V och datalagringsdirektivet

Så har då V äntligen öppet berättat var de står angående datalagringsdirektivet, här skriver de att:

Datalagringsdirektivet är ett direktiv från EU som ger internetleverantörer och mobiloperatörer skyldighet att lagra abonnemangsdata. Vänsterpartiet är motståndare till direktivet, både i Sverige och på EU-nivå. Dels på grund av den integritetskränkning det innebär men också eftersom bristen på rättsäkerhet är uppenbar. Vänsterpartiet har nu gjort en överenskommelse med S och Mp om hur datalagringsdirektivet ska hanteras vid en rödgrön valseger. Detta med anledning av att Sverige har blivit fällda av EU domstolen för att direktivet ännu inte implementerats i Sverige.

– Vi anser inte att man kan strunta i EU-domslutet mot Sverige. Det är inte ett ansvarsfullt agerande att som nuvarande regering skjuta upp implementeringen och hoppas på att slippa hantera de politiska konsekvenserna, säger Alice Åström, gruppledare i riksdagen och vice ordförande i Vänsterpartiet.

Jag tycker det här är lika uselt som Miljöpartiets dåliga ursäkter och att min kritik mot Miljöpartiets yttrande i frågan är lika relevant för V. Man kan visst strunta i dumheter som kommer från EU-håll, We rebuild konstaterar att det tydligen gått utmärkt både i Rumänien och Bulgarien. Tänka sig…

Mark Klamberg konstaterar också att det går alldeles utmärkt även för Sverige att fortsätta förhala direktivet och att det finns goda möjligheter att agera rättshaverist. Så när Vänsterpartiet säger ”Vi anser inte att man kan strunta i EU-domslutet mot Sverige” så är det förstås klart att de har full rätt att anse det, men vad jag förstått har de helt enkelt fel.

Det går alldeles utmärkt att strunta i det och vara allmänt motvalls för att slippa införa det, det största problemet är inte att det inte går, det största problemet är att alla våra partier av olika orsaker VILL införa direktivet. Av olika skäl tycker de att det är helt ok att:

 • Alla dina telefonkontakter registreras och sparas i minst ett halvår.
 • Alla dina SMS-kontakter registreras och sparas i minst ett halvår.
 • Alla dina e-mail registreras och sparas på samma sätt.
 • Alla gånger du varit uppkopplad på Internet från ditt eget abonnemang registreras med klockslag och IP-adress.
 • Varje gång du ringer eller SMS:ar någon, registreras varifrån och klockslag. Det där “varifrån” gäller alltså även mobiltelefoner. Mobiltelefoner blir statliga spårsändare som gör att staten kan ta fram en karta över hur du rört dig i din vardag det senaste året. Staten får alltså tillgång till långt mer information om dig än vad du själv ens kan komma ihåg.

Piratpartiet behövs i riksdagen 2010 som motvikt mot alla dessa övervakningsförespråkare.

8 Responses to V och datalagringsdirektivet

 1. Grå says:

  Så vitt jag förstått har tre länder sagt direkt nej till att införa direktivet och de får inga böter av något slag. Varför skulle inte Sverige kunna göra samma sak?

  • qeruiem says:

   För att vi har sju stycken plötslig förlust av information partier i vår ojdå, lite mer förlust av information riksdag som tänker med men vad är det med informationsöverföringen idag? som vi vanliga människor brukar använda för att sitta på.

   That’s why.

 2. Micke vK says:

  En tråkig historia. Förstår inte hur vi hamnat i att det skulle vara omöjligt att bråka med EU-direktiv!

 3. Ja, då VAR DET FÖR BRA FÖR ATT VARA SANT.

  Det kändes märkligt att höra (v) och (mp) argumentera mot FRA-lagarna i riksdagsdebatterna. Ännu märkligare var det dock att höra borgerligheten argumentera för FRA-lagarna. De går ju emot allt vad borgerligheten säger sig stå för.

  Att nu (v) och (mp) bekänner färg är då inte så förvånande. De spelade bara ett spel, och menade aldrig allvar.

  Att kohandla om de mest grundläggande frågorna i en demokrati, visar att de inte tror på demokrati mer än ett verktyg att föra oss gräsrötter/medborgare bakom ljuset. Samma sak gäller även numera den s.k borgerligheten.

  Någon som vet i detalj vad Alice Åström o Lage o Co fick i gengäld av (s) för att böja sig i denna fråga!?

  • qeruiem says:

   Det är en sak som jag också undrar över. Eftersom ministerpost verkar vara nån slags helig gral så kan jag tänka mig att målet för Mp och V är att få vara med i regeringen på riktigt och inte bara vara fristående stödpartier.

   Men, som sagt, det hade varit väldigt intressant att få veta vad de får i gengäld för att sälja ut vårat privatliv.

 4. Pirat så klart says:

  Storebror har gått samman och visat sitt sanna jag.
  Inget som förvånar någon.

 5. MrPerfect72 says:

  Till Vs foerdel aer dock att de vill ur EU och i detta ljus aer inte V ett daaligt alerativ alls. De haaller avtal som Sverige ingaatt demokratiskt och ber egentligen bara om oekat stoed saa att Sverige kan gaa ur EU och komma bort fraan direktivet. Socialism via V skulle m.a.o. gynna Piratpartiets ide.
  MVH
  MrPerfect72
  Medlem av http://www.aktivdemokrati.se

  • qeruiem says:

   Jag är inte riktigt säker på att jag hänger med i dina argument men rent generellt tar PP inte sida vad gäller huruvida Sverige ska vara med i EU eller inte. Vi jobbar med det vi har framför oss och eftersom EU råkade vara framför oss 2009 så röstade vi in CE (med Amelia som Pirat #2, när som helst, pga Lissabonfördraget) så han kunde driva våra frågor inom EU med.

   Hade Sverige inte varit med i EU hade det gått bra det med. Då hade vi förmodligen jobbat med att antingen sprida PP’s idéer till andra länder eller drivit opinionen hårdare inom Sverige. Förmodligen både och.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: