Lögn, förbannad lögn och nyheter

Idag rapporterade Svenska Dagbladet att rekordfå drunknat i år. Citat:

– Vi har en positivt nedåtgående trend, konstaterar Anders Wernesten, informationsansvarig på Svenska Livräddningssällskapet.

TT: Vad är förklaringen?

– Väldigt många olyckstyper gick ner förra året, om det beror på ekonomisk kris är svårt att säga. Människor har blivit lugnare och vi hoppas att den information vi har gått ut med har gett resultat, säger han.

Ok, här är en ledtråd.

14:e februari, 2010:

14:e februari 2009:

Jag har tyvärr ingen bild från februari 2008, men väl 27:e januari:

Enligt svt:s väderkrönika var medeltemperaturerna för december -09 på under nollan i större delen av landet (plusgrader för -08), i januari skilde det sisådär 5 grader och även under februari var det mätbart kallare 2010 (till och med Skåne hade en medeltemperatur på under nollan för februari). Vintern 2007-2008 var riktigt kass, medeltemperatur på plusgrader mest hela tiden.

När det är kallt förändras vatten från flytande till fast form, dvs det blir hårt, och när det är väldigt kallt (vilket tex både vår elräkning och vedåtgång indikerat att det varit i vinter) blir det väldigt mycket is. När något är hårt i stället för flytande får det en hållfasthet, dvs det kan bära upp tyngd i stället för att rinna iväg när det utsätts för kraft, och när man har mycket av det där hårda kan det bära upp väldigt mycket mer innan det går sönder. Rätta mig om jag har fel, men jag misstänker att det finns ett visst samband här som artikelförfattaren (jag vägrar använda ordet journalist när personerna inte förtjänar det) misslyckats med att snappa upp.

Ibland förtvivlar jag vad gäller nyhetsrapporteringen i Sverige, speciellt när det gäller artiklar som kommer från TT. Det är knappast förvånande att saker som IPRED, FRA etc bara rapporteras snuttifierat och att analysen totalt uteblir i den stora majoriteten av nyhetsartiklar. Det gör det dock oerhört viktigt att vi, som läsare och medborgare, inte automatiskt accepterar alla nyhetsartiklar som absolut sanning.

5 Responses to Lögn, förbannad lögn och nyheter

 1. Olofb says:

  Awh the scientific mind 😉

  Inte något man kan klandra gammelmedia, i gemen, för att ha i överskott.

 2. stroll says:

  Det här var ju faktiskt väldigt kul. Det kan bero på ekomisk kris, men ingen tänker att det kan vara svårt att drukna om det ligger is man kan köra ut en långtradare på på alla sjöar och runt kusten.

  • qeruiem says:

   Jomen.

   Jag kan iofs förstå att Svenska Livräddningssällskapet gärna vinklar saker så att det låter så bra som möjligt utifrån deras perspektiv (”vi hoppas att den information vi har gått ut med har gett resultat” var riktigt snyggt formulerat), men det är direkt uselt att majoriteten av dagens ”journalister” inte ens klarar av att se igenom den minsta lilla retoriska fint.

   Idag är journalisterna tom utbildade på universitet, får de inte lära sig kritiskt tänkande och analyserande alls eller tas all tid upp av att lära sig korrekt fingersättning och rättstavning?

 3. Slasher says:

  Höhö, fint resonemang.

 4. Hahaha… oj så klassiskt. Klockren analys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: