Peanut Gallery: Rättsmedvetandet

Föräldrar ska bli skadeståndsskyldiga när deras minderåriga barn begår brott, barn under 15 ska kunna drogtestas utan föräldrarnas medgivande och immaterialrättsbrott ska bekämpas hårdare detta trots att hårdare tag inte ger färre brott.

Man beter sig som om populasen är kriminell i sitt innersta och därmed måste hållas kort och glömmer därmed totalt att en fungerande rättvisa är beroende av att medborgarna samarbetar (om ni inte tror mig, prova att köra bil i Italien).

När man ignorerar medborgarnas åsikt och driver igenom allt mer världsfrånvända lagar och förordningar utan att tänka på effekterna eller lyssnar på kritiken så kommer respekten för lag och ordning vattnas ur.

Lika illa är det på upphovsrättssidan. ATCA innehåller förvisso inget krav på three strikes-regeln, men enligt de läckta dokumenten är det fortfarande ett möjligt scenario. Samtidigt blir situationen allt värre i Storbritannien…

Rättssäkerheten krymper allt mer och med det eroderar också folks rättsmedvetande, en samhällsskada som kommer ta år, kanske generationer, att reparera. Vilken bild av rättssäkerhet tror ni dagens tonåringar får när staten i princip utgår från att de är kriminella och där ingen verkar beredd att försvara dem?

Därför behövs Piratpartiet!

5 Responses to Peanut Gallery: Rättsmedvetandet

 1. Rickard says:

  Riktningen inom rättsområdet är ju inte direkt präglad av dialog och samarbete. Jag tycker att situationen liknar överauktoritärt föräldraskap, d.v.s. för Ask och Bodström handlar det inte om att skapa ett genomtänkt rättssystem, utan att visa vem som bestämmer.

 2. MrPerfect72 says:

  Hur tycker du att polisen ska ingripa foer att hjaelpa underaariga drogmissrukare?

 3. MrPerfect72 says:

  Vem baer ansvaret foer ett barn? Alla eller de som fostrar barnet eller de som faar hoera att de aer en gubbdjaevel eller kaerringdjaevel?

  Hur vill du praktiskt kunna hjaelpa ett barn som raglar runt drogad paa stan?

  • qeruiem says:

   Det finns gott om undersökningar som visar att tex kvarterspoliser, skolvaktmästare och andra vuxna som på daglig basis interagerar med ungdomar gör att många ungdomar på glid kan få det stöd och den hjälp de behöver och även att ungdomar får vuxna förebilder som de kanske inte alltid får hemma (tex en ersättare för pappan för de barn som växer upp med ensamstående mödrar osv). Förr fanns det mao ett bättre skyddsnät i form av vuxna som kunde hjälpa till att förklara vad som var rätt och fel på ett tidigt stadie. De roller har samhället allt mer prutat bort för att spara pengar.

   De sociala myndigheterna fungerar inte heller helt bra idag och det kan ta lång tid innan ett barn får hjälp och ju senare hjälpen införs, dess mer resurser kommer det kräva så det blir en ond spiral. Inte ens föräldrar som ber om hjälp får alltid hjälp inom rimlig tid, så samhället har sedan länge låtit bli att ta sitt ansvar. Nu försöker man ”lösa” detta med våld och tvång, vilket förmodligen kommer förvärra snarare än förbättra situationen.

   Aftonbladet publicerade en bra artikel om det idag.

 4. Pingback: Polisen borde jaga riktiga brottslingar i stället! « Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: