Rösta i Primärvalet! Kandidater värda att uppmärksammas (M-R)

Träget kämpar jag vidare genom kandidaterna!

Mattias Andersson

Mattias har en förmåga att se essensen i en fråga och ge ett nyanserat svar som täcker in de viktigaste aspekterna. Att redan vid 23 års ålder kunna uttrycka sig på ett sätt som visar på visdom är imponerande så jag hoppas verkligen att vi kommer få se honom som en av Piratpartiets representanter i riksdagen. Bra saker Mattias skrivit är:

Jag har alltid varit för att Piratpartiet breddar sin politik utifrån den ideologi man har. Det ska dock inte misstolkas och jag ser också faror i att man applicerar politik på områden ”bara för att ha” eller på andra sätt införa ren och skär populism. Piratpartiet är till för att fylla en lucka som uppstått i politiken och får aldrig bli ett självändamål. Piratpartiets uppgift är att verka för att fylla det här hålet inte att verka för att bygga på behovet av sin egen existens.
Om man däremot applicerar Piratideologin på andra områden kan man bygga ut en politik som täcker luckor som vi inte ännu upptäckt eller kunna fånga upp frågor som ännu inte lagts fram på bordet. Många gör ofta bedömningen att vi endast verkar för att ändra ett fåtal redan existerande lagar eller att motverka implementeringen av en handfull andra uppmärksammade lagar av samma typ. Det är däremot inte korrekt, utan det är snarare så att den ideologin vi representerar med ökad integritet ökad frihet och större offentlig insyn med mera automatiskt har fört oss till dessa ställningstaganden.

Du nämner internet som en viktig infrastruktursresurs, och där håller jag självklart med internet ÄR viktigt men samtidigt näst intill omöjlig att göra gratis i och med att distributionen sköts av företag som har intresse av att tjäna pengar på sina tjänster. Tyvärr kräver det ofta att staten äger alla instanser och företag, underföretag och så vidare för att kunna utföra en sån åtgärd, sen så kostar det ju i vilket fall och måste som allt annat finansieras. Sen så ser jag det inte heller det som något fördelaktigt att staten skulle ha totalmonopol på den sortens kommunikation.
Skola, sjukvård och andra samhällsbärande instanser ser jag som en självklarhet att de är gratis och att alla ska ha lika stor möjlighet att nyttja. En annan sak som kan nämnas som en parentes är väl att skapa incitament för ett bättre miljömedvetande till exempel genom gratis kollektivtrafik eller genom att subventionera och faktiskt (som i många fall) göra det helt avgiftsfritt att källsortera rätt. Dessa saker är båda saker som samhället får återbetalat genom bättre miljö och mindre omkostnader för hantering av de skador som uppkommer genom att överkonsumera dåliga alternativ.

Din analys av det politiska klimatet är alldeles rätt. Vi befinner oss i lågkonjunktur med massvis med arbetslöshet, klimatfrågan är otroligt stor och omdebatterad och Sverigedemokraterna ökar. Ibland kan det kännas som att det inte finns plats för medborgarrättsfrågor också, Piratpartiet var hett i EU-valet, nu har medianintresset svalnat och fokuset har riktas om.
MEN! Vi ska banne oss inte ge upp för den sakens skull. Medborgarrättsfrågorna är de grundläggande och mest kritiskt viktiga frågorna som politiken utgörs av. Vi föds fria och vi har rätt att leva fria i ett fritt och öppet samhället. Utan de rättigheterna faller alltihop. Detta måste vi visa på, vi måste visa hur otroligt viktiga våra frågor är, och vi måste visa på att Piratpartiet faktiskt är det enda partiet som rakryggat står upp för just de här fundamentala rättigheterna, grundstenarna till demokratin.
Man kan tydligt se att de etablerade partierna börjar bli slitna. Att gruppen ”övriga partier” (SD inräknat) samt de som räknas in i gruppen ”Blanka/ Osäkra” tillsammans är så pass stora tyder på att det finns ett oerhört missnöje med dagens politiker. Där har Piratpartiet ett jättestort övertag, vi är inte dagens politiker, vi är nya och vi är nytänkande. Vi kommer med nya idéer och har en möjlighet att fräsha upp den politiska debatten.

Rick Falkvinge

Rick behöver väl egentligen ingen närmare presentation, men samtidigt vore det förstås fullständigt orimligt att INTE ha med honom i min lista. Alla vet visserligen redan vem han är och har redan bildat sig en uppfattning om honom men trots detta, eller kanske pga detta, så vill jag lyfta fram hans uttalanden i kandidattråden. Bra saker från Rick:

(Det är iofs inte sant att den kontroversiella delen av Ipred bygger på ett EU-direktiv, alltså delen om att ge lobbyn privata polisbefogenheter; alltvärtom går den lagen rakt i strid med sektion 8-3-c av direktivet 2004/48/EC, som Ipred bygger på i övrigt. Det är regeringens eget hittepå som går rakt i strid med EU-lag.)

Den dag som partiet börjar kräva pengar av mig, så är det inte mitt parti längre. Jag ger idag för att jag tycker om partiet, och jag köper massor av saker för partiets räkning med mina privata pengar utan att begära ersättning.
I övrigt är jag rädd för att det här är en destruktiv fråga. Den är ställd i något av en anklagande ton (”det här är egentligen en alldeles för hög lön, och du borde ge till partiet, annars behöver du förklara vad du tänker använda lönen till”).
Vi vet att vi har massor av olika åsikter om fördelningspolitik. Skatt är arketypen för fördelningspolitik. Det är inte så att partiet behöver pengarna i det här läget; det är alltså mer fråga om en symbolhandling. Vilket värde och vilken symbolik man lägger in i den symbolhandlingen beror helt och hållet vilka ögon man tittar med.
Vi har enats om att vi har massor av olika åsikter om fördelningspolitik, och att vi har aktivt valt att lägga det åt sidan, för att vi vet att vi aldrig kommer att lyckas om vi inte håller ihop kring det som förenar oss. Just därför ser jag den diskussion som uppstod som destruktiv, för den blottlägger sprickor i rörelsen och river upp en massa känslor — sprickor som egentligen inte är sprickor, eftersom vi är överens om att vi är helt oense om den här sortens frågor.

TV-licens går direkt till produktion av public service (sedan kan man diskutera om den ska finnas, men det är en helt annan fråga). Kassettersättningen var en feelgood measure som går till redan framgångsrika artister för att göra exakt ingenting.
Jag har mycket emot avgifter som tas ut på kulturspridning där pengarna sedan går till aktörer som inte behöver göra något, särskilt om avgifterna tas ut från artister som försöker slå igenom (som var fallet med kassettavgiften och blir fallet med en bredbandsskatt). Att ge pengar till skivbolagen för att göra exakt ingenting, så att de får en garanterad kampanjkassa för att fortsätta repression, är så nära definitionen på skogstokighet man kan komma.

Det finns många vägar att lyckas på lång sikt, men planen för dagen är fempunktsplanen, ja:
* Ett starkt och självständigt ungdomsförbund (check)
* Komma in i EU-parlamentet (check) för att inte länge vara ett småparti
* Ta vågmästarställning i svenska riksdagen (todo) och svänga Sverige
* Ta motsvarande inflytande i fem nyckelländer i EU (todo) för att svänga Europa
* Med EU som hävstång, svänga resten av världen (todo)
Var och en av de här fem punkterna är teoretiskt omöjlig, och hittills har vi klarat av de första två. Vi har något som inte de andra har.

Ja, det [att han är en ultrakapitalist] säger jag ofta, eftersom jag kom in på piratfrågorna utifrån ett monopolperspektiv. Men samtidigt och i nästa mening säger jag att Marx’ idéer om ”från var och en efter förmåga, tid och intresse, och resultatet obegränsat åt allihop” för första gången har kunnat realiseras, och häpnas över hur vackert det är.
Sedan är det ju så att vi har marknadsekonomi i Sverige, och frågan om att ändra det systemet inte är något som Piratpartiet tar upp.

Och sen hittade jag faktiskt inte fler kandidater jag känner att jag vill lyfta fram på detta sätt, tro det eller ej. Jag trodde först att jag börjat bli hårdare och därmed sållade fler, men jag återsåg mina första val och tycker att jag hållt en relativt jämn nivå så jag känner mig nöjd med mitt urval och skyller den sneda fördelningen över begynnelsebokstäver på slumpen.

Jag kommer skriva ihop några avslutande ord också, men just nu vill jag få ut även dessa kandidater så snabbt som möjligt så det får komma i en senare postning.

3 Responses to Rösta i Primärvalet! Kandidater värda att uppmärksammas (M-R)

 1. Vilket arbete du gjort, jämfört med min maggropsröstning är detta ett under av engagemang och klokskap.

  Tack för spännande och viktig läsning!

  • qeruiem says:

   Tackar! Först var jag faktiskt inte säker på hur det skulle tas emot men jag kände ändå att om jag själv ändå gräver igenom alla kandidaterna så kan jag lika gärna delge mina synpunkter. Sen, när andra började sporra mig med uppmuntrande kommentarer, så blev listningen ett självändamål som jag inte kunde svika.

   Men det har faktiskt varit jädrigt kul! Jobbigt, men kul.

 2. Pingback: Rösta i Primärvalet! Kandidater värda att uppmärksammas – sammanfattning « Full Mental Straightjacket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: