17 376 161

Svenska Dagbladet skriver idag:

17 376 161 biobiljetter såldes 2009 vilket innebär en ökning med drygt 13,4 procent mot 2008. Sett till enbart svenska filmer är 2009 det bästa bioåret sedan 1966–67. Totalt blev det 5 683 025 besök på svenska filmer, en ökning med 81,5% jämfört med 2008.

Det är inte sant vad synd det är om filmindustrin, speciellt den svenska som verkar vara akut krisdrabbad för tillfället.

– ”Man ska inte ropa ‘Varg!'”, sa Bill.
– ”‘Varg!’ ska man inte ropa”, sa Bull.

11 Responses to 17 376 161

 1. Anonym fegis says:

  Du ser, IPRED fungerar! Biljettintäkterna ökade direkt!

  Ju…

 2. Grå says:

  Och samtidigt sitter svenska filmbranschen och kräver hundratals miljoner extra i bidrag.

 3. morr says:

  min favorit är ändå kommentaren (ang 2008 som även det var ett rekordår):
  ”Men ni kan ju inte gå på siffrorna på ett år… Bara för att det råkade släppas några BRA filmer då” Nähä? går folk på bio om man gör BRA filmer? (om jag inte missminner mig helt så var det någon av filmhöjdarna som kläckte ur sig detta under TPB-rättegången.

 4. qeruiem says:

  Ja, helt fantastiskt! Så om regeringen inför IPRED2 så kommer intäkterna öka så pass mycket mer att extrabidraget inte längre behövs och alla vinner! Eller hur?

 5. Ompet says:

  Haha ^^ Verkligen! IPRED fungerar som bara fasen! Helt plötsligt gjordes det BÄTTRE filmer :O Dock lär vi se en nedgång detta året, då det inte finns några rejäla storfilmer (såsom Flickan Som Lekte Med Elden triologin och Avatar).. Om inte fler delar från Snabba Cash släpps redan detta året ! Det verkar inte komma så mycket av pensionärsfilmer detta året, vilket innebär att pensionärerna kommer sitta på sina pengar ytterliggare ett år (Mamma Mia drog så in i HELVETE med pengar, mest pga att den även lockade pensionärer, en grupp som många ”spottar” på)..

 6. morr says:

  Avatar gick ju para ett litet tag förra året… har ju gått hela januari och går fortfarande… men det är ju klart… även om det inte görs några bra filmer i år så är det är ju piratkopieringens fel att folk inte går på kassa skitfilmer.

 7. morr says:

  ej att förglömma heller. Ovan nämnda siffra är ju ANTALET biljetter. Nuförtiden kostar ju en biobiljett sinnessjuka 90-150(!)kr…

 8. PiratJanne says:

  I höstas gjorde jag en serie med bloggposter där jag tittade på siffrorna för biobesök i Sverige från början av 90-talet.

  Den sista (med länkar till alla tidigare poster) hittar du här: http://janlindgren.se/2009/12/28/biografsiffror-return-of-the-mack/

  Den intressantaste är dock den här: http://janlindgren.se/2009/09/15/mer-siffror-om-biobesok/

  Den visar att biobesöken har legat stadigt på mellan 14-17 miljoner besök per år sen 1990. 2001-2003 var besöken uppe över 18 mille, för att sen sjunka ner till normalnivå.

  • qeruiem says:

   Intressanta siffror definitivt. Jag noterar att med underhållningsindustrilogik så går det att utläsa att fildelningen av just biograffilmer måste varit betydande speciellt under perioden 92/93.

   Jag undrar hur många disketter det gick åt per film…

   • PiratJanne says:

    Oh, ja… För att inte tala om åren innan. Jag minns inte längre exakta siffror, men jag har för mig att vi 1956 hade totalt sätt runt 60-70 miljoner biobesök på ett år.

    Snacka om att fildelningen har sabbat för biograferna…

 9. Pingback: Svensk Filmindustri behöver räddas! « maloki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: