Positiv särbehandling avskaffas

Läste i SvD idag att ”Den 1 augusti i år avskaffas den positiva särbehandlingen vid intagning till högskolan, enligt ett regeringsbeslut på torsdagen”. Det är förstås en alldeles lysande nyhet, men skälet till att den avskaffas skrämmer mig lite.

Bakgrunden är bland annat att flera kvinnor sorterats bort från antagningen till Veterinärhögskolan till förmån för män trots att de inte haft högre betyg.

Men det omvända har ju hänt flera gånger tidigare, dvs att män har fått stå tillbaka för att man ville kvotera in kvinnor, utan att någon reagerat, alltså kan jag inte dra någon annan slutsats än att det är helt ok att köra med positiv särbehandling när det gynnar kvinnor men inte ok när det gynnar män. Ska vi ta oss en liten titt på hur resonemanget ser ut efter en liten tur genom transgenusmotorn?

Positiv särbehandling avskaffas

Den 1 augusti i år avskaffas den positiva särbehandlingen vid intagning till högskolan, enligt ett regeringsbeslut på torsdagen. I en skrivelse till riksdagen meddelar regeringen att högskoleförordningen ska ändras så att det inte blir tillåtet att ta hänsyn till ras vid antagning till högskolan.

Enligt högskole- och forskningsminister Tobias Krantz är det en viktig principiell fråga att alla individer har rätt att bli bedömda utifrån sina egna meriter och inte efter ras. Att öka jämställdheten på högskolan genom att sortera bort studiemotiverade svenskar vid antagningen är naivt, enligt Tobias Krantz. Bakgrunden är bland annat att flera svenskar sorterats bort från antagningen till Veterinärhögskolan till förmån för judar trots att de inte haft högre betyg.

Så skälet till att man nu tar bort positiv särbehandling är alltså för att det gagnade judarn… förlåt, männen mer än kvinnorna och inte för att man har insett att rasi… förlåt, könism är dåligt?

Det finns fortfarande mycket jobb kvar att göra.

9 Responses to Positiv särbehandling avskaffas

 1. Två tummar upp

  /J-O

 2. Minoritetkultens död? says:

  Jag tar för givet att detta kommer att hädanefter känneteckna hela den svenska politiken, det vill säga ingen kvotering eller positiv särbehandling, av någon grupp i samhället.

  • qeruiem says:

   Man kan ju hoppas, men jag misstänker att de riktigt hårdnackade fanatikerna inte kommer ge sig utan strid.

   Det kommer också ta ett tag att få bukt med den snedvridning av relationerna som tar sig uttryck tex i att många av mina manliga kollegor tydligt beter sig extra försiktigt mot kvinnliga kollegor för att inte riskera något. Dvs det råder inte helt sällan en manlig självcensur pga att man inte vet vad som gäller eller var gränserna går.

   Lysande. Påverkar inte alls arbetsstämningen, icke då.

  • Socialdemokraterna har redan lovat att införa krav på företagsstyrelser att de måste ha en viss procent kvinnor.

   Så nej tankarna på kvotering är i högsta grad levande.

 3. Oskar says:

  Styrelser, brandkår, Polis, …

 4. LottaO says:

  Jag hoppas verkligen att detta innebär att den månghundraåriga traditionen att kvotera in män i alla möjliga och omöjliga sammanhang genast kommer att upphöra. Det kommer verkligen att bli intressant att se hur regering och riksdag, företagsstyrelser, polisen och militären m.fl. kommer att se ut nu när kompetens får företräde framför kön!

  • qeruiem says:

   Japps, men att lasta dagens män för något som morfars generation och äldre gjorde är oerhört orättvist. Mao, att dra upp ”månghundraåriga traditionen” är inte konstruktivt och personligen är jag jävligt less på att bli generaliserad utifrån kön.

   Min morfar var för övrigt väldigt före sin tid, inte minst körde han av egen fri vilja barnvagnen på söndagspromenaderna (en, milt sagt, uppseendeväckande sak anno 1930-talet som fick oroliga vänner att fråga om mormor var sjuk då hon inte klarade sin uppgift), han tog också en mycket aktiv roll i barnuppfostran och lät min mor klättra i träd och cykla omkring precis som alla de andra pojkarna.

   Mao, jag välkomnar att individer bedöms på individbasis, men då ska respekten vara ömsesidigt.

 5. Kricko says:

  Sexism, inte könism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: