Miljöpartiet och förnyelsebar politik

Erik Thor på bloggen Solidaritet och indie var upprörd över att Piratpartiet i starka ordalag kritiserade kompromissen om datalagringsdirektivet.

Vidare frågade han att ”Vi [Miljöpartiet och Piratpartiet] är på samma sida, varför ska ni lägga mer tid på att kritisera oss än S, FP, KD, M, C, och de partier som faktiskt är positiva till datalagringsdirektivet?”, vilket jag bemötte här. Detta kommenterade Erik med:

Som sagt. Vi har inte sålt ut vår egen ställning i frågan, vi har kompromissat så gått det går med sossekollossen men vi är inte för datalagringsdirektivet och kommer jobba aktivt för att avskaffa det även i framtiden. Hur mycket väntar ni er att vi ska göra med 4%?

Jag började skriva en kommentar till kommentaren, men den ville inte hålla sig så pass liten att den fick plats som kommentar, därför gör jag en ny blogpost av mitt svar.


Jag tycker det är rätt ironiskt att Erik, aktiv Miljöpartist, frågar mig vad de ska göra med sina 4%. Nu fick Miljöpartiet faktiskt 5.24% och 19 mandat, men det är icke desto mindre ironiskt att han frågar en Piratpartist, vars parti fick 0.63% i samma val. Behöver Miljöpartiet coachning i praktisk opinionsbildning?

Vad kan man göra som ett litet parti? Protestera! Skapa opinion. Det har Piratpartiet gjort sen 2006 och det har lönat sig, så pass bra att vi numera har en, snart två representanter i EU och detta utan en spänn i partibidrag.

Vad kan Miljöpartiet, med 19 stolar i riksdagen, göra? Hur mycket som helst! Till att börja med kan ni blankvägra! Hota med att hellre låta Sverige styras av en minoritetsregering än att gå med på att fortsätta montera ner integriteten och visa lite jävlar-anamma i stället för att fortsätta resan mot en totalitär övervakningsstat! Säg åt Sahlin med vänner att om de inte ställer upp på att skrota datalagringsdirektivet så kommer ni ramponera varenda omröstning i riksdagen.

Med stor sannolikhet kommer balansen i riksdagen vara så delikat att det räcker med att Mp bestämmer sig för att vara motvalls för att göra regerandet till en direkt plåga för Mona och om även C skulle tänka om (det finns rätt stark intern kritik mot hur C sköter sig i just integritetsfrågorna så det är inte alls ett osannolikt scenario) och sätter sig på tvären så skulle det förmodligen vara möjligt att mer eller mindre lamslå hela riksdagen i protest.

Strategi är konsten att vinna ett krig, taktik är konsten att vinna ett slag

Dagens partier verkar totalt sakna en långsiktig stategi, i stället har man bara kortsiktiga taktiker för att vinna nästa val och pga detta saknar man helt möjligheten att se lite längre än en valperiod i taget. Taktiskt kanske det finns poänger med att ”sprinta för valet”, men strategiskt och långsiktigt är det katastrof för Svensk politik.

Valdeltagandet var ~90% i allmänna val fram till och med 1985, sen valet 1998 har det nätt och jämt hållit näsan över 80%-nivån, medlemsantalet sjunker i Svenska partier och ingen, INGEN, jag känner försöker längre försvara något riksdagspartis politik. Även de Miljöpartister jag känner har tystnat en efter en allt eftersom de insett varthän det barkar, engangemanget på gräsrotsnivå är mao katastrofalt lågt inom alla partier och politikerföraktet blir allt mer utbrett.

Det jag tycker är mest anmärkningsvärt är hur profillösa småpartierna (inklusive Miljöpartiet) blivit, hela debatten har blivit Mona Sahlin versus Fredrik Reinfeldt som ibland låter sina sidekicks ta en eller annan fråga. Kanske inte så konstigt att fyra av våra riksdagspartier ligger och balanserar farligt nära 4%-spärren eller att SD knackar på dörren och vill in. Miljöpartiet ligger förvisso just nu på betryggande avstånd från gränsen, men efter det senaste utspelet om att man lydigt kommer rösta som Fru Sahlin önskar så skulle det inte förvåna mig om innehållet sjunker ihop något under transporten.

Jag har iofs aldrig röstat på Mp (mestadels pga åsikterna om kärnkraft), men jag tyckte det var trevligt när det kom in ett uppkäftigt parti med lite jävlar anamma. Det Mp som sitter i riksdagen idag har dock fullkomligt acklimatiserat sig. Tyvärr. Det gamla Mp hade fanemig inte beklagat sig över ”Hur mycket väntar ni er att vi ska göra med 4%?”, de hade visat hur mycket man kan göra!

När du mao säger ”vi gillar inte datalagringsdirektivet och kommer göra allt för att jobba för att bli av med det, men tills vidare kan vi inte göra så mycket mer än såhär.” så snackar du dynga. Ni kan men ni vill inte! Förmodligen, gissar jag, för att inte stöta er med Fru Sahlin så ni inte får vara med när ministerposterna delas ut.

Så har ni sålt er i frågan eller ej? Personligen får du kalla det vad du vill och jag skiter faktiskt i det, det som spelar roll är att det inte är ni som betalar priset för eran uppgörelse inom vänsterblocket. De som drabbas är oskyldiga medborgare som kommer att betraktas och behandlas som potentiella brottslingar.

Jag trodde Miljöpartiet var bättre än så. Jag hade fel.

Pingat på Intressant.

7 Responses to Miljöpartiet och förnyelsebar politik

 1. Roland Eriksson says:

  Visst är det bedrövligt att inget riksdagsparti bryr sig om landets innevånare. Jag har röstat på MP tidigare, men numera är det PP som gäller.
  Hoppas bara att PP inte visar samma tendenser efter ett tag vid köttgrytorna, det ligger nog dess värre i den mänskliga naturen att låta sig korrumperas.
  Fast PP kanske kan visa sig annorlunda än gammelpartierna, och skapa lite holmgång bland riksdagens försoffade jasägare som bara tycks vända kappan efter vinden som partiledningarna låter blåsa.

  MVH
  Roland Eriksson

 2. Grå says:

  Det verkar finnas en inbyggd tendens bland partier att förlora sin egenhet, kampvilja och liknande efter ett par omgångar i riksdagen.
  Jag tror personligen att det har att göra med att ett parti som kan räkna med platser i riksdagen ”kapas” av yrkespolitiker som tränger undan de engagerade amatörerna.
  Jag lovar att om PP visar samma tendens efter ett tag hoppar jag direkt av. Men det får framtiden utvisa. PP är uppbyggt väldigt annorlunda jämfört med övriga partier, och kanske lyckas undvika förbannelsen.

 3. Christer says:

  Bra artikel!

  Men –
  Försök gärna undvika formuleringar som ”jag skiter i” om du vill ha fortsatt dialog… för vi vill väl helst se ett lappkast från MP?

 4. qeruiem says:

  Roland & Grå: Jag tror, och hoppas, att PP kommer bli lite mer självreglerande i och med att hela partiet står på en grund av internkommunikation med partiledare och styrelsemedlemmar som i princip dagligen har kontakt med gräsrötterna och att denna kontakt ska förhindra att pirattoppen och gräsrötterna (gräspiraterna?) glider ifrån varandra så pass flagrant som verkar vara fallet i många (alla?) andra partier.

  Det är givetvis så att även PP idag har lite av en skiktad struktur med klickar som har mer kontakt med varandra än med resten av piraterna, men det vore ju omöjligt för tex Rick att kommunicera intimt med samtliga aktiva pirater. Förhoppningsvis kommer dock tex medlemsomröstningarna om riksdagskandidaterna och annan direktpåverkan bestå och därmed förhindra att skutan blir kapad av broilers.

  Christer: Mycket sant. Jag ber härmed Erik och övriga om ursäkt och ska försöka undvika liknande verbala klantigheter i framtiden. Och ja, helst vill jag att Mp ska hitta modet att säga ”Nej!” så det skakar om hela riksdagen. Den dagen öppnar jag en Nils Oskar god lager, en Spitfire eller annan fin öl och klappar mig själv på axeln för att jag förhoppningsvis blev i alla fall en av alla små tuvor som till slut välte övervakningslasset. 😉

 5. Erik Thor says:

  Ett exempel på parti som aldrig är beredd att kompromissa och som alltid bråkar är ju vänsterpartiet. Efter alla dessa år i opposition, vad har de åstadkommit rent politiskt? Hur har de opinionsbildat eller påverkat samhället?

  Jag tror inte du har bedrivit konkret politik under någon längre tid, så jag vet inte om du har makten att bedöma i den här frågan.

  Det handlar inte om mesighet, jag kan bråka som fan, och jag gör det just nu i några demokratifrågor som kommer behandlas på grön ungdoms riksårsmöte i helg, och det är viktigt att stå upp för sina principer, och jag har redan sagt att MP borde bli bättre på det, i mitt startinlägg om detta. Men ibland behöver vi se att vi behöver driva just konkret politik – vi behöver frigöra oss från sossarna – vi behöver bryta dagens blockpolitik, kanske inte idag men efter valet kommer vi behöva diskutera det högt – särskilt om resultaten är mer negativa än vi trodde. Vi kan inte riskera att bli som c, fp, kd i alliansen och ätas upp av sossarna för sossarna är ett djupt odemokratiskt parti med värderingar vi inte kan ställa oss bakom, även om vi står närmare dem än andra idag i många frågor.

  Men jag tror inte riktigt du vet hur det är att engagera sig politiskt – rättvisepartiet kör hårt på den modell du har nu och de har inte genomfört ett skit. Man behöver samarbeta med andra och kompromissa fram sin politik för att visa att den fungerar – hur ska man annars kunna få något större förtroende?

  • qeruiem says:

   Klassiskt fall av härskarteknik i den där retoriken.

   I din blog frågade du ”varför ska ni lägga mer tid på att kritisera oss än S, FP, KD, M, C, och de partier som faktiskt är positiva till datalagringsdirektivet?”, du ställde dessutom frågan bland annat direkt till mig och du har fått ditt svar.

   Du har vidare påstått att ”Vi är på samma sida” men det vill jag påstå att vi bevisligen inte är eftersom vi inte är överens för fem öre. Det finns dock ingen orsak för dig att komma med plumpa påhopp och hävda att jag inte vet ”hur det är” för att du inte gillar svaret.

   Tyvärr resonerar du också fortfarande som om integritet och privatliv är en fråga i nivå med bokmoms eller vården och missar totalt att det handlar om grundläggande mänskliga rättigheter:

   Artikel 12

   Ingen må utsättas för godtyckliga ingripanden i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens, ej heller angrepp på heder och anseende. Envar har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden eller angrepp.

   ”kanske inte idag men efter valet kommer vi behöva diskutera det högt”

   Närdå? Efter VILKET val?

   Ni har ett guldläge NU! En rätt stor andel av Sveriges befolkning anser att den ständigt ökande övervakningen är ett hot mot demokratin, hade ni gått ut och verkligen dragit igång stora rabaldret hade ni troligen kunnat plocka rätt många röster även från PP, men i stället får vi bara höra undanflykter och vaga formuleringar.

   Du talar om förtroende, men hur ska ni få förtroende hos väljarna om ni inte tar erat ansvar som folkrepresentanter på allvar? Hur ska ni kunna undvika att gå samma väg som C, Fp och KD om det är viktigare att kompromissa med S än att vara lyhörda för vad som gagnar samhället?

 6. Pingback: V och datalagringsdirektivet « Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: