Bodström på nya äventyr!

Bodström ger sig inte, folket ska övervakas!

Genom vårt medlemskap i EU är Sverige skyldigt att som svensk lag införa de direktiv som unionen antagit förutsatt att de tillkommit på ett formellt korrekt sätt och inte strider mot grunderna för det svenska statsskicket.

Ett sådant direktiv är det om lagring av trafikuppgifter, det s.k. datalagringsdirektivet. Det antogs den 15 mars 2006. Direktivet syftar till att harmonisera medlemsstaternas skyldigheter vad gäller lagring av trafikuppgifter som har stor betydelse i samband med bl a utredningar av gränsöverskridande brottslighet. Det handlar bland annat om vem som har haft mobilkontakt med vem, när och var det skett. Ett bärande syfte med lagen är alltså att kunna lagföra och döma personer som ägnar sig åt grov kriminalitet som narkotikahandel, människosmuggling och terroristverksamhet. Men trafikuppgifter är även absolut nödvändigt för att svensk polis ska kunna klara upp våldtäkter, mord och andra grova brott i Sverige.

Med tanke på att det är ”absolut nödvändigt” för att polisen ska klara upp ett otal brott så frågar jag mig hur de lyckades förr? Ringde de Saida? Jag kan inte tycka annat än att den här mannen är ett direkt hot mot Svensk demokrati och medborgarnas frihet.

Andra som också skrivit om det är Anna Troberg, Farmor Gun, Futuriteter och Webhackande.

15 Responses to Bodström på nya äventyr!

 1. Alternativt flyttar de lite resurser från utredning av fildelning till att lösa lite riktiga brott.

  Så slipper de läggas ner i brist på bevis eller spaningsuppslag.

  Men jag håller med Bodström är ett hot mot demokratin och borde utvisas. Sedan Emil i lönnebergas tid så kan vi ju inte längre hävda att ”Amerikanerna har väl inte gjor oss något ont”, så han ville ju så gärna till USA skicka dit honom och låt dem behålla honom.

  Mvh

  /J-O

  • qeruiem says:

   Va? Nä! Nu talar du galet! Då går ju kulturen under, fattaruväl? 😉

   Tänk vad mycket pengar vi skulle ha över om alla dessa galna idéer stoppades i tid, vad kostar tex inte all så kallad ”säkerhet” på flygplatserna per år? Då kanske de skulle ha råd att laga vår väg lite mer permanent så den inte frös sönder varje vinter. För att inte tala om att vi skulle få en lite större slant över till all denna vård, skola och omsorg som politikerna älskar att orera om i tid och otid…

 2. Mollemand says:

  What I really miss is a dialogue with this guy, where he gets to explain why his ideas will work even though sanity and science dictates otherwise.

  I would love for him to define:
  – terrorism
  – organized crime
  – cyber crime
  – national threats
  – trafficking
  – child pornography

  … and then describe how in his enigma of a mind, his laws will have any impact on these – with any foundation in (unbiased) research ???

 3. steelneck says:

  Vad kan det bero på att han har så svårt med oskyldighetspresumtionen, kan det bero på att han är sig själv närmast?

  Om vi frågar en hederlig människa om världen blir säkrare av att vi övervakar just honom, så kommer han svara Nej, han är ju hederlig.

  Ja, jag tycker också att han är ett hot, farligare än binLadin för att låna Guillous ord.

 4. Jay says:

  Väl skrivet.
  Bodström och hans gelikar borde ta ett steg tillbaka och ta en blick på vad dom egentligen gör, dom slaktar demokratin för att skydda oss mot demokratins fiender.

  Vilket är egentligen det största hotet mot demokratin ?, dom få som attackerar den utifrån eller dom många som skär bort bit efter bit från insidan allt med presumptionen att det ska skydda oss mot ‘dom andra’?

 5. minata says:

  Jag vill påminna att Thomas Bodström(S) är på plats ett på socialdemokraternas Stockholms Läns riksdagslista och den, som justitieutskottets ordförande, är given som justitieminister i en RödGrön regering. Vad Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser i sakfrågan hör inte hit ty om dessa två partier får ett Miljödepartemnt respektive ett Socialdepartement är de tysta om Datalagringen är kvar som en fråga vid ett skifte av makten.

  Summa: det är partiet med stort S som driver frågan till KU!

 6. HugeHedon says:

  Hej,

  > Med tanke på att det är ”absolut nödvändigt” för att polisen ska klara upp ett otal brott så frågar jag mig hur de lyckades förr? Ringde de Saida?

  Mark Klamberg har synpunkter på detta, och argumenterar faktiskt /för/ direktivet (om än med brasklappar) här:

  http://klamberg.blogspot.com/2010/02/att-vacka-nya-argument-infor-eu.html?showComment=1266519958879#c2342048570877350601

  Klamberg skriver:

  Om jag tvingas ta ställning så kan jag likväl se varför lagringen behövs.

  — Viktiga brottsutredningar som hittills kunnat genomföras riskerar att bli omöjliga att genomföra i framtiden. Det beror på att kommunikation som tidigare fakturerades per samtal (och därmed registrerades) i allt högre grad sker via internet och/eller betalas enligt flatrate-taxa. Detta rör naturligtvis inte den stora massa av brott som hastighetsöverträdelser, snatteri eller krogslagsmål. Däremot kan det vara avgörande för en liten mängd, men allvarliga brott, som mord och narkotikahandel. Det går inte att efter brottet inträffat att börja lagra uppgifter utan det måste ske före brottet inträffat. Problemet är att man kan inte förutse brott och därmed drabbar lagringen alla.—

  Kommentarer?

  • qeruiem says:

   Att det inte är så verkligheten kommer fungera eftersom det är alldeles för lätt att komma undan sådan spårning, så i slutändan kommer det helt enkelt kosta mer än det smakar. Som en ren bieffekt riskerar vi dessutom missbruk av de här möjligheterna där vanliga, hederliga medborgare drabbas i stället.

   • HugeHedon says:

    Ok, det kommer gå att komma undan spårning även om datalagringsdirektivet implementeras, t.ex m.h.a i2p. Detta torde vara (eller komma att bli) vanligt i samband med organiserad och/eller välplanerad brottslighet. Så datalagringsdirektivet kommer många gånger vara utan effekt.

    Men jag tycker att det är svårt att verkligen helt underkänna datalagringsdirektivet med hänvisning till att alla brottslingar kommer kunna använda anonymiseringtjänster o.s.v.
    Folk, även brottslingar (särskilt kanske i samband med ”primitivare” impulsartade brott såsom våldtäkter och dråp), kommer nog fortfarande använda mobiltelefoner och internet lite halvslarvigt (som normalt är än så länge), d.v.s övervakningsbart. D.v.s många gånger *kommer* det att fungera.

    (Eller kan man argumentera emot detta?)

    Klamberg påpekar då att vi ser en ökad kommunikation med internet och flat-rate-telefon-abonnemang (och kanske anonyma mobilabonnemang?) på bekostnad av traditionella fakturering-per-samtal-abonnemang.

    Och då infinner sig alltså argumentet: Kommer viktiga brottsutredningar som hittills kunnat genomföras riskera att bli omöjliga att genomföra i framtiden? Kan vi åtgärda detta m.h.a datalagringsdirektivet?

    Alltså: Kommer polisen m.h.a datalagringsdirektivet fortsätta att kunna lösa våldtäkter som de annars inte skulle kunna fortsätta att lösa?

    Hur argumenterar man kring detta? (Och nej minata, jag är inte intresserad av dina tokerier 🙂 )

    Försöker också för tillfället få hjälp med att resonera kring dylik argumentation på PP:s forum: http://forum.piratpartiet.se/Topic201146-10-1.aspx

    • qeruiem says:

     Det finns en viktigare frågeställning som jag ser det och det är att fundera på om man kan förhindra brott i stället för att rikta in sig på att lösa dem när de genomförts. Ett sådant exempel som visat sig fungera bra är tex kvarterspoliser och just den typen av brott som verkar minska när polisen syns ute bland folk (kvarterspoliser, patrullerande poliser etc) är just den typen av impulsbrott som du tar upp.

     Tyvärr verkar det inte hjälpa att det finns drösvis av forskning som visar på detta samband mellan synliga poliser och minskning av våldsbrott, allt fler poliser jobbar med administrativa uppgifter och allt färre poliser är ute i ”verkligheten”. Antalet mindre samhällen som bara har närvarande poliser dagtid (om ens alls) ökar stadigt och polisens uppgift att förhindra brott har kommit på efterkälken.

     Erfarenheter från Tyskland visar på att datalagringsdirektivet har andra effekter som tex självcensur (man ringer inte känsliga samtal till läkare etc) så jag är inte säker på att datalagringsdirektivet är en samhällsvinst i slutänden. Till råga på köpet innebär det att det blir oerhört svårt att vara anonym om man tex vill tipsa en reporter eller lägga upp dokument (tex om ACTA) på Wikileaks eller liknande saker, så jag kan mycket väl tänka mig att ett införande av datalagringsdirektivet slutar med en samhälleligt katastrofal nettoförlust.

     • HugeHedon says:

      Fler poliser låter bättre än tvångsdatalagring av medborgarnas kommunikation, även om det kanske är ännu dyrare rent ekonomiskt.

     • HugeHedon says:

      Du nämner undersökningen från Tyskland, och problematik kring källskydd/meddelarskydd o.s.v.

      På sikt kanske folk i gemen använder i2p för dessa ändamål.

      Jag antar att det är tänkbart att datalagringsdirektivet i framtiden kommer behöva kompletteras med att polis och myndigheter skall ha rätt att tilltvinga sig folks i2p-identiteter (eller hur det nu funkar) och krypteringsnycklar etc. Eller krypteringsförbud helt enkelt.. Ugh.

 7. minata says:

  Socialdemokraterna står på polisen sida och Piratpartiet står på brottslingarnas sida.

  • qeruiem says:

   Ah. Nu känner jag igen dig igen. Din förra kommentar var så pass nyanserad att jag ett tag undrade vad som hade hänt. Skönt att veta att allting är sig likt. 😉

 8. Vi vet ju sedan lång tid tillbaka att Minata gör sitt bästa för att platsa in på kandidatlistan för tänkbara och pålitliga lägervakter i det kommande ”1984”.
  (OBS IRONI?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: