengarna har inte ett litet företag. Små-företag är direkt beroende av att slippa patentstämningar.


Blir det inte svårt för småföretagare att få riskkapital om de inte har patent att hänvisa till?

– Riskkapitalister som jag har talat med hänvisar tydligt till att den viktiga punkten i beslutsprocessen är entreprenören och entreprenörens anda. Flera väger visserligen in immaterialrättsliga tillgångar, men jag har inte träffat någon riskkapitalist som väger in det till mer än 30 procent av beslutsunderlaget.


Finns det inte många tomma hål i partiets politik?

– Jo, visst gör det det. Men man kan titta på det från en annan vinkel också. Andra 5 procent-partier måste släppa 90 procent av sitt program efter valet, men de talar inte om innan valet vilka 90 procent av tallriken som de kommer att spola av och inte låtsas om. Vår approach är hederligare. Vi talar redan innan valet om att de här frågorna är våra och resten lämnar vi till koalitionen.

Idag är det en rolig dag att vara pirat. Bli det du också!

Pingat på Intressant.

2 Responses to Våra partiledare börjar synas!

  1. Slasher says:

    Rätt så bra svar från Anna och Rick. Verkar som argumenten börjar sätta sig lite.

  2. Emil Isberg says:

    Massor bra skrivet och positiv vinkling. I like.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: