Unken moral…?

I dagens SvD finns det en artikeln med rubriken Kritik mot sexistisk studentfest och innehållet:

På de manliga handelsstudenternas fest i Umeå poserade unga tjejer i underkläder och deltagarna fick slicka chokladsås från deras kroppar.

Nu haglar kritiken från både studentkåren och universitetsledningen, rapporterar TV 4 Nyheterna Umeå.

– Det här vittnar om en unken kvinnosyn, säger universitetsdirektör Lars Lustig.

Nils Larsson, Umeå studentkårs ordförande, beskriver tillställningen som ”starkt sexistisk”. Kåren har inlett en utredning där rutinerna för studentfester ska ses över.

Mmm. Det låter onekligen som om det förekom en viss mängd sexuella anspelningar vid tillställningen, men det var inte det jag reagerade på. Studenter är emellanåt rätt vilda av sig utan att det på något sätt nödvändigtvis behöver betyda vare sig kvinnoförtryck eller förnedring så det här kan helt enkelt bara vara studentikost som det brukar heta. Det jag verkligen reagerade på var däremot artikelns avslutning:

Under hösten arrangerade studentföreningen vid Handelshögskolan en liknande fest för kvinnliga studenter där män poserade halvnakna.

Punkt. Inte ett enda ord till. Ingen kommentar i stil med ”Det här vittnar om en unken manssyn” eller andra ramaskri, bara ett konstaterande utan kommentar. Vi får inte ens veta om såsslickeri förekom eller vilken smak en eventuell sås i sådana fall hade.

Det är förstås väldigt svårt, om inte till och med omöjligt, att uttala sig om hur sexistisk någon av festerna egentligen var utifrån artikelns knapphändiga information, men det man kan säga är att i artikeln generaliserar man i alla fall glatt utifrån gamla könsmönster. Kvinnor utmålas som svaga och förnedrade med en underton av manligt förtryck utan att det framläggs några som helst noteringar på vilket sätt det i sådana fall skulle vara fallet, medans den omvända situationen noteras mer neutralt vilket mer eller mindre insinuerar…

Ja, vadå? Män kan inte vara offer? Män får skylla sig själva? Kvinnor kan inte vara sexistiska? Tyder inte det, om något, på en unken kvinno- och manssyn när man omedelbart utgår från att chokladsåsslickeri automatiskt innebär en förnedring ifall det är på kvinnan sagda sås spritsats?

Nu KAN det förstås vara så att tillställningen urartade och i sådana fall är förstås kritiken befogad, men jag anser ändå att artikeln är undermålig. Den andas en stark känsla av gammal kristen moralism och unkna värderingar som knappast hör hemma i ett samhälle som påstår sig eftersträva jämlikhet, en strävan som förstås kan ifrågasättas när vår kära Judge Ask målar upp en bild av män som djur (trademark Ireen von Wachenfeldt) och försöker driva igenom undantag för ”oskyldig tills motsatsen bevisats”, i alla fall när det gäller män.

Den rådande synen både på sexköp och chokladsås andas nästan en Viktoriansk prydhet där kvinnor frammålas som oförmögna att kunna njuta av svettig och närgången kroppskontakt, vilket, om något, nog får anses vara en väldigt unken kvinnosyn. Jag får nästan känslan av att man tror att kvinnor är så svaga och sköra att det vore oansvarigt att framkalla orgasm i de små liven eftersom de då kanske till och med går sönder!

Jag har lärt känna flera personer (både killar och tjejer) som skulle fått en kick av att ställa upp på chokladslickeri och annat omoraliskt och tycker därmed direkt illa om att det viftas med massa moralistiska pekpinnar för att förbjuda dem från att roa sig själva och sin omgivning. Själv är jag ganska skeptisk till att både sprida chokladsås på mig själv och låta andra slicka bort det såväl som att slicka bort chokladsås på andra (trots att jag är man) och om jag nu ens skulle ge mig på det så skulle jag föredra att prova sådana kulinariska övningar i hemmets lugna vrå, helst med en skål vaniljglass och ett litet glas vällagrat portvin.

När vi ändå är igång så tar jag nog hellre både glass och chokladsås i en skål i stället, gärna med sked för att göra det lite enklare att äta, men detta hindrar inte på något sätt det faktum att jag anser att vuxna personer, både män, kvinnor samt övriga, som frivilligt sprider och slickar diverse maträtter på sig själva och andra bör få göra det i fred från moraltanter och medial granskning oavsett vilka kulinariska katastrofer detta kan ge upphov till. Vuxna människor bör helt enkelt antas vara kapabla att ta konsekvenserna av sitt eget handlande utan att samhället ska behöva skydda dem från sig själva.

Pingat på Intressant.

14 Responses to Unken moral…?

 1. Johan says:

  Ett jobb för transgenusmotorn med andra ord!

  ”På de judiska handelsstudenternas fest i Umeå poserade unga svenska barn i underkläder och deltagarna fick slicka chokladsås från deras kroppar.

  Nu haglar kritiken från både studentkåren och universitetsledningen, rapporterar TV 4 Nyheterna Umeå.

  – Det här vittnar om en unken svensk-syn, säger universitetsdirektör Lars Lustig.

  Nils Larsson, Umeå studentkårs ordförande, beskriver tillställningen som ”starkt sexistisk”. Kåren har inlett en utredning där rutinerna för studentfester ska ses över.

  Under hösten arrangerade studentföreningen vid Handelshögskolan en liknande fest för svenska studenter där judar poserade halvnakna.”

  • qeruiem says:

   Hepp, sa transgenusmotorn verkligen
   ”unga svenska barn”?
   Den där algoritmen är fanemig klurigare än jag trodde. Budskapet blir definitivt, ehrm, annorlunda. 😉

   • Johan says:

    Jo jag funderade på att frisera lite för att det blev lite annorlunda budskap men jag kom fram till att öppenhet varar längst. Bortser man från barn och översätter sexistisk till rasistisk så får den rätt ton.

 2. Medborgare X says:

  Återigen en artikel baserad på den gamla vanliga feministiska dubbelmoralen. Bra att fler och fler reagerar! Tack!

 3. Bra skrivet! Så länge sådant här får fokus så kommer den jämställdhet som är värd att ta upp hamna i skymundan. Förstår därför inte riktigt hur man resonerar när man förfasar sig över detta som s.k. feminist.

 4. Anders Troberg says:

  Tja, så länge som alla som var med ställde upp frivilligt och visste vad det handlade om, vad är problemet?

  Kan vi inte dumpa den gamla kristna moralen och inse att sex är en skojig lek som vuxna kan ägna sig åt utan att skämmas?

 5. Å andra sidan är det mycket socker i chokladsås… 🙂

 6. harfagre says:

  Varför inte intervjua ett par av deltagarna på festerna, både killar och tjejer, och fråga dem vad de tyckte om tilltaget? Det kanske skulle ge en bättre bild om just hur sexistisk tillställningen verkligen var?

  • qeruiem says:

   Jo, det hade varit en ganska vettig idé, men tyvärr är detta ytterligare en extremt kortfattad TT-artikel utan någon som helst substans eller analys men som ändå okritiskt anammas av tidningarna och sprids som sanning.

   Om det går dåligt för tidningarna nu i IT-erans tidsålder så har jag faktiskt svårt att se att det skulle bero på någonting annat än tidningarna själva. Själv sa jag upp mina pappersprenumerationer för sisådär 15 år sen pga att jag tyckte att de så kallade ”journalisterna” generellt sett saknade kritiskt tänkande och analytisk förmåga.

   Sen dess har jag låtit Internet vara min nyhetsbärare vilket gjort att jag ofta haft en markant mer nyanserad bild av verkligheten (och inte minst koll på mer av världen än bara Sverige, USA och delar av Europa) jämfört med de som enbart anammar papperssanningarna.

 7. spm says:

  Den unkna moralen går väl snarast ut på tron att kvinnor bör vara kyska och undvika sex – för inte skulle väl kvinnor ställa upp på nåt sexuellt frivilligt?

  Lars, sluta leka ayatolla. Välkommen ut ur medeltiden. Det är din kvinnosyn som är unken,

 8. Anon says:

  Jag var med och arrangerade dammiddagen för 1½ år sedan och liknande scener utspelade sig där fast med unga män i brandkårsbyxor och bara överkroppar som täcktes med grädde för att sedan slickas av av de damer som ville. Sedan körde vi också en variant på den s.k. ballongdansen och det tafsades hejvilt under tillställningen. De allra flesta damerna verkade nöjda med formatet och inte ett knyst hördes från medias sida trots en uppsjö av bilder på facebook och säkerligen även på någon blogg.
  Känns märkligt då att denna tillställning skulle bedömas annorlunda endast på grund av att rollerna var omvända, men sådan är den politiskt korrekta feminismen. Denna s.k. feminism förnekar alltså dessa kvinnor rätten att anspela på sin sexualitet som männen har all tillåtelse att göra. Det om något är hyckleri.

 9. Pingback: Skönt att alla andra är vakna och nyktra… | Mina dagliga bestyr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: