Konsten att vara människa

Det är inte ofta jag planlöst zappar på TV:n men ibland händer det. För det mesta är det inte nåt intressant på dumburken men just idag blev det jackpot för jag råkade trilla rakt in i dokumentären Konsten att vara människa.

Svensk dokumentärfilm från 2010. Medan vi materiellt får det allt bättre, mår allt fler människor allt sämre. I söndagsdokumentären får vi möta några människor som ger olika svar på frågorna: Är det fel på människorna eller är det fel på samhället? Håller något på att hända, något som vi ännu inte kan se klart?

Det här är inte något torrt debattprogram eller trist upprabblande av fakta utan man slängs, bokstavligt talat, in i ett antal personers liv och får en koncentrerad dos av deras vardag, detta kombinerat med oerhört träffsäkra analyser av dagens samhälle och dess medborgare. Citat från programmet:

Så fort vi har skapat regler så fråntar vi individerna ett eget ansvar, moraliskt och etiskt ansvar att ta ställning i den fråga som gäller, utan i vår tid lever vi efter regeletik som säger ”regler är till för att följas, punkt slut.” Varför vi ska följa dom, ja det har vi glömt, det har vi tappat på vägen.

Vackert, poetiskt, filosofiskt, sorgligt, samhällsanalytiskt och otroligt, otroligt tänkvärt. Jag vill inte avslöja mer om innehållet än så, men mina känslor åkte jojo mellan igenkännande, sorg, glädje, medkänsla etc.

Intensivt, emotionellt jobbigt och så fruktansvärt jädra bra! Se det!

5 Responses to Konsten att vara människa

 1. Rickard says:

  Har inte sett programmet än men måste spontant yttra mig.

  Ang regler är det så sant att vi då skjuter ifrån oss all form av ingripande som vanliga medborgare, det blir ”någon annans” ansvar.

  Här om dagen var jag på en fest hos en god vän som är mycket ordingsam av sig, har privata fester på sin häjd en gång i kvartalet. veckan efter fick han ett brev som påvisade att ngn i huset hade ringt störningsjouren med obligatorisk polisanmälan och en räcking på 600 för utryckningen.

  Tekniken till trots blir avståndet mellan människor längre, jag menar, hur svårt är det om man nu är vaken av oväsen (i ett hus av studenter) att personen inte kan själv ringa på och meddela, ”det är sent nu, kan ni lugna er lite?”

 2. Enkla regler som måste tolkas i varje enskilt läge, vilket kräver komunikation, är ändå mycket bättre än fysiska avspärrningar som gör det omöjligt (åtminstone meningslöst) att försöka tolka regler och kommunicera. Tjatar jag om detta ber jag om ursäkt 🙂

  Se (handlar om trafiken)

  http://viktualiebrodern.wordpress.com/2009/11/23/regelbaserat-eller-fysiska-hinder/

  Men jag förstår att du menar sådana regler som ”är till för att följas”. Sådana är förödande för förtroendet för lagar och regler.

  • qeruiem says:

   Åh, jag menar ingenting, jag bara citerade programmet. 🙂

   Bra åsikt om nollvisionen för övrigt, jag delar den till fullo. Konceptet är vansinnigt och hastighetskamerorna är direkt kontraproduktiva.

   Samma sak kan sägas om övervakning över lag, genom att införa övernitisk övervakning ersätts flexibel känsla av rätt och fel med en statisk tolkning av givna regler. Även om det kan hävdas att det är produktivt på kort sikt så kommer det på lång sid leda till slitningar mellan kartan och verkligheten och även om man försöker justera övervakningen för att matcha verkligheten kommer det alltid finnas en konflikt baserat på eftersläpning.

   Och, som Rickard så riktigt konstaterade, så blir det dessutom någon annans problem. Ergo, vi kan inte göra nåt åt det vilket gör oss till offer och en ”vi” versus ”dem”-mentalitet i likhet med den som parkeringsvakterna i programmet upplevde.

   Hm. Det där borde jag också blogga om… 😉

 3. Pingback: Att spela med öppna kort « Meramartin's Blog

 4. Pingback: Varför dela upp makten mellan många? « Meramartin's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: