Polisövergrepp – del 2

Nu har bloggen tuggarna släppt den kompletta reparerade videon. Det saknas en del partier, tyvärr, men det som finns med räcker utmärkt som det är.

Läs hela storyn här. Såhär ska det fanemig inte gå till!

19 Responses to Polisövergrepp – del 2

 1. Anders Troberg says:

  Så här får det inte gå till!

  Om någon kan gräva fram namn, personnummer, hemadress och liknande på polismännen så ska jag publicera informationen på min webserver. Det är min egen server, så det räcker inte med att skrämma ett webhotell för att ta ned den. Jag kommer antagligen att infoga informationen i en satirisk text, och på så sätt skydda publicering.

  Kontaktinfo till mig finns på http://rpglab.net/troberg

  • qeruiem says:

   Jag håller förvisso med om att det här är fördjävligt, men frågan är om det hjälper att ge sig på enskilda poliser. Visst, de är uppenbarligen rötägg, men det stora felet, som jag ser det, är att hela skiten är ett systemfel.

   Eller för att citera Oskar Swartz:

   Bakgrunden är följande: 1988 bestämde Sveriges riksdag att en person skall kunna straffas för vad personen gör med sin egen kropp. Om man ätit viss mat eller på annat vis fört in något visst ämne i sin egen kropp skall denne bötfällas. […] 1993 gjorde Sverige riksdag en fars av sig själv genom att skärpa den där lagen på ett vis som medvetet urholkade våra rättigheter. […] Riksdagen […] gjorde det möjligt att makttrakassera vem som helst. Som killen i tunnelbanan, en medborgarjournalist.

   Så visst är det illa att enskilda polismän beter sig såhär, men det som är åt helvete är att de har mandat i lagen att använda sånt här som maktspråk!

   • Anarkiftw says:

    Bara för att det är fel på systemet skall inte enskilda individer komma undan.

    Dels har enskilda polismän har ett individuellt ansvar att bete sig korrekt och följa de lagar och regler som på pappret gäller.
    Självklart bör de få ta ansvar för sina egna handlingar om det är möjligt att vaska fram vilka de är.

    Alla medborgare får ta konsekvenserna av sitt handlande, varför skulle detta inte även gälla poliser i tjänst?

    Dessutom så är det givetvis en bra ide’ att försöka statuera exempel på dessa poliser.
    Kanske fler rötägg börjar behandla medborgarna med sunt förnuft och respekt om det visar sig att deras beteende kan få konsekvenser.
    Detta har historiskt approximativt aldrig tidigare hänt och därför beter de sig maktfullkomligt idag.

    Jag håller för övrigt med Oscar, men det finns dessutom gott om andra godtyckliga grunder att släpa iväg folk och slänga dem i häktet över natten.
    Är det helg och kväll säger de att du var full och störande t.ex. och du kan aldrig motbevisa dem. De kommer avsiktligen inte testa din promillehalt.

    Kanske borde börja aktivt i grupp söka upp dem och hela gruppen fotar, filmar, anmäler och vittnar mot dem om de sätter igång att hota?

    I teorin kanske medborgare kan göra ett envarsgripande av polismän som uppenbarligen bryter mot lagen, modell hålla ned dem på marken och ringa efter ”riktiga” poliser, men det är nog verkligen inte att rekommendera då det i praktiken skulle gå åt helvete när utredningen går igång och 15+ medborgares filmer, foton, ljudupptagningar och vittnesmål står mot 2 polisers ljug.

    • Anders Troberg says:

     ”Kanske borde börja aktivt i grupp söka upp dem och hela gruppen fotar, filmar, anmäler och vittnar mot dem om de sätter igång att hota?”

     Bra idé, lite som Biafras ”Camcorder Truth Jihad”. Kör hårt.

     Se till att ha med er utskrifter av de lagar som tillåter er att filma/fota, och ha läst in er på dem i förväg. Ge inte vika, men var lugna och sakliga.

   • Anders Troberg says:

    De här gick över lagens gränser. Deras insinuationer var direkta hot och att de tvingade killen att radera det han hade plåtat var långt utanför lagens råmärken.

    Visst borde man gå på systemet, men det är sällan effektivt. Att gå på enstaka rötägg är dock effektivt, och leder normalt sett till ett av två resultat:

    * Organisationen vill skydda sig själv och offrar rötäggen. Rötäggen är borta, bra!
    * Organisationen vill skydda rötäggen och tar på sig ansvaret i form av ”bristande rutiner” och liknande. De får press på sig att förbättra, och de ansvariga får däng internt, vilket också är bra!

   • anarkiftw says:

    De skall följa lagar och regler och bemöta medborgarna med respekt.

    Enskilda polismän har ett personligt individuellt ansvar och deras handlingar kan inte avfärdas med att skylla på systemet på samma sätt som en lägervakt inte kan skylla på att han följde order då han avrättar fångar.
    I lägervaktens fall fick han dessutom antagligen verkligen ordern, medans i polisens fall säger reglerna i systemet inte att de skall bete sig på detta sätt.

    Självklart skall de om det går ställas till svars för sina egna brottsliga handlingar.

    Alla myndiga medborgare, inklusive poliser i tjänst, måste vara beredda att ta konsekvenserna av sina egna handlingar.

    Allt annat är trams.

 2. Pingback: Aina spanar och bängen trålar. I tunnelbanan går ingen säker « Röda Linjen

 3. Pingback: Rättssäkerhet på undantag, del 2 // Skivad lime

 4. 420 says:

  Ett känt fenomen för cannabisbrukare.
  Nu senast Operation Gåsen

 5. Bosse Batong says:

  Oerhört korkat av piratrörelsen och bloggosfären att börja ge sig på enstaka poliser för att få utlopp för sin frustration över vad som är ett systemfel, det är ungefär som när militanta veganer attackerar anställda på McDonalds, PR-mässigt idiotiskt, ungefär som när folk i Rosengård gick man ur huset och jagade bort reclaimarna när de började mucka med farbror haffa.

  De flesta poliser är faktiskt sjyssta och många sysslar med fildelning själva (löper ju mindre risk än svensson att åka fast om inte annat, precis som för fortkörning) och det är oerhört viktigt att inte skapa en situation där polisen i gemen kommer att vilja jävlas med oss pirater under kommande valrörelse, på gator, torg och när/om vi måste anmäla gammelpartigängare för att ha gömt undan valsedlar igen.

  • qeruiem says:

   Jodå, jag har också poliser i min bekantskapskrets och det är inget fel på dem så man ska verkligen försöka komma ihåg att det här är några individer som ställer till det (som vanligt). Samtidigt är det också så att det är fel på systemet och många övertramp resulterar aldrig i några åtgärder (Göteborgsdemonstrationerna, någon?) och när systemet inte fungerar så blir man rätt maktlös.

   Så vad gör man? Hade han anmält dem ”som man borde” hade det troligen blivit ignorerat, eller i bästa fall halvhjärtat utrett och sen nedlagt. Nu blir det i stället total uthängning vilket förstås inte heller är bra, men samtidigt så hade poliserna inte drabbats om de hade skött sitt jobb korrekt.

   Det är lite av en lose-lose-situation, helt enkelt.

  • Anders Troberg says:

   Om det är enstaka poliser som missköter sig så är det väl ännu viktigare att hänga ut dem personligen, så att inte de bra poliserna drabbas?

   • qeruiem says:

    Mja. Rent generellt så anser jag att eftersom vi avskaffat skampålen i Svenskt rättsväsende så ska inte Internet bli en ny skampåle, speciellt som bevisningen inte alltid är så lysande stark (även om det här fallet är ett undantag).

    Jag ser mycket hellre att det skapas en ny myndighet som utreder polisen på ett bra sätt så att inte byborna ska behöva uppviglas med facklor och hötjugor varje gång en polis beter sig svinaktigt. ”Oskyldig till motsatsen är bevisad” bör gälla alla, även poliser…

 6. Pingback: Untitled « 301 – Christofer Andersson

 7. Pingback: ”Ofredande” att fotografera poliser? « 301 – Christofer Andersson

 8. MrPerfect72 says:

  Intressant.

  ”Innan medborgarna kontrollerar staten med teknologi kommer staten kontrollera medborgarna med den.”
  Patrik Fridén
  Kaella: http://aktivdemokrati.se/

  Kanske vi nu ser att medborgarna kan boerja kontrollera staten och polismaketen (att foelja sina egna lagar och regler) med teknologin. 🙂

  • qeruiem says:

   Jag tror att du gav mig dagens blogämne. Det är inte så att jag lider brist på dem (min hög med utkast ökar hela tiden), men det där gav mig en spin-off av rent misstag. 🙂

 9. Pingback: Rättssäkerhet « Full Mental Straightjacket

 10. Pingback: Följetongen Kling och Klang « Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: