Talar Miljöpartiet med kluven tunga?

Tidigare idag skrev Maria Ferm:

 • MP är emot datalagringsdirektivet.
 • Det finns ingen överenskommelse om att en rödgrön regering ska lägga fram ett förslag om att implementera datalagringsdirektivet, istället kommer nu S och V rösta för en grön motion om att AVSLÅ regeringens lagförslag om datalagringsdirektivet och en motion om att ifall en implementering skulle ske ska det vara genom lag inte förordning (vilket är svagare).
 • Vi tycker att regeringen ska ta initiativ till omförhandling i ministerrådet i EU, för det är så vi kan förändra direktivet och stärka den personliga integriteten för medborgare i hela EU.

I en kommentar skriver hon också:

Det finns ingen sådan [dvs om datalagringsdirektivet] överenskommelse.

Det är inte första gången vi hör Miljöpartister, eller Vänsterpartister för den delen, protestera mot datalagringsdirektivet och hävda att de är emot det, men det dröjde bara ca en timme efter Ferms uttalande tills det gick att läsa följande i Aftonbladet

Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej till EU:s omtvistade datalagringsdirektiv.

Men i en rödgrön regering tänker de göra direktivet till svensk lag.

– Vi har fått kompromissa alla tre, säger Alice Åström (V).

Det här låter, för mig, som att det redan finns en överenskommelse samt att man visserligen principiellt är emot datalagringsdirektivet men ändå kommer rösta för det för att man ”fått kompromissa”. Nu är det Alice Åström som säger detta och ingen representant för Miljöpartiet kommer till tals i artikeln, men just nu låter det ändå som att man kommer foga sig och baxa igenom skiten om S+V+Mp kommer till makten i valet.

Jag tycker det velas förbaskat mycket om det här och att säga saker som ”MP är emot datalagringsdirektivet” och sen ändå håller öppet för att man kanske kan tänkas kompromissa är inte speciellt konsekvent eller förtroendeingivande. Eller som jänkarna säger ”You can’t just talk the talk, you gotta walk the walk too!”. Dvs det enda som är intressant är följande fråga:

Kommer Miljöpartiet och Vänstern rösta emot datalagringsdirektivet (oavsett ändringar) eller kommer man att rätta in sig i ledet?

Jag tror tyvärr att jag redan vet svaret. De nuvarande riksdagspartierna är så pass överens i den här frågan att oavsett vilket block som vinner så kommer datalagringsdirektivet röstas igenom.

Piratpartiet behövs i riksdagen.

Andra som uppmärksammat det här är Rick Falkvinge, Grodorna kokar, Kverulant, Jacob Dexe och, inte minst, Skivad lime som verkligen visar vad som står på spel när han frågar ”Vad är en mänsklig värdighet värd, MP?”. OERHÖRT bra skrivet!

7 Responses to Talar Miljöpartiet med kluven tunga?

 1. Rickard says:

  Undrar när vi får höra ”jag är principiellt emot dödsstraff, men konstitutionella formalia och bibehållen parlamentarisk ordning tvingar mig att införa det i svensk lag”. Inte om, utan när. Kom ihåg var ni hörde det först.

  • qeruiem says:

   För ett år sen hade jag garvat åt själva idén, återinföra dödsstraffet i Sverige? Tok heller, det lär vara politiskt självmord!

   Nu är jag inte lika säker längre…

 2. Pingback: Vad är en mänsklig rättighet värd, MP? // Skivad lime

 3. Tja, antagligen inte närmaste mandatperiod, men efter calet 2014 kanske…

  Mvh

  /J-O

 4. Pingback: Oppositionen säger ja till datalagringsdirektivet | Oscar Fredriksson (C)

 5. Pingback: Satsa på förorterna – utan polisövergrepp « Emil Isberg

 6. Pingback: It’s all for nothing if you don’t have freedom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: