Säkerhet versus säkerhet

Idag var jag ute och trampade runt mha apostlahästarna när plötsligt vertikalfördelningen av kroppslemmar bryskt kastades om pga akut blankis. Jag dammade i rätt hårt och även fast inget gick sönder (och jag tack och lov undvek att drämma huvudet i gatan) så känner jag mig rätt mörbultad nu. När salig farmor gjorde detsamma vid pass 80 bast klarade hon sig inte riktigt lika smärtfritt undan utan fick lårbenshalsen avslagen. Pga att läkaren som undersökte henne hade lite väl mycket att göra så missade(!) han detta benbrott! Han sa åt henne att ta en smärtstillande tablett och höra av sig om det blev värre.

Farmor var en krutgumma med gamla generationers benhårda tro på läkarkåren så hon haltade runt i tre dagar med bruten lårbenshals tills hennes väninna lyckades övertyga henne om att läkaren nog hade fel, trots att han var läkare, och att hon borde åka tillbaka till sjukhuset och få en ny undersökning. Sagt och gjort, farmor tog taxi(!) till sjukhuset där man snabbt, efter att ha röntgat henne, kunde konstatera att hon aldrig skulle blivit hemskickad och att hennes ben behövde spikas ihop omgående.

Så vad vill jag ha sagt med det här? Jo, statsbudgeten är inte oändlig och varje tossighet i stil med FRA-övervakning, datalagringsdirektivet, kameraövervakning osv tar pengarna från någonting annat! Detta någonting annat kan vara tex just de favoritfrågorna som vård, skola och omsorg som våra folkvalda helst kastar paj om. Medans de i tysthet kastar pengarna i sjön på åtgärder som påstås göra samhället säkrare (fast fan tro’t) så demonterar de en annan säkerhet under fötterna på oss, ivrigt kacklandes om att ”Det är de andras fel!”.

Jag vet vilken säkerhet jag vill ha, för om jag gör om farmors bravad så vill jag inte bli hemskickad med en karta smärtstillande och kommentaren ”Det går nog över, lille gubben”…

One Response to Säkerhet versus säkerhet

  1. Det där med att säkerhet dränerar samhället på resurser är just en tes som jag tjatar om

    http://viktualiebrodern.wordpress.com/2009/11/12/overvakning-leder-till-fattigdom/

    BTW. När jag jobbade på läkarmottagning efter lumpen fick jag lära mig att gamla som ramlar och bryter lårbenshalsen, ofta ramlar *därför* att lårbenshalsen gått av, inte att den går av för att de ramlar. Låter konstigt, men så fick jag höra då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: