Svar till Solidaritet och Indie

Solidaritet och Indie skrev idag:

Blivit lite irriterad bara för att så många människor gått på mig som fan om den här frågan och jag ärligt talat inte kan se den stora grejen eller hur vi svikit piratpartister och integritetsälskare genom att lyckas driva igenom till SAP om att vi ska minska tiden data lagras från 3 till 1 år (trots att vi bara har 4% i riksdagen) utan att behöva sälja ut våran ställning i frågan trots detta.


Kan ni svara på det, HAX Rick Falkvinge Full mental straightjacket Anna Troberg Minimaliteter Jakob Dexe och alla andra?

Självklart, kära du. Klart jag kan svara på det.

Är du beredd?

DET ÄR INTE BRA NOG!

Integritet är inte en politisk liten snuttefråga som hur hög bokmomsen ska vara eller om pensionerna ska höjas. Integritet och privatliv är en grundläggande rätt i ett demokratiskt samhälle, utan rätten till ditt eget liv förvandlas samhället till ett överförmyndarsamhälle och just nu demonteras integriteten i ett allt mer rasande tempo.

Kolla in listan hos Opassande, datalagringsdirektivet är inte direkt den första attacken. Vad sägs om lagar som tex:

(Prop. 2002/03:74) Hemliga tvångsmedel — offentliga ombud och en mer ändamålsenlig reglering: Polisen får telefonavlyssna personer som ej är misstänkta för brott, utan bara råkar ha någon form av kontakt med en misstänkt för brott som kan leda till 2 års fängelse, samt för ett antal brott med lägre straffsatser. Polisen får även installera hemliga spionkameror i dessa ”misstänkta bekantas” hem.

Dvs om du har en polare som fildelar (upphovsrättsbrott kan ge två års fängelse) så kan polisen telefonavlyssna dig. Du behöver inte vara misstänkt för något som helst brott, det räcker med att du känner ”fel” personer.

Eller tex:

(Prop 2005/06:177) (Lag 2007:979) Åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott: Polisen får använda hemlig teleavlyssning, teleövervakning, kameraspioneri och hemlig postkontroll utan någon misstanke om brott alls: det behöver bara finnas anledning att anta att en person kommer att begå vissa allvarliga brott.

Så om polisen antar att du kan tänkas planera ett brott har de alltså rätt att kartlägga hela ditt liv. Fint.

Den här är en riktig goding:

(Prop. 2005/06:178; Lag 2007:978) Hemlig rumsavlyssning: Polisen får ta sig in i ett hem i smyg och installera buggningsapparatur med sändare.

Smile, you’re on Candid Camera!

Sen spelar det faktiskt ingen större roll om datat som samlas in enligt datalagringsdirektivet lagras i tre eller ett år, min integritet är kränkt oavsett vilket och datat är förmodligen ointressant redan efter några veckor eller månader. Datalagringsdirektivet är ytterligare ett klavertramp in i den privata sfären och om vi accepterar även det, vad blir nästa sak? Jag kan tänka mig följande vansinniga förslag i jakten på terrorister och kriminella:

 • Obligatorisk GPS-spårning av alla bilar (tror det redan har föreslagits)
 • Registrering av alla livsmedel du köper (man kan tillverka rätt starka bomber från saker som finns på tex ICA eller Coop)
 • Videokamera på offentliga toaletter (används tex av pundare för att få ta en sil i fred)

Solidaritet och Indie säger också:

Vi är på samma sida, varför ska ni lägga mer tid på att kritisera oss än S, FP, KD, M, C, och de partier som faktiskt är positiva till datalagringsdirektivet? För vi bor inte på den sidan..

Nej. Verkligen inte. Inte nu längre. Vi trodde att Mp var på vår sida, men efter denna kovändning kan jag inte se er som något annat än Quislingar. Att du dessutom inte kan ”se den stora grejen” anser jag är direkt skrämmande. Om det är till någon tröst anser jag att samtliga partier i Riksdagen idag är Quislingar, ni var bara de sista att falla.

Det riktigt ironiska är att samtidigt som Sveriges riksdag blir allt mer överens om att datalagringsdirektivet ska införas så blir det allt mer uppenbart att datalagringsdirektivet är ett misslyckande eftersom tex Tyska författningsdomstolen aktivt motarbetar det och Rumänien har sagt blankt nej till det.

Jag hoppas Mp fick bra betalt för sitt svek. Kanske det vankas en ministerpost eller två? Personligen hoppas jag på att det blir en Pyrrhusseger för Mp, det vore i alla fall nån sorts poetisk rättvisa i allt elände.

Skäms.

Pingat på Intressant.

5 Responses to Svar till Solidaritet och Indie

  • qeruiem says:

   Mmmm. Föregångarlandet UK slår till igen. Fast mtp att övervakningskameror på offentliga platser börjar bli poppis även här så är det väl bara en tidsfråga…

 1. Erik Thor says:

  Som sagt. Vi har inte sålt ut vår egen ställning i frågan, vi har kompromissat så gått det går med sossekollossen men vi är inte för datalagringsdirektivet och kommer jobba aktivt för att avskaffa det även i framtiden. Hur mycket väntar ni er att vi ska göra med 4%?

 2. Pingback: Miljöpartiet och förnyelsebar politik « Full Mental Straightjacket

 3. Pingback: V och datalagringsdirektivet « Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: