Mp är emot datalagringsdirektivet … väl?

På Mp:s website kan man läsa att vi gröna är emot EU:s datalagringsdirektiv. Det låter väldigt bra, ända tills man kommer till slutklämmen:

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga vilka initiativ justitieministern kommer att ta för att lyfta frågan om en omarbetning av EU:s datalagringsdirektiv så att det inte kränker den personliga integriteten och skapar ett övervakningssamhälle?

Min fetstil.

Smaka på det där riktigt noga, ”lyfta frågan om en omarbetning”, dvs inte skrota. Inte skrota alls. De vill sminka grisen, that’s it.

Piratpartiet är, som vanligt, det enda partiet som verkligen vill värna om integriteten, övriga partier vill bara ta små, små, små tuggor i taget av den så du inte ska märka vad som hände.

Tänk på det när det är val.

Mini skriver långt och klokt samt ger lite bakgrundsinfo om vad det handlar om. Läs det.

10 Responses to Mp är emot datalagringsdirektivet … väl?

 1. infallsvinkel says:

  Jag ska tänka på det när det är val.

 2. Jonas B. says:

  Hur menar du att vi skulle ”skrota” en lag som redan är diskuterad, antagen och klar, utan att ta upp till diskussion att ändra den?

  Tyvärr tror jag det är ett populistiskt utspel av mp. Sveriges riksdag kan inte i praktiken ändra EU-gemensam lagstftining. Detta måste upp i ministerrådet.

  Dock är ju Falkvinges populism snäppet sämre. Han verkar tro att man kan idka civil olydnad på regeringsnivå. Och visst, det kan man ju. Men oj vad dyrt och dåligt det blir i längden när EU-domstolen får upp näsan för det, och problemet här är ju att det redan hänt.

  Alliansregeringen tar glatt böter på fantasibelopp, skattebetalarna betalar ju, bara för att slippa debatten innan valet.

  • qeruiem says:

   Det är klart att vi kan vägra acceptera datalagringsdirektivet, vi har ju redan förhalat införandet (fast av fel skäl) och det finns inget EU egentligen kan göra för att tvinga Sverige att rätta in sig i ledet.

   Christian Engström skriver klokt om att man kan ignorera EU, om man vill, men i det här fallet vill inte politikerna och därför är det EU:s fel (så slapp de ta skulden själva).

   Det är inte ens säkert att direktivet är förenligt med Europakonventionen, men så länge som ingen drar frågan till sin spets så kommer det aldrig prövas.

   Mao, ”Falkvinges populism” är kanske snarare pragmatism? Blankvägra, protestera och dra skiten inför prövning så kanske fördraget spricker som ett troll i solljus, men om det bara accepteras utan protest så kommer det bli mycket svårare att bli av med det i efterhand. Så jo, man kan definitivt bedriva civil olydnad mot EU på regeringsnivå.

   Och vad gäller ”i längden” så är det nog värt att fundera vad som blir dyrast. Böter tills frågan hinner prövas på riktigt eller den självcensur som fördraget kommer resultera i?

   Att acceptera datalagringsdirektivet för att det är minsta motståndets väg är en mycket dålig strategi.

 3. Pingback: V och MP väljer att sälja ut integriteten för regeringsmakten | Rick Falkvinge (PP)

 4. Pingback: Datalagringsdirektivet – en rödgrön röra « Grodorna Kokar

 5. Pingback: Kverulant.se » Blog Archive » Datalagringsdirektivet vs valplattformen

 6. Pingback: Integriteten är en shimär för Mp och V « Jacob Dexe

 7. Pingback: Om datalagringsdirektivet « Solidaritet och indie

 8. Pingback: Ask och konsten att laga en spikpistol « Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: